18.05.2006
Kuopiolainen Shade Empire, joka lantraa metalliaan tavallista erikoisemmillakin mausteilla, on julkaisemassa piakkoin toista albumiaan. Debyyttipitkäsoitto Sinthetic vakuutti mm. allekirjoittaneen savolaiskoplan monista metallintyöstö kyvyistä ja tiiviissä kuuntelussa oleva uutukainen Intoxicate O.S. on osoittautunut niinikään todelliseksi kruununjalokiveksi. Haastateltavakseni päätyi yhtyeen bassovastaava Eero Mantere, joka kertoili retkueen uutisista seuraavalla tavalla...
Shade Empire perustettiin siis kuopiossa viime vuosituhannen loppumetreillä. Mitkä olivat olosuhteet ja miten bändin taival on taittunut tuosta perustamispäivästä tähän hetkeen?
Olosuhteet olivat hyvinkin seesteiset ja melko nopeasti saatiin orkesteri lopulliseen muotoonsa. Kun biisien teko sitten täydellä tohinalla alkoi vuoden 2000 alusta, mentiin ensimmäistä demoa vääntämään jo joskus huhtikuun paikkeilla. Demo kuulostaa tietysti tänä päivänä melkoiselta raakileelta, mutta silloin siitä tuli jokseenkin hyvää palautetta kauttaaltaan ja ensimmäiseksi tekeleeksi nuorelta bändiltä se oli ihan ok.
Tämän jälkeen teimme vielä kaksi demoa aina noin vuoden välein ja kolmannella tärppäsikin sitten Avantgarde Musicin suunnalta ja kirjoitimme levytyssopimuksen. Debyyttikiekko Sinthetic näki päivänvalon 2004 keväällä ja nyt 2006 alkuvuodesta siirryimme erinäisten vaiheiden jälkeen Dynamic Artsin talliin. Tällä hetkellä sinkku on ulkona ja Intoxicate O.S. odottaa malttamattomana ulostumista kauppojen takahuoneissa!
Miltä debyytti kuulostaa tänä päivänä, eli vieläkö allekirjoitatte Sintheticin sataprosenttisesti?
Debyytti kuulostaa aikansa tuotteelta ja siltä, että se on käytännössä demobiisien best of. Sintheticin kappalemateriaali on hieman turhankin pitkältä ajalta peräisin, joten siellä on mielestäni tyylillisesti hieman liian erilaisia biisejä. Myös soundimaailma on seikka, joka nykyään pistää vähän korvaan, mutta kyllä levyn allekirjoittaa juuri debyyttinä tänäkin päivänä.
Teiltä on siis juuri ilmestymässä uusi Intoxicate O.S. pitkäsoitto, mitkä ovat fiilikset kiekon suhteen?
Kyllähän kiekko kuulostaa mainiolta ja olemme melkoisen innoissamme siitä! Eikä ainakaan vielä tässä vaiheessa tunnu, että jotain olisi pitänyt tehdä toisin, vaan levyyn ollaan tyytyväisiä aina soundimaailmaa myöten. Ensimmäiset arviot tietysti hieman pistivät jännittämään, sillä kappalemateriaali poikkeaa kuitenkin debyytistä jonkin verran, mutta hyvää palautettahan tuosta onneksi on tullut! Mielenkiinnolla vaan odotellaan kommentteja myös muualta kuin kriitikoiden taholta. Toivottavasti levy löytää tiensä useampiin hyllyihin kuin debyytti!
Musiikkianne kuvataan "orkrestoiduksi ja elektronisvaikutteiseksi dark/black metalliksi". Mitä osaa tuosta genrenimihirviöstä tulisi mielestänne painottaa voimakkaimmin ja mitkä yhtyeet ovat tyyliltään mielestänne lähinnä teitä?
Eniten painottaisin tuota metalli-osastoa. Musiikistamme löytyy kyllä niin orkestroituja kuin elektronisiakin elementtejä ja yleismeininki kuulostaa usein dark/black metallilta, mutta on siellä myös death- ja thrash-elementtejä havaittavissa. Mielestäni tämä nykyajan genremäärittely on mennyt jo vähän liiallisuuksiin! Tuntuu, että jokaisella bändillä pitää olla oma genrenimi ja niitä koitetaan väkisin puskea jokaiselle, vaikka loppujen lopuksi musiikillisia eroavaisuuksia ei juuri olisikaan. On kai se sitten niin hienoa, että on olemassa swamp- tai vaikka savometallia, mutta minä en sitä allekirjoita!
