Kirjat

Hannu Linkola: Kaseva – Jykeen kiven lämpö

13.03.2024Rock, pop, folk – näiden termien kohdalla syntyy haasteita, koska Kaseva oli, ja on yhä, tarkkoja genrelaputuksia sitkeästi väistelevä ryhmä. Korvani poimii Silloin kun -esikoisalbumin kaiuista suoria beat-vaikutteita, eivätkä moniääniset vokaalit ainakaan hälvennä kuusarikaikuja. Hieman myöhemmin kikkaillaan härmäkantrin kanssa ja viimeiseksi albumiksi jäänyt Meidän huoneessa yritti rohkeasti päivittää amerikkalaista soft rockia osaksi Kasevan folkpop-ydintä. Asiat kulkivat kuten kulkivat ja kolmesta albumista viimeinen on selvimmin aikansa lapsi, jolta jäi puuttumaan ehkä uusi selkeä suunta ja tarkoitus.

Kasevan tarina jäi levyttävänä ryhmänä julmasti kesken, sillä vuoden 1982 jälkeen koitti hiljaisuus. Vuoden 2017 Tänään ja eilen -kokoelmalla kuullaan kyllä neljä 80-luvun lopulla menehtyneeltä Raiviolta keskeneräiseksi jäänyttä raitaa, jotka on kursittu joten kuten kokoon. Raivion ja Jokeloiden kiristyneet välit estivät ainakin osin uuden materiaalin työstön valmiiksi asti, mitä on kuullun perusteella pakko pitää suurena tragediana. Keskeneräisiä biisejä on jossain lojumassa, mutta kukapa ne voisi saattaa valmiiksi asti enää. Vaan tätähän musiikin historia on niin isossa maailmassa kuin härmän perukoillakin. Isojen persoonien kolahtelua, sekä harmillista kykenemättömyyttä nähdä yhteistyön todellisen arvon täysi merkitys.Aika mennyt koskaan ei palaa, mutta Linkola antaa tilaa sekä aikaa myös uudelle Kasevalle. Tätä kirjoitettaessa keikkailevassa kokoonpanossa on enää kaksi legendaarisen kokoonpanon soittajaa, eli rytmiryhmän pakkipari. Matthau Mikojan on vastannut 12-kielisen kitaran lisäksi laulusta kuluvan vuosikymmenen ja kitaristi/vokalisti Tommi Kekoni on ollut mukana vuodesta 2015 eteenpäin. Uusi Kaseva tekee kunniaa menneisyydelle, ymmärtäen seisovansa Mikon ja Askon leveiden hartioiden päällä.

Kirja luotaa osuvasti aikakausia, keskittyen luonnollisesti paljon 70-lukuun, mutta myös 80-luvulta löytyy yllättäviä painotuksia sekä käännöksiä. Niistä kenties lupaavin on Asko Raivio & Karisma -nimisen yhtyeen pääseminen esille. Kyseinen bändi julkaisi vain yhden albumin, mutta vuoden 1986 kiekko on todellinen kadonnut klassikko, jonka pariin tulen palaamaan useamminkin.

Kaseva on siitä mielenkiintoinen yhtye, että sen merkitys ja asema vain kasvaa ajan myötä. Uutta musiikkia julkaistiin kolme pitkäsoittoa, mutta Raivio & Jokela -kaksikko on hetkittäin kuin pohjoinen Lennon & McCartney, kuten Desibeli.netin Janne Kuusinen oivasti totesi jo pari vuosikymmentä sitten klassikoidessaan vuoden 1976 Kun maailma elää -pitkäsoiton.

Mika Roth
Lukukertoja: 524
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s