25.05.2004
ShamRain julkaisi vuoden vaihteessa desibelissäkin arvioidun debyyttipitkäsoittonsa. Erityisesti huomio tuolloin kiinnittyi yhtyeen upean eteeriseen ja syvän melankolisesti tunnelmoivaan rockiin, jota ei täällä pohjolan perukoilla ole juuri aiemmin tehty. Sitten debyytin ilmestymisen ei bändistä ole kuitenkaan kuulunut paljoakaan, joten olikin korkea aika haastatella ryhmän basisti/kosketinsoittaja Matti Reinolaa sekä kitaristi Kalle Pyyhtistä, ja kysellä heiltä hieman menneistä ja vähän tulevistakin.
Kerrataanpa alkuun hieman ShamRainin historiaa, eli miten kaikki sai alkunsa ja kuinka yhtyeen matka on johtanut nykyiseen pisteeseen.
Matti: Juu, eli käytännössä voinee laskea että bändi sai alkunsa vuonna 2000, kun oltiin Grayscalen kanssa studio reissulla Jyväskylässä. Siinä sitten joku ilta viinaksia maisteltiin, ja joku oli sijoittanut Lake Of Tearsin Forever Autumn - lätyn soittimeen. Sitä kuunnellessa tuli semmoset fiilikset että olispa mukavaa soitella tämmöstä rauhallisempaa musaa kanssa. Rumpalisti Jannella oli samanlaisia aatoksia, joten päätettiin pistää projekti pystyyn. Pikkuhiljaa ruvettiin biisejä ja demoja väsäilemään, ja pyydettiin yhden naislaulajakokelaan jälkeen Tauriaista tulkintaan, kun se sattui siihen aikaan Mikkelissä majailemaan. Tehtiin 1 demo/promo, ja lisää veisuja. Sitten kiinnitettiin tuo Kalle kitaran varteen, saatiin diili, ja tehtiin levy. Siinäpä se lyhykäisyydessään.
Alkuvuodesta 2002 julkaisitte MCD:n Pieces. Miten yhtye on kehittynyt noista ajoista,
vaikkapa debyyttipitkäsoittoon verraten?
Matti: Eniten on varmaan kehittynyt se visio minkälaista materiaalia halutaan tehdä, ja minkälaisia saundeja käyttää. Etenki saundeihin on tullu keskityttyä tosi paljon, ne on kuitenkin tämmösessä fiiliskamassa niin ratkasevassa roolissa. Yleisen tyylitajun vois kai myös väittää kehittyneen hieman. Oikeestaan vois sanoo että on vihdoinki tajunnu tän legendaarisen jutun, että joskus vähemmän on enemmän.
Julkaisitte vuoden 2003 päätteeksi siis debyyttinne Empty World Excursion, vieläkö olette tyytyväisiä esikoispitkäsoittoon? Onko jotain mitä ensi kerralla teette studiossa takuuvarmasti toisin?
Kalle: Itse olen ainakin tosi tyytyväinen vieläkin. Jollain tapaa kuitenkin biisit on eläneet mielessä, että suosikkibiiseiksi levyltä on nyt nousseet ihan eri kappaleet kuin esim. levyn tekovaiheessa.
Matti: Joo, aika tyytyväinen oon minäkin. Ainahan sitä jotain pikkujuttuja löytyy, mitä vois tehdä toisin, lähinnä miksauksen ja tiettyjen saundien suhteen. Mutta ei siis mitään tollasta, mitä pitäis ens kerralla tehdä täysin toisin.
Mikä on tärkein edistysaskel jonka debyytti toi tullessaan?
Matti: Jaa, paha sanoo, vähä ehkä nimeä, ja jalkaa oven väliin jossain. Toi mein rumpali luulee tosin, että mm. näkyvyyttä, urheiluautoja, naisia, ilmasta viinaa ja huumetta on tullu, mut en mä vaan oo semmosia nähny hirveesti. Ja se itekin näyttäs olevan lähinnä sama työtön ja rahaton pummi kun aina ennenkin. Toinen levy vois tuoda muassaan semmosen edistysaskeleen, että pääsis eroon tuosta Mikkelin kirouksesta. Täälä kun tuntuu kaikille bändeille käyvän debyyttilevyn jälkeen niin, että hajoovat tai muuten vaan menee asiat päin mäkeä. Onneks meistä on vaan puolet oikeestaan Mikkelistä, että toivoa on.
Muistan lukeneeni jostain haastattelusta ettette juurikaan välitä 'gootti' -sanan liittämisestä musiikkiinne. Kuinka siis kuvailisitte musiikkianne jolle kulle joka ei ole aiemmin kuullut teistä mitään?
