Julkaistu: 31.10.2005
Arvostelija: Mika Roth
EMI
Depeche Mode on yhtye pitkällä ja osittain äärimmäisen vaikealla historialla. Nyt vuosia kestänyt painajainen vaikuttaa kuitenkin viimein olevan ohitse ja nämä synapop-synkistelijät tuntuvat jälleen löytäneen sen omimman tyylinsä. Playing The Angel avaakin yllättäen Depeche Modelle monia uusia ovia, ilman että yhtye olisi joutunut kuitenkaan uhraamaan mitään itsestään.
Avauksena soiva A Pain That I´m Used To miltei peläsytyttää kaoottisen säröisellä alullaan, joka repii ja raastaa ilmaa joitain sekunteja. Pian viimeisen päälle hioutut konesoundit, säksättävästi naputtava rytmi ja Gahanin elämää maistanut ääni ottavat tilanteen kuitenkin haltuunsa, eikä ote tämän jälkeen pääse juuri lipsumaan kolmikolta. Nappiavausta seuraa poliittisesti häkellyttävän kantaaottava John The Revelator, jonka jälkeen kuullaankin ensimmäinen levyn kolmesta Gahan sävellyksestä. Jos herran Paper Monsters levy oli kokonaisuutena monelle suoranainen pettymys on Suffer Well biisinä aivan toista maata. Raita nouseekin rullaavine konesoundeineen ja purevine kitaroineen yhdeksi kiekon kohokohdaksi.
Reilusti koneistettu The Sinner In Me edustaa nipun tykyttävintä ja nykivintä osastoa, tuoden hetkittäin mieleen jopa Violator ajat. Tämän herkullisen vaikkakin hankalasti lähestyttävän makupalan jälkeen soiva sinkkubiisi Precious tuntuu edellisen jälkeen miltei liian helpolta ja simppeliltä rallatukselta. No, kai niitä hittejäkin täytyy jostain repiä. Haaveet täydestä pistepotista kariutuvat turhalta kuulostavaan Macroon, joka ei tarjoa upeiden soundien sisällöksi oikein mitään. Onneksi Gahanin kynäilemät I Want It All ja Nothing´s Impossible nostavat hapuilevan resiinan jälleen takaisin raiteille. Kipaleista ensimmäinen edustaa levyn rauhallisinta osastoa kun taas jälkimmäinen yhdistelee enemmän tunteiden ja äänien eri ääripäitä. Kummassakin tapauksessa lopputulos on erittäin vakuuttava, joten puheet Gahanin taajaan katkeilevasta sävellyskynästä voitaneen haudata tässä ja nyt.
Lyhyt instrumentaali Introspectre toimii eräänlaisena vedenjakajana ennen levyn loppurutistusta. Rauhallinen Damaged People ei pääse oikein irti omasta raskaasta itsestään, mutta seuraavana soiva Lilian onkin jo aivan toista maata. Reippaasti etenevä siivu antaa uutta ryhtiä viime metreille ja juuri kohdalleen ruuvatut soundit nostavatkin sen albumin eliittiin. Värikäs ja mielenkiintoinen matka päättyy lähemmäs seitsenminuuttisen The Darkest Star sävellyksen järkälemäisiin tunnelmiin. Samanaikaisesti jylhän massiivisesti jyräävä ja herkän kauniisti piirtelevä teos on pitkäsoiton selvästi kunnianhimoisin hanke, joka onnistuu lopulta toimimaan lähes täydellisenä finaalina hienolle kokonaisuudelle.
Depeche Mode ei ole Playing The Angel levyllä ainoastaan löytänyt uudelleen punaista lankaansa. Nyt trion otteissa on myös pitkästä aikaa havaittavissa sitä varmuutta, voimaa ja nälkää, joka on loistanut viimeiset kymmenen vuotta poissaolollaan. Huomaankin ensimmäisen kerran sitten Songs Of Faith And Devotion albumin odottavani malttamattomasti bändin seuraavaa pitkäsoittoa.
