Julkaistu: 03.12.2004
Arvostelija: Jari Jokirinne
RCA
Hypettäminen ei ole ikinä bändille hyväksi. Sen huomasi jälleen selvästi jenkki-veljesretkue Kings Of Leonin debyytillä Youth & Young Manhood. Kyseessä ei ollut loppupeleissä yhtään paskempi kiekko, mutta kaikki siitä aikanaan esitetyt ylisanat menivät jo naurettavuuksiin asti. No, perseennuolijoilla on yleensä tapana palata ruotuun ja kakkoslevyjen aiheuttamaa tuskaa eivät edes mieluisat kriitiikit helpota – onhan näillä pirulaisilla tapana olla maineeltaan vähintäänkin hankalia.
Alkuun on todettava että Kings Of Leon on kehittynyt. Hyvä, näinhän sen nuorella bändillä pitää mennäkin. Nelikon soitosta ovat karisseet turhat menneiden vuosikymmenten painolastit pois, ja pojat ovat visusti painaneet mieleen missä ajassa nyt oikein eletään. Ei Kings On Leon ole juuri soundiaan modernisoinut, vaan kyse on pikemminkin rennommasta ajattelutavasta – nyt pilkun päälle viilaava retromeinkinki ei saa missään vaiheessa jätkistä kuristusotetta. Parhaimmillaan bändissä on kieltämättä samaa mehukkuutta kuin kaikkien southern-bändien todellisessa kunkussa, Lynyrd Skynyrdissä. Jos pystyt ohittamaan punaniskaisen junttimeiningin ja etelän ”white trash”-mentaliteetin, on yksi tosiseikka pakko tunnustaa. Lynyrd Skynyrd teki monta oman aikansa hienointa rock-kappaletta, ja hyvällä onnella ja ohjauksella Kings Of Leon pystyy vielä samaan. Puhalsivat rockin oikukkaat tuulet mistä suunnasta tahansa, on juurevalle ja pystypäiselle musisoinnille aina tilausta. Oli kyse mainstreamista tai alakulttuurista, johtopäätös on aivan sama - Kings Of Leonin kaltaiset perinnetietoiset rock-yhtyeet toimivat hektisellä sykkeellä uusiutuvan musiikkimaailman komposteina – vanhoista aineksista syntyy jotain uutta ja elinvoimaista kun käsittelytapa on oikea. Periaatteessa tämä biojätteiden käsittelystä pöllitty esimerkki tiivistää sen, miksi rock ei voi koskaan kuolla.
Loppuyhteenvedon aika: Ei vieläkään sitä todellista loistavuutta, mutta selvästi askel oikeaan suuntaan. Nyt on vähintäänkin todistettu, ettei Kings Of Leon ole mikään hetken kupla, vaan oikeasti verevä rock-bändi. Seuraavaksi peräänkuulutamme niitä sydämen seisauttavia klassikko-kappaleita.
Perinnetietoinen rockyhtye Amerikasta.
Caleb Followill - laulu ja kitara
Nathan Followill - rummut
Jared Followill - basso
Matthew Followill - kitara
Linkki: www.kingsofleon.com
(Päivitetty 04.12.2010)
Kommenttien keskiarvo:
Mutta sitten tämä uusi...Jaa-a, ensiksi täytyy todeta että soitto on parantunut mukavasti, ja levyltä löytyy paljon hienoa riffittelyä ja muutamia yllätyksellisiäkin ratkaisuja. Biisit on yleensäkkin hieman kokeellisempia kuin Youth & Young Manhoodilla, joka oli aika perus poljentaa alusta loppuun. Tai no, aikalailla sitä samaa poljentaa tämä uusikin on, mutta sanotaanko näin että sävyjä on puolet enemmän kuin ekalla yrittämällä. Levy lähtee hieman arveluttavasti käyntiin mutta heti kakkosbiisi King of the Rodeo on täysosuma! Kertsissä lauletaan "let the good times roll", ja perään jysähtävät rummut ovat oikeastaan koko biisin parhaita hetkiä (kuuntele niin tiedät!). Itseasiassa ne rummut jyskyivät omassa päässäni vielä pitkään yöllä, eli se biisi imeytyi suoraan tajuntaan, jonne voi minun puolesani huoletta jäädäkkin, kunhan jättää öisin rauhaan. Muutaman perus-rallin jälkeen onkin vuorossa Milk, joka on kaikkea muuta kuin perinteinen herkistely- slovari. Kaiken kruunaa laulaja Caleb Followillin sydäntä raastava tulkinta..! Heti lämpimän maidon jälkeen tarjoillaan sinkkubiisi Bucket, josta voisi sanoa, että biisi todellakin on ilmiselvä valinta sinkuksi. Ei sillä että se välttämättä olisi levyn paras, vaan, kylläs te tiedätte, sopivan menevä ja simppeli jota voi jopa mtv:ssäkin näyttää.
Levyn ehdottomasti mielenkiintoisin biisi on Day Old Blues. Kun kertosäe alkaa ja Caleb rupeaa joikaan "deodeodeo blu-uuus..., on aika vaihtaa seuraava biisi soimaan. Kauhistuttaa pelkkä ajatuskin siitä että kyseistä biisiä joutuisi kuunteleen krapula-päissään...No, ehkä jokin päivä senkin kappaleen kauneus avautuu minulle, mutta ei vielä tänään.
Eli mitä meillä on? Levyllinen tiukkaa rokkia johon mahtuu muutama klassikko, ja muutama jonka olisi ehkä voinut jättää sinkun b-puoleksi. Ekan kuuntelukerran jälkeen on hieman ymmällään, mutta kyllä se siitä, niinhän se aina. Jos eka levy kolahti, niin luultavasti tämä kolahtaa myös, ellei jopa kovemmin!!! Kings of Leon on tosin kaukana siitä taistelusta, kun kisaillaan vuoden kovimman rock-levyn tittelistä, jossa ykköspallille kovasti koittaa ängetä itseään Franz Ferdinand ja Interpol.