Kirjat

Nefertiti Malaty: Melankolian mestari – Miika Tenkula

19.04.2024Sentencedin tarina on jo useampaan kertaan kerrottu ja kerrattu, mutta musiikillisena johtajana toimineen Tenkulan kulma asioihin tarjoaa toisinaan mielenkiintoisia huomioita. Sentenced ei tullut kuuluisaksi helpoista valinnoista, eikä yhtye tehnyt alussa kahta samanlaista levyä peräkkäin. Voisi jopa todeta bändin suorastaan väistelleen urautumisen uhkaa ja loikkineen ensin death metalista rokimpaan ilmaisuun ja sitten siitä vielä gootimman raskasrockin puolelle tarpeettomankin innokkaasti.

Tenkulan harvojen lausuntojen perusteella muutokset tapahtuivat luonnostaan, sitä materiaalia tuli mitä tuli. Eli muhoslainen mies teki mitä halusi ja jätti reagoinnit levy-yhtiöille sun muille tahoille. Suoraan sydämestä, hitot muista. Härkäpäisyyttä lähennellyt tinkimättömyys säteili positiivisesti, mutta toisinaan myös negatiivisesti, ja Sentencedin haastavat loppuajat tuodaan kirjassa myös realistisesti esiin. Bändi pisti pillit pussiin uransa huipulta ja itsekin Wackenin vuoden 2005 keikan nähneenä, voin sanoa Sentencedin lähteneen estradeilta komeimmalla mahdollisella tavalla. Kyllähän siinä ihmeteltiin, että miksi näin, miksi nyt?Elämäkerroissa loput ovat yleensä tylsintä luettavaa, kun kaikki on jo ollut aiemmin luettavissa musiikin historiankirjoista. Tenkulan tapauksessa tilanne on tyystin toinen, sillä vuoden 2005 jälkeen hän pitkälti katosi musiikkimaailman kartalta uutta luovana tekijänä. Toki DVD:t ja muut Sentencedin tarinan päätelleet jutut käydään läpi, mutta Tenkula liikkui tuon jälkeen lähinnä Muhoksella. Täytteli veikkauslappuja, kävi baareissa ja eli pienissä piireissä elämäänsä.

Tenkulan kuolema sulki lopullisesti Sentencedin kohtalon, koska ilman bändin sielua ei ole mitään järkeä tehdä minkäänlaista paluuviritelmää – koskaan. Melankolian mestari eli elämänsä kuten valitsi, mutta paljon olisi ollut vielä annettavaakin. Harmi etteivät suunnitellut bändikuviot Sentencedin jälkeisessä maailmassa koskaan tuottaneet suurempaa tulosta. Vaan ehkä sekin kertoo jotain Tenkulan luonteesta, mieluummin priimaa tai sitten ei mitään.

Mika Roth
Lukukertoja: 802
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s