Kirjat

Matti Riekki: Swallow The Sun

13.05.2024Tuttuja ovat myös hetkittäin inhorealistisiksi äityvät kuvaukset raavaiden äijien tavoista ottaa ilo irti kiertueen riemullisuudesta, kuningas alkoholin voimalla. Samalla ei voi kuin ihmetellä, kuinka pitkä pinna viinakset väliin jättävällä Raiviolla on ollut ryhmänsä kanssa. Näissä kohdin kokoonpanon sisäistä toveruutta olisi voinut tutkia tarkemminkin, mitä potkut saaneen vuonna 2009 saaneen rumpali Pasi Pasasen kohdalla jo hieman yritellään.

Kitaristi Markus Jämsenin poistuminen vahvuuksista ja kosketinsoittaja/vokalisti Jaani Peuhun tarina tuntuu myös jäävän hivenen auki, fokuksen kääntyessä Raivioon ja hänen matkaansa. Alkuperäinen kosketinsoittaja Aleksi Munter pääsee sen sijaan puhumaan suutaan perusteellisemmin puhtaaksi, kiertue-elämän raadollisuuden ja mahdottomuuden käydessä mitä selvimmäksi. Henkilökohtaiset kriisit ovat syviä, monet teot tavallaan typeriä – ja silti välttämättömiä.Kuuluuko tuo kaikki sitten yhtyeen musiikissa? Varmasti jollain tasolla, mutta tiukasti kuorensa ehyenä pitävä vokalisti Mikko Kotamäki ei juuri vinkkejä näkemyksiinsä anna. Toisaalta vokaalimestarin kulma ”antaa jokaisen antaa materiaalille omat merkityksensä” on ehkä tervein mahdollinen näin tummassa maisemassa. Kaikkea ei kuulukaan aina ymmärtää, sillä musiikki pystyy kyllä puhumaan puolestaan ja kasvamaan yllättäviinkin suuntiin eri korvien väleissä.

Riekki on kirjoittanut kirjan, jossa pienestä lähtevän yhtyeen maailma kehittyy, muuntuu ja yllättää tekijät itsensäkin. ”Kansainvälisen undergroundin ylemmän keskiluokan bändi” pystyi nousemaan tikkailla porras kerrallaan, vaikka toisinaan kolhuja tulikin. Maailman ympärillä samalla muuttuessa se toimii peilinä eri asioille, tapahtumille ja valinnoille. Kuten todettua, sana on Riekillä hallussa, mutta hän ymmärtää antaa estradin itse tekijöille ja etenkin hiljaisuuden viimein rikkovalle Raiviolle.

Mika Roth
Lukukertoja: 391
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s