05.11.2018
Kosmillinen purppura on kolmen syksyn ajan lähettänyt EP-levyllisen musiikkia Desibeli.netin toimitukseen. Ryhmän luoma thrashin, punkin, outorockin ja monien muiden juonteiden muodostama kudos on mielenkiintoinen, ajoittain enemmän kuin haastava ja siinä määrin kiinnostava, että Desibeli.net lähestyi tekijöitä äänten takaa.
Kysymys olemassaolosta ja bändin tarkoituksesta johtaa heti toteamaan, että mitään suurempaa tarkoitusta ei ole. Kosmillinen purppura luo luomisen ilosta ja erittää musiikkia kuin hikeä. Ei kuitenkaan tule otaksua, että musiikiksi järjestäytyneet äänet olisivat tarkoituksettomia, sillä tarkoitus voi rakentua sattumastakin.
- Kyse ei niinkään ole meidän viestistämme kuulijoille vaan siitä, että musiikki kommunikoi meidän ja kuulijoiden välillä tahdostamme riippumatta. Meistä on lähinnä tuntunut hauskalta ajatukselta jakaa tätä tajunnanvirtaa muidenkin ihmeteltäväksi.
Tuorein julkaisunne Lapset rakastavat muotia, aikuiset halpoja hintoja on mielestäni vienyt musiikkianne lähemmäs kotimaisen outorockin menneitä suuria nimiä, mutta samalla Kosmillinen purppura on muuttunut joksikin, jota on enää vaikea verrata suoraan muihin. Onko tämä tarkkaa ja suunnitelmallista jalostustyötä, vai saako ajopuunne ajelehtia ajan virrassa kuten parhaaksi näkee?
- Yhtyeen alkuperäisenä tavoitteena oli tehdä ”mahdollisimman geneeristä rässiä”. Taipaleemme alkuvaiheissa otimme tämän jopa niin vakavasti, että laulukielenäkin oli englanti, joskin yhtyeen nimi on aina ollut suomenkielisessä muodossaan. Viimeistään siinä vaiheessa, kun yöllisestä kahvihetkestä kertovan kappaleen otsikoksi luonnosteltiin Nocturnal Coffee Moment, alkoi käydä selväksi, ettei vieraalla kielellä voi runoilla sydämelle läheisistä asioista.
- Tietoiset musiikilliset vaikuttajamme ovat 80–90-luvun rässissä ja viimeisimmän EP:n johtoajatuksena oli tehdä ”vaihtoehtometallia” ja ”modernia metalcorea”. Lopulta tällaiset käsitteet ovat kuitenkin pelkkää sanahelinää ja lopputuloksesta tulee aina sellainen kuin tulee ja juuri niin on hyvä.
Kappaleiden taustojen utelu on aina hiukan ikävää hommaa, mutta voisitteko vihjata mistä Syytä juhlaan on saanut alkuinnoituksensa? Ovatko valmistujaisjuhlat ikävimpiä mahdollisia tilaisuuksia?
- Kappale sai innoituksensa postilaatikosta löytyneestä ilmaisjakelulirpakkeesta, jonka etusivulla luki: ”Ylioppilasjuhlat ja valmistujaiset ovat kauan odotettuja juhlia, joihin sukulaiset ja ystävät kutsutaan koolle”. Kolmen minuutin raivonpurkaus tuntui seuraavan kyseisestä lausahduksesta kuin itsestään. Menetelmänä tämä inspiroituminen arkiympäristön tekstinpätkistä on kopioitu suoraan mestari M.A. Nummiselta, ja käytämme sitä itse asiassa sangen usein. Lopuksi voidaan tietysti esittää vielä retorinen kysymys: kenellä muka on koskaan ollut hauskaa missään juhlissa?
Erittäin hyvä toteamus, sillä usein juhlat tahtovat olla enemmänkin siisteissä vaatteissa sietämistä kuin varsinaista hauskaa. Mitä se hauska sitten ikinä onkaan. Ja kun hauskaan asti päästiin, niin onko kapitalismi pilannut maailman ja olisimmeko onnellisimpia ilman minkäänlaista taloudellista järjestelmää
- Maa-ilman pilaaminen on erittäin ajankohtainen ja huolestuttava ongelma, joka vaikuttaa jo nyt ja pitkälle tulevaisuuteen ratkaisevasti onnellisuuteemme. On myös totta, että poliittinen järjestelmä, joka sallii vakavia moraalisia paheita (kuten ahneutta ja itsekkyyttä) ja jopa kannustaa niihin, ansaitsee kaiken järjen mukaan tulla kritisoiduksi ja parannelluksi.
Tarkistetaan tilanne on mielenkiintoista äänikokeilua, josta tulee mieleen mm. Throbbing Gristlen seikkailut rajavyöhykkeillä. Onko luvassa lisää näin marginaaliin puskevaa materiaalia, vai onko mahdollisen seuraavan julkaisun linjoja edes pohdittu vielä?
- Alunperin Tarkistetaan tilanne oli pelkästään nykyisen kappaleen reilun minuutin mittainen intro-mekkala. Sen ympärille ja inspiroimana päätettiin kuitenkin rakentaa polveileva rässieepos, joka lopulta päätyi seikkailemaan vähän missä sattuu. Alunperin intro-metakka oli hatunnosto Kreatorin mainiolle kappaleelle Realitätskontrolle. Mainittakoon tässä samaan otteeseen, että Kreatorin 90-luvun tuotanto on kauttaaltaan jotakuinkin parasta, mitä thrash metallin historiassa on tapahtunut.
Tulevat linjaukset ovat yhä suunnittelematta, mutta yhtye ei pelkää haasteita vaan ennemminkin odottaa uusiin suuntiin tutustumista.
- ”Lisää syntikkaa!”, ”Miten olisi sähköbiitit?” ja ”Mitä on digitaalinen hardcore?” -suuntaisia ajatuksia ja pohdintoja on leijaillut yhtyeen sisäisissä yhteydenpidoissa.
Digitaaliseen hardcoreen kannattaa tosiaan uppoutua itse kunkin, ei muuta kuin googlettamalla esiin Alec Empire ja jatkaa siitä. Mutta eteenpäin: onko Kosmillinen purppura keikoilla esiintyvä yhtye, ja jos on niin kuinka usein teidät voi nähdä estradeilla?
- Meidät on viimeksi nähty lavalla keväällä 2015. Se oli ehkä viides tai kuudes julkiesiintymisemme. Keikkailun lopettaminen ei ollut mikään strateginen päätös vaan tapahtui kuin itsestään. Ajan ja energian käyttö vain alkoi luonnostaan virrata uusia uomia pitkin. Ei ole täysin mahdotonta, että meidät nähtäisiin joskus jossain soittamassa, mutta ainakaan aivan lähitulevaisuudessa se ei liene kovin todennäköistä. Tällaisista asioista tiedotamme Facebook-sivullamme, joka toitottaa myös uusista julkaisuista.
Mikä on musiikin perimmäinen tarkoitus ja voiko maailmaa ilman musiikkia edes ajatella?
- Tässä kohtaa pitää ehkä palata ensimmäisen kysymyksen vertaukseen. Musiikki on kuin hikeä. Sitä vain vuotaa joka elämän päivä kaikkialta. Periaatteessa voi kai fantasioida maailmasta ilman sitä, mutta on eri asia, voisiko sellaista satumaailmaa todella ymmärtää vai onko fantasia pelkkää ajatusten kilistelyä - musiikkia sekin. Tosielämä ei tarjoa meille minkäänlaista kokemusta siitä, minkälainen olisi päivä ilman musiikkia - tai hikeä.
Kolme EP-levyä tehtynä, joten jatkuuko sarja EP-muodossa? Entä onko luvassa pitkäsoittoa ja/tai sinkkua?
- Kaltaisellemme yhtyeen irvikuvalle nämä perinteiset julkaisukonventiot ovat melko hämärärajaisia. Tallennamme kappaleita kulahtaneelle kiintolevylle ja kasailemme niistä erilaisia kokonaisuuksia eri käyttötarkoituksiin. Arvostelumedioihin EP:inä lähettämiämme nimikkeitä on esimerkiksi julkaistu Mikseri.net-, Bandcamp- ja Soundcloudsivuillamme albumimittaisina laajennettuina kokonaisuuksina. Näiden sekaan on sinne tänne ripoteltu myös yksittäisiä sinkkuja ja muuta sälää. Aikana, jolloin musiikin julkaiseminen ei enää ole sidottu fyysisiin levyihin/nauhoihin, tällaista epämääräisyyttä pääsee helposti syntymään.
Se mitä seuraavaksi tapahtuu on bändille itselleenkin epäselvää. Usko tulevaan kevääseen ja sisäiseen vallankumoukseen on kuitenkin kova, syksyllä ideat putoilevat hiljan maahan ja talven ne muhivat hangen alla.
Jos Kosmillinen purppura olisi jonkin klassisen maalarin luoma teos, niin kenen luoma ja mikä se olisi?
- Piirustuksia keskiaikaisen kivikirkon seinillä.
Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.
- Frank Zappa esitti aikoinaan kysymyksen: ”Kuuluuko huumori musiikkiin?” Meillä on kysymykseen vastaus: ”Huumori ei kuulu minnekään”.
Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Kosmillinen purppura