07.06.2007
Nine Inch Nails julkaisi viisi vuotta sitten And All That Could Have Been tuplaliven, josta työstettiin myös DVD-julkaisu. Viisi vuotta ei ole pitkäkään aika, joten jotta pahemmilta päällekkäisyyksiltä voidaan välttyä, keskittyy Beside You in Time lähinnä yhtyeen uusiin tuuliin armonvuosina 2005 ja 2006. Pääasiallinen anti koostuu kahdesta livetallenteesta, joiden lisäksi tarjolla on vielä mukava määrä ekstroja. Keikoista mittavampi on yhdeksäntoista biisin kokonaisuus bändin Pohjois-Amerikan talvikiertueelta 2006 ja sen kylkiäisenä nähdään viiden biisin mittainen maistiainen Pohjois-Amerikan kesäkiertueelta 2006.
Nauhoitettujen keikkojen puitteet ovat luonnollisesti viimeisen päälle ja valot nousevat useissa kohdin lähestulkoon yhtä tärkeäksi tekijäksi kuin itse musiikki. Lavan eteen pingotettu kangas palvelee aluksi eräänlaisena valkokankaana ja jälkimmäisellä keikalla valojen, sekä niillä luotujen kuvioiden merkitys kasvaa vain entisestään. Visuaalisuudella on ollut aina merkittävä asema bändin julkaisuilla ja tuo periaate vain korostuu Beside You in Timen silmiä hivelevässä kuvavirrassa.
Biisilista keskittyy rankasti uudempaan materiaaliin ja erityisesti kahden vuoden takaiseen With Teeth levyyn, jolta esitetään kokonaista kahdeksan raitaa. Keikka alkaa vauhdikkaalla versiolla Love Is Not Enoughista, minkä perään kuullaan välittömästi energiaa räiskyvä You Know What You Are? Armoton tunnelman nostatus jatkuu debyytin Terrible Lie ässällä, minkä jälkeen koittaa lyhyt hengähdystauko pahaenteisesti surisevan The Line Begins To Blurin muodossa. Vasta tämän jälkeen kuullaan ensimmäinen välispiikki, joka kaikessa lyhykäisyydessään on vain pieni kiitoksenkaltainen. Tämän lyhyen tauon perään ladataan oitis eräs bändin raivoisammista siivuista, eli March of the Pigs. Näin sekä yleisö että esiintyjät kylpevät jo tässä vaiheessa keikkaa hiessä, vaikka matkaa on taitettu vasta neljännes.
Voimakkaasti Trent Reznorin hahmoon henkilöityvä Nine Inch Nails on etenkin ensimmäisellä keikalla timanttisessa vedossa, ja viisimiehinen ryhmä saa uutettua tukuttain tuoretta voimaa jopa vanhoihin hitteihinsä. Tämän ansiosta Brokenin Wish ja Gave Up sekä melkeinpä suoraksi kaaokseksi äityvä Head Like A Hole kuulostavat jokainen vuorollaan tuoreilta sekä elinvoimaisilta numeroilta, eikä edes ”se suuri balladi” Hurt pysty hyydyttämään yhtyeen eteenpäin rullaavaa industrial-konetta. Jos ensimmäisen keikan päättävää Head Like A Holea ei lasketa mukaan, suurimman metelin väestä irroittaa, ehkä vähän yllättäenkin, With Teethin sinkkuraidat Only ja The Hand That Feeds. Kumpainenkin siivu oli tosin viivähtänyt juuri aiemmin Billboardin listalla, millä on varmasti tekemistä suuren live-menestyksen kanssa. Ekstrojen puolella näistä ralleista on tarjolla myös viralliset musiikkivideot.
Vanhemmat pitkäsoitot ovat edustettuina seteissä muuten suht tasaisesti, mutta tuplalevy The Fragile sivuutetaan materiaalin määrään nähden silmiinpistävän selvästi. Tuolta kiistellyltä kokonaisuudelta ei kuullakaan kuin kaksi siivua – Somewhat Damaged ja The Big Come Down. Näitä valintoja voi pitää rahdun outoina, sillä tarjolla olisi ollut joitain massiivisia tunnelmapaloja, sekä mojovia sinkkuraitoja kuten Starfuckers, Inc ja We´re In This Together. Erikoisuuksia settilistasta löytyy tietysti myös pari, aikoinaan Natural Born Killers soundtrackille päätynyt Burn, sekä aiemmin julkaisematon Non-Entity. Kumpikaan näistä numeroista ei osoittaudu miksikään hohtavaksi helmeksi, vaikka asiansa ne toki joukossa ajavatkin.
Kattavan keikkapaketin lisäksi livemateriaalia esitetään myös hieman hallitummin treenitiloissa. Vihaiset The Collector ja Every Day Is Exactly The Same puolustavat hyvin paikkaansa, mutta jo keikalla kuultu Love Is Not Enough osoittautuu melko turhaksi ihan-kiva lisäksi, sillä biisiin ei tuoda enää mitään uutta. Musiikin lisäksi DVD:ltä löytyy myös iso kuvagalleria, jonka fotot on napsittu kyseisiltä livekeikoilta. Useasti nämä galleriat ovat suoranaista ajanhukkaa, mutta nyt otokset ovat kerrankin riittävän laadukkaita, kookkaita sekä teräviä, jotta niiden parissa viihtyy vaikka toistekin.
Kumpikin keikka on kuultavissa niin stereona, 5.1 äänillä kuin DTS-ääniraidallakin. Mikäli kotiteatterissa vain riittää potkua osoittautuu DTS todelliseksi helmeksi, jonka jyristessä voi melkeinpä kuvitella olevansa itsekin yleisömeren keskellä. Kuva on äärimmäisen tarkka ja kirkas kautta linjan, ja shown upea valaistus pääsee vain entistä paremmin oikeuksiinsa asiallisen ohjauksen ansiosta. Lyhyemmin sanottuna, Beside You in Time on tekniseltä toteutukseltaan parasta mahdollista luokkaa, eikä taiteellinenkaan puoli jätä valittamisen varaa.
Mika Roth