Kalle: Joo, ei tuo gootti-sana ShamRainin musiikin yhteydessä oikein innosta itseä. Ollaan yritetty tuputtaa termiä ’melancholic rock’ kuvauksena meidän musiikista. Sellaista eteeristä ja melankolista matskuahan se on. Suhteellisen paljon mahtavan kuulosia syntikoita, jotka tuo sellaista tiettyä ilmavuutta ja leijuvaa tunnetta musaan. Ensiluokkaista murjotusmusiikkia, kuten eräässä arviossa sanottiin.
ShamRainin soundi on hyvin omaleimainen ja ainakin omasta mielestäni paikoin melko eteerinenkin. Kuinka soundi on kehittynyt nykyiseen muotoonsa ja mihin suuntaan haluaisitte sinä tulevaisuudessa kehittää?
Matti: Kai se on ihan sattumalta moiseksi kehittyny, kaikkien vaikutteiden ja omien päänsisäisten liikkeiden summa. Semmosta 'Cure kohtaa Angelo Badalamentin' meininkiä, johon on lisätty omat aivottomat ideat mukaan. Eteerisyys oli tosiaan se ihan alkuperäinen idea koko orkesterin takana, mutta on sinne vähä rokkiakin sekaan päätynyt kait. Tietosesti en haluais kyllä kehittää musiikkia mihinkään suuntaan, antaa sen ennemmin näyttää itse tietä. Semmonen laskelmointi sun muu on kuitenki aika syvältä. Janne tosin haluais tehdä musaa joka sopis Avaraan Luontoon, ja semmosta onki luvassa heti seuraavalla julkasulla. Sen verran on laskelmoitu.
Debyyttilevyllä saatiin kuulla ns. perinteisten bändisoittimien lisäksi myös jonkin verran akustisia soittimia, kuten huilua ja selloa. Mistä idea moiseen?
Kalle: Ainakin sellon osalta idea tuli ihan vaan siitä, että oli mahdollisuus käyttää oikeaa selloa sen sijaan, että se olisi nauhoitettu syntikalla. Tosin nykyään on niin kehittyneitä nuo synasounditkin, ettei niistä kaikista edes erota onko oikeita vai ei. Ja tuohan tuollaiset soittimet sellaisen kivan lisän musiikkiin. Jotenkin tulee moniulotteisemmaksi musiikki niiden myötä.
Matti: Joo aiemmin on tullu käytettyä joissain synaosissa sello-saundia, mutta nyt siis näin. Huilujutut taas juontaa juurensa ehkä johonkin Sigur Rósin Agaetis Byrjun - levyn diggailuun. Siinä on sen verta hienoja juttuja, että teki mieli saada samantyyppistä meininkiä edes hieman meidänkin levylle. No se sitten meinas jäädä lopulta yhteen syna/sample - huiluosioon, kunnes laulaja Tauriainen keksi että sen serkku, Poke Poralahan soittaa huilua, ja hyvin vieläpä. Ja sit eikun kyseinen herra studioon luikauttamaan kolmeen biisiin täysin improvisoidut osiot. Pitää toivoa että saadaan se seuraavallekin levylle mukaan, sen verta tyytyväinen oon noihin osioihin.
Vokalistinne Mika Tauriainen vaikuttaa myös Entwine yhtyeessä, joka julkaisi juuri uuden levyn. Tämä vaikuttanee myös jonkin verran ShamRainin lähitulevaisuuteen?
Matti: No hyvin vähän se vaikuttaa ainakin tällä hetkellä, kun me ei olla toistaseks vielä keikkailtukaan. Väännetään täällä demoja ja uusia biisejä Mikkelissä, ja kun biisit alkaa olla lauluja vaille valmiina, ja aikataulut antaa myöten, Tauriainen heilahtaa paikalle tekemään omat osuutensa. Ei tässä mitään kummempia järjestelyitä oo tarvittu.
Kuinka ShamRainin kappaleet normaalisti syntyvät? Onko prosessi aina samanlainen?
Kalle: Omat biisini syntyvät siten, että kehittelen biisipohjaa ja runkoa kotona. Jossain vaiheessa nauhoittelen niitä sitten tietokoneelle ja hahmottelen hieman melodioita ja mietin sovituksia vielä. Jotkut biisit saattavat muhia pitkän aikaa ja ne kehittyvät pikkuhiljaa kerroksittain. Eli vähitellen keksii lisää melodioita tai rakennetta biisiin.
Matti: Suht samanlailla mullakin, ensin päässä syntyy joku melodia, sitten syna, kitara tai basso kouraan, ja idea talteen kotistudiossa. Joskus se voi olla vaikka joku rytmikin vaan tai humina. Sitten kun on kunnolla aikaa ja inspiraatiota, niin yrittää jatkaa niistä valmiin demobiisin konerummuilla sun muuta. Siinä välissä voi aina mennä parikin vuotta helposti. Joskus syntyy tosin nopeemminkin, mutta yleensä vasta kun oon ite aika tyytyväinen runkoon yms. esittelen sen muille, jotka sitten lisää siihen omat juttunsa, jos lisää.
Kalle: Vielä lisään tähän, että tollaset huminat kyllä inspiroi mua aika paljon. Joku vois nauhottaa mulle joskus vaikka tunnin pelkkää huminaa cd:lle, ehkä taustalla joku pieni synamelodia, niin voisin luukutella sitä sitten joka ilta kotona kuulokkeilla tyytyväisenä. Ehkä Matti joskus venyy sen verran, että tekee mulle humina cd:n taustalla häilyvillä melodioilla varustettuna.
Olette takuulla kuullut tämänkin kysymyksen jo useasti aikaisemmin, mutta en voinut vastustaa kiusausta kysyä, että mitä nimi ShamRain varsinaisesti ottaen tarkoittaa?
Matti: Joo, se tarkottaa vaan sitä että me ollaan niin äärimmäisen synkkiä poikia, etenkin Tauriainen, että vaellellaan tommosessa sateessa niinku aina. Vaikkei sataskaan. Ja vaikkei oltaskaan.
Ette ole vielä käsittääkseni juurikaan keikkailleet. Onko ShamRainilta odotettavissa live-esiintymisiä tulevana kesänä, kenties jopa joillain festareilla?
Matti: Ei oo nyt ihan just luvassa keikkoja, ainakaan kesällä. Kyllä sitä ois tulevaisuudessa kuitenkin tarkotus muutamat keikat heittää. Tosin tää on vähä tällästä musaa, mikä nyt ei ihan joka kekkereihin kyllä sovi.
Kalle: Ehkä ne ”rekanlava keikat” ainaskin voi jättää väliin. Juu, ei tällasella musiikilla kannata lähteä säätämään ihan minne tahansa. Pitäis olla sellanen synkkä paikka missä homman saa toimimaan hyvin.
Onko uusia kappaleita jo kenties kasassa? Tulevaisuuden julkaisuja?
Kalle: Uusia kappaleita on kasassa varmaankin noin kymmenkunta, ehkä hieman ylikin. Tosin ne kaipaa vielä tosissaan säätöä ja höystöä eli mistään täysin valmiista kappaleista voi tuskin puhua tässä vaiheessa.
Matti: Joo, muutama lähes valmis biisi on jo seuraavalle levylle, ja ideoita & aiheita varmaan parinkin levyn verran. Tässä välissä me kuitenkin julkastaan ainakin semmonen 7” EP, ja Cure – Tribuutilla ollaan mukana. Ne biisit äänitettiin tuossa talvella, samoin This Empty Flow – coveri, jonka käyttötarkotus ei oo tosin vielä ihan selvillä itellekään.
Missä toivoisit ShamRainin olevan viiden vuoden kuluttua?
Matti: No ei tommosia jaksa miettiä liikaa. Liekö tuota on itekään elossa enää sillon. Jos nyt vielä pari levyä kerkeis kuitenkin vääntämään, ja vaikka Puolan kiertueen tehtyä, ni se ois ihan hyvä se. Kuhan itellä on hauskaa, ei tässä mahotonta menestystä ja mammonaa yritetä haalia, eikä se varmaan oo tällasella hiippailumusalla mahdollistakaan.
Missä et missään nimessä toivoisi ShamRainin olevan viiden vuoden kuluttua?
Kalle: No ei ainakaan millään tanssilava kiertueella Suomen suvessa. Eikä yhden huippusuosion saavuttaneen levyn tehneenä, ison marketin alekorissa. Mielummin pysyttelee pienemmissä piireissä kuin, jäädä yhden ”hittilevyn” tehneeksi orkesteriksi. Nykyäänhän suurin osa noista listoilla olevista bändeistä ja artisteista tuntuis olevan sellasia pelkkiä tähdenlentoja. Niillä on vaan tarkoituksena tehdä sellasta matskua, jolla saadaan myytyä mahdollisimman paljon levyjä ja tienataan mahdollisimman paljon rahaa.
Ja lopuksi sana on vapaa, eli onko jotain jota haluaisitte vielä tuoda esille?
Kalle: Käykääpä ihmiset tsekkailemassa kotisivut osoitteessa www.shamrain.net ja kirjailkaa vaikka jotain jännää vieraskirjaan. Kannattaa tsekkailla uutiset tulevien julkaisujen ym. varalta. Niin ja uusia paitojakin on tulossa kait kesän myötä.
Mika Roth kuvat ShamRain