Robbie Robertsonista, Levon Helmistä, Rick Dankosta, Garth Hudsonista ja Richard Manuelista, jotka kaikki ovat edesmenneitä, muodostunut The Band on yleisesti tunnustettu erääksi kaikkien aikojen arvostetuimmista rockyhtyeistä. The Bandin keskeisin toiminta-aika sijoittui vuosien 1966 ja 1976 välille; yhtye oli tosin aloittanut toimintansa jo vuonna 1957 nimellä The Hawks. The Bandin tuotannosta erityisen arvostetuiksi ovat osoittautuneet kaksi ensimmäistä pitkäsoittoa, vuosina 1968 ja 1969 ilmestyneet Music from Big Pink ja The Band, joista lähemmässä tarkastelussa on viimeksi mainittu.
Capitol
Torontossa, Ontariossa vuonna 1967 perustettu The Band on osoittautunut erääksi kaikkien aikojen keskeisimmistä rockyhtyeistä. Yhdysvaltalaista rumpali/solistiaan Levon Helmiä lukuun ottamatta kaikki yhtyeen jäsenet, eli basisti/solisti Rick Danko, urkuri/kosketinsoittaja Garth Hudson, pianisti/solisti Richard Manuel ja kitaristi ja keskeisin biisintekijä Robbie Robertson, olivat kotoisin Kanadasta.
Tyylillisesti The Band oli varsin monipuolinen yhtye, jonka musiikillisessa ilmaisussa on rockin ja rhythm and bluesin lisäksi kuultavissa elementtejä Americanasta, folkista, jazzista ja countrysta. The Bandin musiikki on saanut kunnian olla inspiraation lähteenä useille keskeisille artisteille ja yhtyeille Eric Claptonista ja The Grateful Deadistä lähtien. Vuosien 1958 ja 1963 välillä yhtye toimi nimellä The Hawks ja tuolloin se säesti rockabillysolisti Ronnie Hawkinsia. 1960-luvun puolivälin tienoilla bändi aloitti yhteistyönsä Bob Dylanin kanssa. Tämä nimesi yhtyeen The Bandiksi. The Bandin taustoittama Dylanin vuoteen 1966 ajoittunut kiertue oli hänen ensimmäinen sähköisen yhtyeen kanssa toteuttamansa.
The Bandin tuotannosta erityisen arvostettuja ovat yhtyeen kaksi ensimmäistä studioalbumia; vuosina 1968 ja 1969 ilmestyneet pitkäsoitot Music from Big Pink ja The Band. Useita yhtyeen tuotannon tunnetuimpia kappaleita sisältävä ja myös nimellä The Brown Album tunnettu The Bandin nimikkoalbumi ilmestyi 22. syyskuuta 1969. Perusalbumin lisäksi seitsemän bonuskappaletta sisältävä albumin uusintajulkaisu oli vuorossa vuonna 2000. Sen kansiteksteistä vastasi Rob Bowman, jonka mukaan The Band on konseptialbumi, jonka kappaleet kytkeytyvät vanhan Amerikan ihmisiin, paikkoihin ja perinteisiin.
The Band -albumilla julkaistuista kappaleista Jawbone, King Harvest (Has Surely Come) ja mainitun pitkäsoiton ehkäpä tunnetuin kappale, Amerikan sisällissodasta kertova ja rumpali Levon Helmin vokalisoima The Night They Drove Old Dixie Down liittyvät historiallisiin teemoihin. Pitkäsoiton avaava, tummasävyisen lyriikan svengaavaan soitantaan yhdistävä Across the Great Divide viittaa kuvastossaan Yhdysvaltojen eteläosiin. Konneksiota kenties korostaakseen The Band soitti useissa konserteissaan The Night They Drove Old Dixie Downin ja Across the Great Dividen medleynomaisesti. Mainiosti rullaava ja niin ikään Helmin leadvokalisoima Up on Cripple Creek lukeutuu niin ikään The Bandin kakkosalbumin tunnetuimpien raitojen joukkoon.
