31.01.2006
Englanninkielistä melodista heavya perinteitä kunnoittaen soittava temperelainen MoonMadness julkaisi viime vuonna studiodemon, livedvd:n ja nyt on tullut ulos jo tuore sinkkukin. Bändin kurssi on selkeästi nouseva, joten oli ajankohtaista hieman haastatella vastuullisia. Kysymyksiini vastailivat kitaristi Otto sekä kosketinsoittaja Turkka.
MoonMadness syntyi Tampereen suunnalla joskus vuoden 2001 paikkeilla. Kuinka kaikki tarkemmin ottaen oikein tapahtui?
Otto: Olimme (basisti) Juhan kanssa kasaamassa bändiä uudelta pohjalta ja etsimme tarkoituksella soittajia joita emme entuudestaan tunne. Turkka löytyi eräältä baarikeikalta syksyllä 2001 ja Satu netin kautta kesällä 2003. Ari, joka oli siis kaveri pitkän ajan takaa, liittyi bändiin heti kuultuaan jotain tekemiämme demoja maaliskuussa 2004. Ensimmäinen keikka olikin heti seuraavassa kuussa.
Mistä yhtye sai nimensä? Ovatko bändin jäsenet kenties kuuhulluja, vai mistä tässä pohjimmiltaan on kyse?
Otto: MoonMadness oli nimenä mielessä jo ennen kuin bändiä oli edes olemassa…se tuntui heti tarttuvalta nimeltä jossa on rokkia.
2005 oli hyvä vuosi levytysrintamalla. Ensin julkaisitte studio-demon, sitten kolmen biisin live-dvd:n ja ehditte vielä purkittaa uunituoreen sinkunkin, joka julkaistaan aivan näinä päivinä. Miten kiekot on otettu vastaan ja kuinka suurta hajontaa palautteessa on ollut?
Otto: Palaute on ollut pääosin positiivista ja melko samansuuntaisesti eri kiekot on otettu vastaan. Tietyt useimmin mainitut heikkoudet bändi on tiedostanut jo itsekin ja yrittää niistä päästä eroon. Hyvänä puolena mainitut asiat, kuten hyvät biisit ja omaleimainen soundi, ovat tietty juttuja joista pidetään kiinni…
Turkka: Tasaisen positiivista. Yleisesti ottaen on huomattu, että vastaavaa kokoonpanoa ei ainakaan Suomenmaalta löydy ja että meno on hyvää. Moitteet ovat suuntautuneet lähinnä laulu suorituksiin ja siinäkin tulkintaan. Hieman on myös kyselty omaperäisyyden perään, mutta se on normaalia tulokkaalle varsinkin paljon tehdyssä hardrock genressä.
Live-dvd on melko harvinainen julkaisu "demo-asteella" olevalta yhtyeeltä, mutta rohkea ratkaisu on mielestäni vähintäänkin onnistunut. Oletteko itse tyytyväisiä kiekkoon ja onko mielessä käynyt jo mahdollisesti pidemmänkin keikan tallentaminen, ehkäpä joillain extra-herkuilla varustettuna?
Otto: Itselleni livenä soittaminen on kaikkein hienointa MoonMadnessissa ja ao. kiekko näyttää aika hyvin mistä on kysymys. Tällä hetkellä ei ole suunnitelmia uudesta, mutta varmasti sellainen jonain päivänä tehdään.
Turkka: Ensimmäinen demo on äänitetty livenä bändin toiselta keikalta, joten se kertoo hyvin bändin tasosta. Kun osataan oikeasti soittaa ja homma toimii livenä, voi lähteä tekemään suoraan tällaisia ratkaisuja. Myöskin ajan puute on pakottanut hyödyntämään keikkatilanteet, koska ne ovat olleet niitä harvoja tilaisuuksia missä koko yhtye on paikalla. Totta kai myös täysimittaisen keikan tallentaminen olisi hienoa, mutta tässä vaiheessa vielä turhan aikaista.
Helmikuun alussa singlenä julkaistava Thunder biisi toi mieleeni kovasti 70- ja 80-luvun taitteen Rainbown parhaimmillaan. Ovatko yhtyeen musiikilliset vaikutteet mahdollisesti johdettavissa noista ajoista ja mitkä esiintyjät ovat vaikuttaneet mielestänne voimakkaimmin MoonMadnessin musiikkiin?
Otto: Varmasti nuo ajat ovat vaikuttaneet ja miksei 2000-lukukin. 90-luvulla ei juurikaan tullut esiin musiikkia josta ottaisin vaikutteita.
Turkka: Otto, Juha ja Ari ovat tuon ajan kasvatteja ja varmasti se heillä myös kuuluu. Satu ja minä olemme kuitenkin nuorempaa polvea ja tuodaan mukaan tuoreempaa otetta. Se on yllättävää, että koskettimista mielletään usein Deep Purple ja Rainbow kun en näitä ole edes erityisemmin kuunnellut. Olisiko kenties niin, että aina kun on urkua niin se on sitten Purplea...
Samanaikaisesti Thunder-singlen kanssa nauhoitettu "Before It's Too Late" julkaistaan bändin nettisivuilla helmikuun alussa, joten vuosi 2006 jatkaa yhtyeen erityyppisten julkaisujen värikästä ketjua.
Miten MoonMadnessin kappaleet syntyvät ja kuinka suuri arsenaali soittovalmiita raitoja on jo varastossa?