Shade Empireä tyylillisesti lähellä ovat varmasti bändit kuten …And Oceans, tai siis nykyinen Havoc Unit, The Kovenant tai vaikkapa Dimmu Borgir. Suoranaista verrokkia ei kyllä heti tule mieleen, vaan näkisin orkesterimme monien osasten kombinaationa. Näinpä musiikkiamme sitten vissiin kuvataankin orkrestoiduksi ja elektronisvaikutteiseksi dark/black metalliksi, perkele!
Jos levyjänne vertaa musiikillisesti ja tyylillisesti toisiinsa, niin mitkä ovat merkittävimmät eroavaisuudet niiden välillä?
Musiikillisesti olemme kyllä lähteneet debyyttiä enemmän kitarapainotteiselle linjalle ja synahärdellit on jätetty vähän taemmas. Toki myös uudelta kiekolta löytyy runsaasti massiivisia kosketinosuuksia ja kone- sekä orkesterijuttuja käytetään edelleen, mutta etenkin erilaisen soundimaailman kautta kitaroita on nyt tuotu hieman enemmän pintaan.
Intoxicaten kappaleet on tehty paria poikkeusta lukuun ottamatta muutaman kuukauden intensiivisen työskentelyn aikana, joten kyllä ne tyylillisesti ovat lähempänä toisiaan kuin Sintheticin biisit. Nyt mukana on enemmän jopa thrash-riffejä ja kappaleita on sävellettykin enemmän kitaroilla, mutta kyllä ne tyypilliset S.E.-elementit löytyvät molemmilta levyiltä.
Mikä uuden levyn biiseistä osaa parhaiten kiteyttää sen olennaisen Shade Empire orkesterista ja miksi?
Sanotaan tähän vaikkapa raita numero 7 eli Embrace The Gods Of Suffering. Tästä biisistä löytyy niin kunnon mättöä, kuin hieman seesteisempääkin meininkiä. Sopivan monipuolinen biisi, jonka lopun kosketinmaalailu armottoman blastbeatin jälkeen kietoo sopivasti yhteen tyypillisen S.E.-soundin.
Kuunnellessani kiekkoa en tahtonut alkuun saada siitä lainkaan otetta, kunnes yhtäkkiä koin "valaistumisen". Minkälaista palautetta olette muuten saaneet lätystä ja onko palaute vastannut odotuksianne?
Palaute on ollut kyllä erittäin hyvää ja vastannut odotuksiamme oivallisesti. Muillakin on ollut vaikeuksia löytää punainen lanka aluksi, mutta lopulta levy on kuitenkin avannut parhaat puolensa kuulijoille. Tämähän on vain hyvä asia, koska voisi olettaa levyn näin kestävän kuunteluakin hieman pidempään eikä lukeutuvan täysin tusinatavaraksi. Kärsivällinen kuuntelija palkitaan!
Jos sukelletaan nimien merkityksiin niin mikä on tuo Varjojen Imperiumi ja mitä uuden levyn otsake Intoxicate O.S. oikein tarkoittaa?
Kai se Shade Empire on auvoisa paikka vokalistimme J. Harjun päässä, sillä hänen tutkimattoman mielensä syövereistä nämä sanoitukset ja biisien nimet kuitenkin kumpuavat. Varjojen Imperiumissa kellään ei ole kivaa ja siellä kokeillaan kaikkea, myös sitä omaa siskoa. Intoxicatehan tarkoittaa huumaamista tms. ja O.S.-lyhenteen paikalle voi jokainen sijoittaa haluamansa sanat. Olkoon ne tällä kertaa vaikka Olarin Siementäjät. Levyn nimi kertoo kuitenkin hyvin pitkälti sanoitusten tematiikasta ja myös siitä, mitä siellä Varjojen Imperiumissa oikein puuhastellaan!
Uuden levyn soundimaailma tuntuu erityisen onnistuneelta. Kuinka tärkeässä asemassa soundit olivat kiekkoa työstettäessä?
