Haastattelut

Malmiwaara uuden ja kiehtovan kynnyksellä

30.12.2024



- Kansanmusiikki edustaa minulle musiikintekemisen tapaa, johon liittyy historia, maantieteellinen sijainti, omasta päästä ja korvakuulolta soittaminen ja laulaminen, instrumentaatio ja kansanmusiikin meininki. Näiden määrä toki vaihtelee tilanteesta riippuen. Alkajaisella kansanmusiikki kuuluu konkreettisesti kansanmusiikille tyypillisten instrumenttien kautta. Tunnepuolella Alkajainen edustaa minulle ajan kulumista, nostalgiaa, jonkinlaista elämän vääjäämättömyyttä. Ehkä näilläkin on jokin linkki kansanmusiikkiin.

Mitä kaikkia instrumentteja kappaleella kuullaan? Mukana on ymmärtääkseni ainakin kirjaimellisesti historiallinen soitin, joka on rakennettu arkeologisen löydön pohjalta.

- Alkajaisen päämelodia perustuu kasettiluupiin, jossa soi Hanna Ryynäsen soittama 5-kielinen g??le. Se on kanteleen sukulainen, joka on tosiaan rakennettu Gdanskissa vuonna 1949 tehdyn arkeologisen löydön pohjalta. Soitinlöydös on ajoitettu 1260-luvulle. Biisin lopun äänimaisemassa kuultava Saarijärven kantele puolestaan on hieman yleisempi kantelemalli, jota soitetaan perinteisesti puista tikkua tai nahkapalaa plektran tapaan käyttäen.



- Biisin rytmiikkaa kannattelee Oskari Lehtonen kansanmusiikkirumpusetillään. Suurimman osa Alkajaisen saundimaailmasta olen luonut näitä akustisia äänilähteitä leikkelemällä ja manipuloimalla. Lisäksi siellä on jonkin verran syntetisaattoreita ja taisin jonkun laulahduksenkin sinne laulaa… viimeisen silauksen raidalle antoi tuottaja-miksaaja Paavo Malmberg, joka hioi tuotantoani ja lisäili sinne muutamia yksityiskohtia.

Alkajaista seurasi marraskuinen Pulssi ja levykin on kuuleman mukaan suunnitteilla. Mitään tarkkoja päivämääriä ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta vakaa tarkoitus on saada pitkäsoitto ulos vuoden 2025 aikana.

Olet myös kitaristina Viitasen Piian bändissä ja olet soittanut Jutta Rahmelin livekokoonpanossa, joten ympärilläsi tapahtuu kaikenlaista jännittävää musiikillisesti. Miten tuo kaikki kuuluu - tai mitä se poistaa - Malmiwaaran musiikissa?

- Piian ja Jutan kanssa työskentely on inspiroivaa, sillä heillä molemmilla on kiehtova, persoonallinen musiikillinen maailma ja vahva oma ääni - arvoja, joita itsekin tavoittelen musiikissani. Arvostan myös sitä kuinka molemmat ovat jaksaneet tehdä sinnikkäästi töitä oman uran ja musiikin eteen, vaikka indiemuusikon elämä on välillä aikamoista tarpomista.

- Soitan molempien kanssa kitaraa, joka on ollut pääsoittimeni ja jota olen myös opiskellut ainakin kymmenen vuotta. Malmiwaaran musiikista olen kuitenkin jättänyt kitaran kokonaan pois. Kenties oli tarve tehdä jokin konkreettinen rajanveto entisen ja uuden välille.

Malmiwaara Mielestäni linjaus on onnistunut ja näin olet tavallaan raivannut itsellesi, projektillesi, äänillesi, kauniin pienen pihapiirin. Mitä seuraavaksi tapahtuu Malmiwaaran tiimoilta noin lähitulevaisuudessa? Onko keikkakalenterissa varauksia myös soololle, vai vievätkö muut kiireet soittajaa?

- Malmiwaara-keikat olisi tarkoitus aloittaa vuoden 2025 aikana. Olen ollut aina bändimuusikko, mutta soolomatskua ajattelin esittää enemmän dj-tyylisesti soolona. Haaveissani on luoda immersiivinen, elävä, audiovisuaalinen keikkakokemus.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Haluaisin kiittää teitä, eli Mika Rothia ja Desibeli.netiä siitä, että teette näkyväksi indiekentän artistien ja muusikoiden tekemisiä. Työnne on erittäin tärkeää!

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Tiiu Hyyryläinen




Lukukertoja: 127
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös