14.11.2024
Kolmas nainen on yhtye, jonka merkitystä ei sovi aliarvioida. Toki Pauli Hanhiniemi on tehnyt ansiokkaan musiikillisen uran sooloillenkin ja muissa yhtyeissä, mutta ne suurimmat kappaleet löytyvät emobändin keskeisiltä pitkäsoitoilta. Paulin Kolmas nainen -kirja keskittyy Hanhiniemen nuoruuteen, mutta summaa myös aivan viimeisiä tapahtumia herran maailmasta.
Docendo
Aika kultaa muistot, tavataan sanoa, eivätkä yhdetkään muistelmat ole täysin ’rehelliset’. Jokainen näet muistaa asiat hieman eri tavoin, hieman omasta kulmastaan. Näin mm. suurten riitojen ja bändejä rikki repineiden tapahtumien muistelut tahtovat aina erota toisistaan. Ja kun asiat muistetaan ’väärin’, tulee helposti heitettyä vain lisää bensaa riitojen liekkeihin. Tästä kirjasta ei kuitenkaan isoja konflikteja löydy, eikä Alavus ole mikään Los Angeles, vaikka enkelten kaupunkiin sieltäkin asti voidaan matkata.
Paljon nojataan muistin voimaan, mutta Pauli Hanhiniemi vaikuttaa hakevan mahdollisimman suoria ja puhtaita linjoja kertaillessaan pääosin 80-luvulla tapahtuneita asioita. Nuori mies kävi aikansa kouluja ja päätyi mitä erilaisimpiin työpaikkoihin, sekä tapasi värikästä sakkia. Toilailuja ja mokailuja on mukana tietysti, kun nuoria ollaan ja asioita tapahtuu. Päätyminen alkuun koskettimien taakse taustoitetaan rikkaasti ja into ensimmäisistä musiikkijutuista säteilee vahvasti muistoista.
Kuten kirjan nimikin antaa ymmärtää, nyt keskitytään Kolmas nainen -yhtyeeseen ja nimenomaan sen alkuhämäriin, joissa riittääkin sitten yllin kyllin pengottavaa. Samalla Hanhiniemi tiputtelee leivänmurusia, joista voi haistella herran kirjoittamien lyriikoiden palasia, mutta ylettömään nokkeluuteen kokenut kettu ei enää sorru. Yhtyeen nimikin taidetaan mainita ensi kertaa vasta jossain sivun 85 tienoilla, kun fokus on alkuun enemmänkin siinä kaikessa muussa.
Pauli Aatos Hanhiniemi syntyi Kekkosen toisella kaudella, jolloin maailma, Suomi ja Alavus olivat kovin erilaisia paikkoja elää kuin nyt. Hanhiniemi muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan lämmöllä, sillä pienen nassikan oli – luetun perusteella ainakin – vaivatonta elää Etelä-Pohjanmaalla 70-luvulla. Rock-maailmakin oli pienempi ja jotenkin helpommin ymmärrettävä, kun nuorisoseurojen järjestämissä pippaloissa esiintyi lähinnä tuttuja juttuja ja jakolinjat olivat selkeitä.
Hanhiniemi on armoitettu tarinankertoja, joka saa hiukan harmaalta vaikuttavan arjenkin kuulostamaan hohdokkaalta. Kyse on usein tarkoin valituista ja taiten annostelluista yksityiskohdista, huomioista ja yhden lauseen napakoista heitoista. Monin tavoin kirjan alkupuoli tuntuukin jopa nuortenkirjan lukemiselta, mutta kerrassaan viihdyttävältä sellaiselta. Kertoja on epävarma nuorukainen, joka tahtoisi kovasti päästä mukaan ’isojen poikien’ musiikkiviritelmiin, outoon juttuun nimeltä bändi.
Samalla kun ensimmäisiä tapailevia askeleita otetaan musiikin ihmeellisessä Mikä-Mikä-Maassa, muuntuu maailma myös hiljalleen ympärillä. Kaiken jäädyttänyt kekkoslovakia lähtee hitaasti murtumaan joksikin uudeksi, jonka voimme tunnistaa jo ympärillämme olevaksi Suomeksi. Kirjan viihdyttävintä antia ovatkin juuri noiden ensimmäisten vuosien kuvaus, sillä kyseessä on taakse jäänyt maailma kaikkine isoine ja pienine kummallisuuksineen. Hanhiniemi ei kuitenkaan ripustaudu menneeseen, vaan säilyttää siihen terveeltä vaikuttavan suhteen ja pitää katseensa samalla tulevassa. Olemme lineaarisia olentoja, menemme eteenpäin ja niin kuuluukin olla.