Slovarituotantonsa osalta The Band sisältää kaksi suorastaan pakahduttavaa raitaa, jotka ovat kosketinsoittaja Richard Manuelin ja Levon Helmin yhteisesti vokalisoima, suorastaan riipaiseva Whispering Pines sekä Rick Dankon laulama Unfaithfull Servarnt. Varsin lähelle mainittua biisikaksikkoa sijoittuu laadullisesti myös The Bandin nimikkoalbumin kolmas balladikappale When You Awake. The Bandin nimikkoalbumin kappaleista Look Out Cleveland eroaa urbaaneissa bluesvaikutteissaan tyylillisesti kaikista muista mainitulla pitkäsoitolla julkaistuista.
Albumin päätöskappale King Harvest (Has Surely Come) on tulkittavissa nivomaan päätökseen pitkäsoiton idealismista realismiin liikkuvan tarinan. Mainittua kappaletta on pidetty jopa Robbie Robertsonin sävellyksistä onnistuneimpana ja parhaana esimerkkinä yhtyeen lähestymistavasta laulunkirjoittamiseen ja esittämiseen. Urkujen lisäksi The Bandin jäsenistä viimeisenä, 21. tammikuuta kuluvana vuonna 87 vuoden ikäisenä edesmennyt Garth Hudson soitti King Harvest (Has Surely Comessa) urkujen lisäksi saksofonia. Tyypillisestä kappalerakenteesta poiketen mainitussa biisissä Richard Manuelin laulamat säkeistöt ovat energisiä, mutta Manuelin ja Helmin vokalisoimat kertosäkeet hillitympiä.
Billboardin popalbumilistalla The Band saavutti parhaimmillaan yhdeksännen sijan. Yhtyeen kotimaassa Kanadassa albumi menestyi The Bandin pitkäsoitoista parhaiten saavuttaen toisen sijan. Vuonna 2009 The Bandin nimikkoalbumi tuli valituksi kansalliseen ääniterekisteriin kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävänä.
The Bandin nimikkopitkäsoitolta singleformaatissa ilmestyneet kappaleet Rag Mama Rag ja Up on Cripple Creek saavuttivat Billboardin listalla sijoitukset 57. ja 25. Niistä ensiksi mainittu menestyi paremmin Britanniassa, missä se saavutti sijan 16. Up on Cripple Creek lukeutuu The Bandin tuotannon suosituimpiin keikkabiiseihin ja sen liveversio on päässyt mukaan Bob Dylanin ja The Bandin vuonna 1974 ilmestyneelle livetuplalle Before the Flood sekä The Bandin vuonna 1976 valmistuneeseen konserttielokuvaan The Last Waltz sekä siltä julkaistulle tripla-albumille.
Musiikkikriitikko Bruce Eder on kuvannut The Bandia erääksi kaikkien aikojen suosituimmaksi ja vaikutusvaltaisimmaksi rockyhtyeeksi. Musiikkijournalistit ovat kohottaneet yhtyeen tuotannon vastaavalle tasolle The Beatlesin ja The Rolling Stonesin kanssa. Keskeisimpien albumiensa työstämisen aikaan psykedeelisen rockin dominoimana aikakautena The Bandia voi juurevuudessaan pitää musiikillisesti melko yksinäisenä sutena esimerkiksi Creedence Clearwater Revivalin tavoin. Canadian Music Hall of Fameen The Band pääsi vuonna 1989 ja Rock and Roll Hall of Fameen yhtye tuli valituksi viisi vuotta myöhemmin.
Rolling Stonen vuonna 2004 laatimalla sadan kaikkien aikojen parhaan artistin listalla The Bandin kakkosalbumi saavutti sijan 50. Rolling Stonen laatimalla 500 parhaan kappaleen listalla The Bandin tuotannosta parhaiten menestyi yhtyeen esikoisalbumin Music from Big Pink tuotantoon lukeutuva The Weight, joka saavutti sijan 41. Vuonna 2008 The Band palkittiin Grammyllä elämäntyöstään. Vuonna 2014 yhtye pääsi Kanadan Walk of Fameen. The Bandin nimikkoalbumista on muodostunut itselleni yhtyeen tuotannon keskeisin ja myös yleisesti eräs aikakautensa runsaimmin levysoittimessani viihtyneistä rockalbumeista.