Otto: Biisit syntyvät pääosin yhteistyönä, jonkun tuoman idean pohjalta tai yhdistelemällä jo jotain olemassa olevia ideoita. Jotkut asiat saattavat hautua pitkiäkin aikoja, joskus taas biisi on syntynyt parissa tunnissa.
Turkka: Reilu kymmenen biisiä on pientä viilausta vaille valmiita ja näitä on myös soitettu keikoilla. Tämän lisäksi löytyy sitten paljon raakileita ja osio jotka pikku hiljaa löytävät muotonsa. Otto ja minä teemme kaksistaan pohjia, joihin Satu sitten kehittelee melodiat. Viimeinen silaus tulee sitten kun biisi sovitetaan koko bändin voimin kasaan.
MoonMadness on viettänyt pientä hiljaiseloa keikkarintamalla. Onko tähän tulossa muutosta, kenties jo nopeastikin?
Otto: Henkilökohtaisesti kaipaan kovasti MoonMadnessin keikkoja, joita ei vähään aikaan ole pystytty tekemään. Tähän asiaan on varmasti tulossa muutosta lähitulevaisuudessa.
Turkka: Aika on mennyt valmistellessa julkaisua, mutta kevään aikana on tarkoitus päästä jälleen keikoille.
Koostuuko livesettinne ainoastaan omista raidoista, vai saattaako keikalla kuulua myös lainabiisejä?
Turkka: Soitamme pelkästään omia biisejä, Coverbändit ovat erikseen. Parempi keskittyä omiin kappaleisiin, koska toisten biisejä ei voi kuitenkaan vetää niin hyvin kuin alkuperäisesittäjät ja miksi soittaa toisten kun on omastakin takaa.
MoonMadnessin laulukielenä toimii englanti, kuten lukuisilla muillakin saman genren bändeillä. Miksi näin - pelkäättekö mahdollisesti leimautuvanne "suomi-metalli" yhtyeeksi jos esiintymiskieli on ensimmäinen kotimainen, vai onko kyseessä vain puhdas tyyliseikka?
Otto: Koska soitamme englanniksi on luonnollinen valinta laulukieleksi myös englanti...
Suomen kielialueen pienuuden takia tulisi tämäntyyppisellä musiikilla seinät vastaan aika nopeasti.
Turkka: Kyllä se on puhtaasti tyyliseikka. Ei Suomea ole edes missään kohtaa harkittu ja tähtäimessä on kuitenkin kansainväliset markkinat, joten Englanti on silloin itsestään selvyys.
Onko MoonMadnessilla olemassa jotain tiukkaa viitekehystä tai perusideaa, jota ei voi vain yksinkertaisesti rikkoa - vai saako bändin ilmaisu kehittyä vapaasti juuri siihen suuntaan kuin mihin se on mennäkseen?
Otto: En ole ajatellut, että meidän tarvitsisi tietoisesti rajoittaa ilmaisua. Jos joku asia kuulostaa hyvältä niin mikä ettei…no, turha uho, valitus ja kiukuttelu musiikissa ei kauheasti nappaa
Turkka: Ei sitä oikein voi pakottaa minkälaisia biisejä tulee ja tyyli saa muuttua jos on muuttuakseen. Tärkeintä on että on hauska soittaa ja tehdä musiikkia. Kyllä se hardrock kuitenkin varmaan tulee pysymään pohjalla, mutta aina sitä voi ottaa vaikutteita myös muualta. Hyvä biisi on hyvä biisi, oli sitten genre mikä hyvänsä. Kyllä mekin kuuntelemme niin kevyempää kuin raskaampaa musiikkia.
Kuinka demokraattinen MoonMadness on – ja voiko täysi demokratia toteutua mielestänne koskaan monihenkisessä yhtyeessä?
Otto: Kyllä minusta on tärkeää että kaikki bändin jäsenet voivat allekirjoittaa sen tekemiset. Toisaalta ruotsalaistyyppinen yltiödemokratia ei voi toimia bändiyhteisössä. Jos homma jumittaa niin jonkun on otettava ohjat käsiinsä.
Turkka: Kyllä se demokratiaa lähentelee. Asioista voidaan keskustella vapaasti, joskus väännetään enemmän, mutta koska ihmisillä on samat tavoitteet ja suunta, niin toimiva ratkaisu kyllä löytyy aina. Totta kai ihmisillä on omat roolinsa, eivätkä kaikki puutu koko ajan kaikkeen. Pitää luottaa siihen, että kaikki osaavat hoitaa vastuualueensa.
Miltä juuri alkanut vuosi 2006 näyttää MoonMadnessin leirissä?
Otto: Vuosi on hyvä aloittaa singlellä, josta voikin luontevasti jatkaa pitkäsoittoon... Ja välissä tehdä keikkoja.
Turkka: Hyvältä. Asiat menevät koko ajan eteenpäin ja meininki on toiveikas tulevaisuuden suhteen. Jatkamme työtä sen eteen, jotta kenties ensi vuoden puolella saamme julkaistuksi debyytin ja tietysti teemme keikkoja mahdollisuuksien mukaan.
Kiitokset arvon musikanteille haastattelusta, lopuksi on vielä sana vapaa...
Turkka: Osta Thunder single ja tule keikalle kuuntelemaan kuinka rokki soi.
Teksti: Mika Roth
Kuvat: MoonMadness