25.03.2006
Kouvolan suunnalta kotoisin oleva Kivimetsän Druidi julkaisi taannoin uuden Mustan valtikan alla nimisen omakustanteen, joka jalosti yhtyeen fantasiametallia entisestään ja teki reilusti pesäeroa aikaisempaan Taival-demoon. Ryhmän esiintymiskielenä on alusta asti toiminut suomi, jota voi pitää tässä harvojen kansoittamassa genressä hieman rohkeana ja epäperinteisenä ratkaisuna. Suomenkielihän mielletään syystä tai toisesta usein sellaiseksi, ettei sillä pystyisi muka esittämään fantasia- / peikko-aiheisia tekstejä riittävän vakuuttavasti. Väitehän on vähintääkin outo, sillä voihan niitä Tolkienin kirjojakin lukea käännettyinä laitoksina aivan ongelmitta – tai ainakin allekirjoittanut voi.
Yhtyeen perustaneet veljekset Joni ja Antti Koskinen vastailivat kysymyksiini, kun lähdin ottamaan selvää mistä katajasta Kivimetsän Druidi on oikein vaelluskeppinsä veistänyt. Kivimetsän Druidi sai käsittääkseni alkunsa joskus vuonna 2002, mutta miten kaikki lopulta tapahtui ja kuinka bändi on päätynyt nykyiseen muotoonsa?
Joni: Bändi sai alkunsa, kun soiteltiin Antin kanssa autotallissa sellasta hevihumppaa. Siitä pyöriteltiin sitten ekat biisit. Vuoden 2004 alkupuolella päätettiin hommata soittajat bändiin, kun tarkoituksena oli osallistua kesäkuussa Kellareista Manskille –bändikisaan. Siihen sitten osallistuttiin ja voitettiin yleisöäänestys. Annika liittyi bändiin tuon bändikisan jälkeen. 2005 syksyllä Jani sai tarpeekseen noista Druidin rumpalin hommista ja tilalle saatiin Ville.
Laulukielenä on alusta asti toiminut suomi, mutta miten on tulevaisuuden laita? Voisiko Kivimetsän Druidi tehdä musiikkia myös jollain toisella kielellä, vai sotiiko se bändin perusideaa vastaan?
Antti: Eiköhän me suomi kielenä pidetä, koska siitä on muodostunut bändille oikeastaan jo jonkinlainen "tavaramerkki." Se luo erottuvuutta muihin samantyylisiin bändeihin. Ulkomailta tulleissa arvosteluissa suomen kielestä on myös tykätty ja sitä on kehuttu eksoottiseksi. Kai se antaa meidän musiikille hieman lisää mystiikkaa.
Perusideoista puhuttaessa - onko yhtyeellä olemassa omaa ilmaisua rajoittavaa tiukkaa säännöstöä jota ei vain voi rikkoa?
Antti: No tuon suomen kielen lisäksi mitään erityisiä musiikillisia rajoitteita ei oikeastaan ole. Biisit pyritään tekemään jonkinlaisessa keskiaikaisessa tunnelmassa, mutta onhan sinne sekaan sotkeutunut jo vaikutteita mm. thrash- ja darkmetallista.
Ensimmäisellä demollanne raitoja oli oikein seitsemän kappaletta, oliko tuossa kasassa samalla kenties suurin osa olemassaolevista biiseistä?
Antti: Itseasiassa noista "ensimmäisen demon" biiseistä ei tällä hetkellä taida olla keikkasetissäkään kuin kolme biisiä ja oikeastaan pidämme bändin virallisena ensimmäisenä julkaisuna tuota Taival -demoa. Biisejä on tällä hetkellä kasassa 12, joista kymmenen biisiä on bändillä soitossa.
Tuolla ensimmäiseltä demolta löytyy myös kaksi instrumentaalia. Tuon jälkeen instruja ei ole kuitenkaan enää julkaistu. Miksi näin?
Antti: Tuon Kristallivuoren Maa -julkaisun instrumentaalibiiseihin on myöhemmin kaikkiin tehty sanoitukset ja tuon levyn instrut Kristallivuoren Maa ja Tulitanssi ovat tällä hetkellä keikkasetissä. Meidän biiseissämme on aina jonkinlainen tarina, jota ei oikein voi kertoa ilman sanoja. Ei se kuitenkaan mahdottomuus ole, että vielä joskus jokin instru kappale tehtäisiin.
Vuonna 2004 Kivimetsän Druidi oli kasvanut "Veljekset Koskinen" muodosta jo oikeaksi seitsenhenkiseksi yhtyeeksi, ja samana vuonna julkaistiin myös "Taival" demo. Minkälaisia aikoja nuo olivat bändille ja miltä kiekko kuulostaa tätä nykyä omiin korviin?
Antti: Tavallaan pidämme itse tuota vuoden 2004 kevättä bändin varsinaisena alkuna, kun saatiin kaikki soittajat kasaan. Se oli bändille tietysti opettelemisen aikaa, kun kaikki mitä eteen tuli oli uutta ja ihmeellistä. Ensimmäinen kerta studiossa oli myös tietynlaista opettelemista ja säätämistä, mutta siitä huolimatta tuo Taival kuulostaa edelleen ihan hyvältä.
Kuinka vanhemmat biisit taittuvat tätä nykyä livenä ja onko niitä pitänyt jossain vaiheessa hieman viilata uudelleen?