Vuonna 1980 Englannissa, tarkemmin sanottuna Basildonissa Essexissä, syntynyt Depeche Mode soitti alkuun hyvin iloista ja aurinkoista konepoppia. Yhtye saavuttikin jo uransa ensimmäisinä vuosina runsaasti listamenestystä. Vuosien saatossa musiikin sävyt tummenivat ja tultaessa 80-luvun puoleenväliin yhtye alkoi kuumeisesti etsiä itselleen uutta soundia.
80-luvun jälkipuoliskolla julkaistut Black Celebration ja Music for the Masses -albumit, sekä niitä seurannut tuplalive 101 muokkasivat bändin soundia voimallisesti. Todellinen kansainvälinen läpimurto syntyi kuitenkin vasta vuonna 1990 julkaistulla Violator-levyllä. Tuolloin yhtye viimein mursi ”kulttibändin” maineensa nousten pop-taivaan kiintotähdeksi.
Menestystä seurasivat ongelmat jotka huipentuivat vuonna 1993 julkaistun Songs of Faith & Devotion -levyn kiertueen lopulla. Tuolloin bändin edistyksellisistä soundeista pitkälti vastannut Alan Wilder erosi yhtyeestä, ja henkilökohtaiset ongelmat ravistelivat voimakkaasti jäljelle jäänyttä kolmikkoa. Depeche Mode jäi kuitenkin eloon. Vuoden 1997 Ultra summasi yhtyeen kokemia vastoinkäymisiä suhteellisen onnistuneesti, mutta 2001 julkaistu Exciter jäi kaikin tavoin välityömäiseksi suoritukseksi. 2005 syksyllä yhtye palasi takaisin kultakantaan, kun edellisiä albumeita vahvempi ja toimivampi Playing The Angel päätti yhtyeen harharetket. Sen jälkeen on tullut onnistumisia ja epäonnistumisia. Vuoden 2017 Spirit voidaan laskea jälleen onnistumisten joukkoon.
David Gahan - laulu
Martin Gore - kitara ja koskettimet
Andrew Fletcher - ohjelmointi
Kotisivut:www.depechemode.com
(Päivitetty 29.4.2017)
Kommenttien keskiarvo:




Levy on mielestäni saanut yllättävän positiivismerkkisiä arviota, sillä parannusta kökköön Exciterin ei oikeasti ole ollut paljoakaan - ei ainakaan niin paljon kuin yleisesti toitotetaan. Klassisia DM-biisejä levyllä on vain pari, lähinnä A Pain That I'm Used To, sinkku Precious sekä pienellä varauksella Macro. Gahanin biisit ovat muotokieleltään fiksattu Depeche Moden kuuloisiksi, mutta sisällöltään ne jäävät varsin tyhjiksi. Ei hyvä, olisi vain Gore pitänyt päänsä.
Violator ei muuten ole ikinä noussut itselleni kovin isoksi levyksi, vaikka bändin top vitoseen kuuluukin. Itse nostan parhaaksi levyksi flopiksi leimatun Ultran, jonka tiimoilta bändi ensi kertaa uskottavasti ilmensi sitä dekadenssia, johon se on koko uransa ollut kallellaan. Songs Of Faith And Devotion on yhtä selvä kakkonen ja kolmanneksi nostaisin Black Celebrationin. Omasta eriävästä mielipiteestä huolimatta Playing The Angelin ansioksi on kuitenkin sanottava se, että se on palauttanut lukuisien vanhojen fanien horjuneen uskon yhtyeeseen. Ja se taaseen vain lisännee DM:n tuotteliaisuutta tulevaisuudessa...
Mainittakoon nyt vielä, etten ole koskaan oikein ymmärtänyt Songs Of Faith & Devotionin "suuruutta". Kyseessä on mielestäni tolkuttoman epätasainen levy, joka yritti epätoivoisesti flirttailla rockin kanssa. Omissa listoissani Violator on ehdoton ykkönen ja Music For The Masses, tai tämä uusin, kakkonen.