Kyllähän me siitä lähdimme, että soundien pitää olla äärimmäisen tiukat ja niistä ei tingitä yhtään. Ääninamikoiden vääntäjä S. Jämsèn kyllä repi vähäisiäkin hiuksiaan antaumuksella ruuvatessaan soundeja kuntoon studion uumenissa. Täytyy kyllä sanoa, että varsin tyytyväinen pitää soundeihin olla! Ne ovat sopivat rouheat ja raskaat, mutta silti hyvin kirkkaat. Tällä kertaa myös soitinten välinen balanssi on debyyttiä paremmin hanskassa, joten kiitoksia vaan Jämylle hyvästä työstä!
Uutukainen pitää sisällään yhdeksän raitaa. Joko omat suosikit ovat erottuneet ryhmästä ja jäikö sessioista mahdollisesti kappaleita ylikin - kenties myöhempää julkaisua silmällä pitäen?
Minun henkilökohtaisia suosikkejani ovat ehkä Rat In A Maze ja Hatefeast, joita on erityisen mukava itse soittaa, mutta kyllä kaikki kappaleet toimivat hyvin! Instrumentaali Ravine on kyllä myös yksi suosikeistani kaikessa jylhyydessään, vaikka sitä tuskin keikoilla tullaan soittamaan.
Kappaleet on kyllä käytetty suhteellisen tehokkaasti levylle, eikä ylijäämiä tullut. Kuitenkin, kuten jo mainittua, biisit väsättiin tiukassa aikataulussa, ja kun levyllinen oli kasassa siirryttiin suoraan studioon. Mainitsemisen arvoinen seikka on kuitenkin vielä Slitwrist Ecstasy -sinkulla oleva remix Rat In A Mazesta, jonka teki varsin onnistuneesti mystinen Jack Tyger.
Uusia ralleja aletaan varmaan tässä pikkuhiljaa kasailemaan laatikon pohjalla jo olevista riffeistä, joten myöhempiä julkaisuja kohti tähtäillään sitten aikanaan aivan tuoreella materiaalilla.
Shade Empire tuntuu keikkailevan todella verkkaisella tahdilla. Miksi näin, eikö keikkabussiin ahtautuminen nappaa vai missä on vika?
Kyllähän se keikkailu maittaisi, jos niitä joku meille olisi hommannut. Tähän asti nimittäin tilanne on ollut sikäli harmittava, että meillä ei ole vakituista keikkamyyjää, eikä kenenkään orkesterinkaan jäsenen aika oikein tahdo riittää keikkojen järkkäilyyn. Toivottavasti tilanne paranee tulevaisuudessa, sillä meillä on ollut pientä säätöä keikkamyyjien suhteen. Mitään varmaa ei tosin vielä ole sovittu, mutta katsotaan, josko tässä vielä keikkabussin renkaita pääsisi kuluttelemaan enemmänkin!
Kaksi vuotta sitten olitte julkaisseet juuri debyyttialbuminne, mutta missä Shade Empire on kahden vuoden päästä? Joko Wackenin päälava siintää tuolloin horisontissa? Entä miltä näyttää yhtyeen lähitulevaisuus?
Eiköhän sitä viimeistään kahden vuoden päästä olla jälleen uuden levyn kimpussa ja Wackenin ohi ollaan pyyhitty siinä vaiheessa jo parikin kertaa! Toivottavasti tosiaan keikkatilanne paranee tässä lähitulevaisuudessa ja edes Wackenin kolmoslavalle päästäisiin soittamaan. Lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu levynjulkkarit Kuopion Henry’s Pubissa 27.5. ja sen jälkeen kesän vietto kaljoitellen. Kesäfestareita ei olla nyt buukkailtu, vaan seuraava varmistettu veto on 20.9. On The Rocksissa, Helsingissä. Syksyllä sitten toivon mukaan pääsisi enemmänkin tien päälle!
Ja lopuksi on sana vapaa...
Eipä tässä muuta, kuin tervemenoa levykauppoihin 24.5. noukkimaan omat pois ja keikalle 27.5.! On nimittäin sen verran harvinaista herkkua ettei kannata missata!
Teksti ja livekuvat: Mika Roth
Promokuvat: Shade Empire