Antti: Oikeastaan voisi sanoa, että nuo biisit ovat pysyneet melko muttumattomina tähän päivään asti. Suurinta muutosta niihin ja koko bändin musiikilliseen ulosantiin on tuonut varmasti tuo viime syksyn rumpalin vaihdos. Villen saaminen bändiin toi musiikkiimme selkeästi lisää dynamikkaa.
Uusin julkaisunne "Mustan valtikan aika" jatkaa sanoituksillaan tiukasti fantasia-linjalla, ollen samalla (ainakin omasta mielestäni) löyhästi teemamainen teos.
Joni: Varsinaisesti mitään teemaa tuohon Mustan Valtikan Ajalle en kaavaillut. Koston Miekkahan on suoraa jatkoa Taival -demon kappaleelle Veljet. Tietenkin jos tuolta MVA:lta haluaa jotain teemaa löytää, niin kyllähän nuo kaikki veisut taitavat enemmän tai vähemmän kertoa hyvän ja pahan kamppailusta. Tällä kertaa taitaa "hyvä" vetää pidemmän korren kolme kertaa neljästä.
Battlelore, Turisas, Moonsorrow, Ensiferum, Finntroll - siinä nivaska yhtyeitä, jotka lähestyvät metallia hieman samasta suunnasta kuin te. Koetteko kenties jonkinlaista sukulaisuutta johonkin näistä yhtyeistä, vai onko Kivimetsän Druidi mielestänne täysin omanlaisensa bändi?
Antti: Jos pitäisi suoraan lähteä vertaamaan keneltä me kuulostetaan, niin siihen vastattaisiin, että ei keneltäkään. Mutta sen voi tietysti myöntää, että kaikki kyseiset bändit ovat toimineet erittäin suurina tien näyttäjinä Druidille. Pyrimme aina saamaan kappaleista oman kuuloisia ja siinä toimivat erittäin hyvin suomenkielisen laulun ja keskiaikaisen melodiakulun yhdistäminen. Vaikutteet varmasti kuuluvat musiikista, mutta sitä emme pidä mitenkään huonona asiana.
Fantasia-maailma josta kappaleenne kertovat pitää sisällään ainakin Kristallivuoren maan sekä kääpiöiden ja haltioiden valtakuntia. Entä mitä muuta sieltä voi vielä löytyä ja kuka on pääasiallinen "tarinankertoja" yhtyeessä?
Joni: Pääasiallisena ja siis tarkemmin sanoen ainoana tarinkertojana toimin minä. Kristallivuoren Maa voi oikeastaan sisältää mitä vain, mutta tällä hetkellä sieltä löytyy noiden edellä mainittujen lisäksi ihmisten, örkkien ja gnollien valtakunnat, Kristallivuori ja Kivimetsä. Paljon muutakin kyseiseseen maahan sisältyy, mutta niitä lienee turha alkaa tässä selostamaan. Jos hyvin käy, niin bändin nettisivuille saadaan vielä joskus väkerrettyä ns. "tarina" osio.
Seitsenhenkinen yhtye taitaa vaatia esiintymispaikaltakin jo vähän enemmän kuin perinteinen rock-trio? Onko koskaan tullut eteen tilannetta, jolloin lauteet ovat käyneet vain kertakaikkiaan liian ahtaiksi?
Antti: Vielä ei onneksi ole niin käynyt. Ainahan se tuppaa hieman ahdasta siellä lavalla olemaan, kun noita kosketinsoittimia on välillä lavalla jopa neljä. Mutta tosiaan, aina on mahduttu ja eiköhän sitä tulla tulevaisuudessakin mahtumaan.
Voiko Kivimetsän Druidi esiintyä myös vajaalla miehistöllä, entäpä akustisesti?
Antti: Akustisesti tuskin tullaan koskaan esiintymään. Biisit on sävelletty metallisiksi ja niistä katoaisi suurin osa dynamiikkaa akustisesti soitettuina. Periaatteessa keikka voitaisiin vetää läpi vielä yhden kitaristin ja yhden kosketinsoittajan puuttuessa, joskin yleisölle musiikillisen elämyksen hakeminen voisi silloin olla aika hankalaa.
Uusi kiekko ulkona ja kaikki jäsenetkin taitavat olla taas vapaita muista velvollisuuksista. Miltä siis näyttää Kivimetsän Druidin tulevaisuus?
Antti: Tulevaisuus näyttää ihan hyvältä. Muutamia uusia biisuja alkaa olla valmiina ja keikkaakin on jo luvassa vähän isompiin mestoihin mm. Turun Klubilla 19.5. Pientä takapakkia bändille aiheutuu kylläkin heinäkuussa, kun kosketinsoittaja Antti ja basisti Jouni lähtevät suorittamaan varusmiespalvelusta. Sen jälkeen keikkoja pystytään taas heittämään oikeastaan vain viikonloppuisin.
Ja lopuksi on sana vapaa...
Antti: Eipä tässä kai muuta. Loppuun tietysti pakollinen mainos: Musiikkiamme on kuultavissa osoitteessa www.mikseri.net/kmd ja bändin viralliset kotisivut löytyvät osoitteesta www.kivimetsandruidi.com. Yksi maistiainen uudelta demolta tulee myös MetalStormin seuraavalle kokoelmalle, jota voi käydä kuuntelemassa osoitteessa www.metalstorm.ee.
Teksti: Mika Roth
Kuvat: Kivimetsän Druidi