25.03.2024
Maailma muuttuu jatkuvasti, musiikkimaailma etenkin. Uusina uljaina aikoina oman musiikin julkaiseminen on entistä mahdollisempaa yhä useammalle, vaan kuinka tietä voisi tasoittaa pöytälaatikoista aina digitaalisen tai fyysisen julkaisun ilmestymiseen asti? Joona Lakeus on kerännyt arvokasta tietoa, sekä hyödyllisiä vinkkejä mullistuneen musabisneksen saloihin askel kerrallaan tutustuville indie-taitureille. ”Öyhöttäjän käsikirja” on ehkä kooltaan pieni, mutta senkin kannessa voisi lukea suurilla ystävällisillä kirjaimilla lause ”Älä hätäile”.
Planeetta kustannus
Lakeus on jaotellut kirjansa näppärästi, opuksen pyrkiessä kertomaan ja avaamaan mahdollisimman paljon indie-musiikin tuottamisesta, jakelusta ja markkinoinnista. Mitä tehdä kun kultamuna, eli oma biisi, on jo luotu. Mitä sitten? Kuinka edetä, mihin suuntaan ja mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon matkalla maailmalle?
Digitaalinen murros on muuttanut myös musiikkimaailman perusteellisesti, eikä paluuta silkkaan fyysisten julkaisujen maailmaan enää ole. Vinyyli ja C-kasetti ovat tehneet onnistuneet paluut, mutta digin valta-asemaa ei mikään tulle enää keikauttamaan mihinkään. Radikaalisti muuttunut pelikenttä on tehnyt etenkin pienemmille artisteille sekä yhtyeille elon osin hankalaksi, vaan löytyy niitä plussapuoliakin – kuten kaikista muutoksista sekä mullistuksista. Lakeus antaakin nimenomaan indie-julkaisijoille paljon arvokasta tietoa, jonka avulla voi löytää oman pienen paikkansa auringosta, tai vähemmän varjoisesta paikasta nyt ainakin.
Kirjassa lähdetään siis liikkeelle pisteestä, jossa biisi, tai mahdollisesti joukko biisejä, on valmis. Seuraavaksi byrokratia vaatii tiettyjä pelisiirtoja, jotta oma tuotos voidaan saada kaikkitietävien verkon musiikkipalveluiden sekaan ja muutama ropokin voisi ropista takaisin taskuun. Ei riitä, että olet musiikin luoja, vaan etenkin indie-puolella musiikin julkaiseminen vaatii hihojen käärimistä yllättävän monin eri tavoin.
Teosto, Gramex ja verkon isot soittotahot käydään läpi siten, että sivujen tämänhetkisistä valikoista on runsaasti kuvia ja lukijaa johdatetaan kirjaimellisesti kädestä pitäen halki eri vaiheiden. Kuinka täytät tämän ja tämän hakemuksen, mitä näihin ja näihin kenttiin tulee laittaa ja mitä tämä kaikki ensinnäkään tarkoittaa. Termiviidakko voi näyttää tiheältä, vaan kaikella on tarkoituksensa. Näiltä osin kirja muistuttaa jo pidempää powerpoint-esitystä, mutta rahdun kuivahko muoto pitää sisällään tiedon arvokkaita kultamurusia.
Promoaminen on todellinen taiteenlaji, jonka painoarvoa en itsekään voi kyllin korostaa. Toiset hallitsevat promoamisenkin vankemmin kuin toiset, eikä rummunlyömisen taidokkuus tunnu tuntevan parhaimmillaan/pahimmillaan minkäänlaisia rajoja. Tämä on tullut huomattua myös Desibeli.netin toimituksessa, johon saapuu runsain mitoin erilaisia fyysisiä sekä digitaalisia julkaisuja, äärimmäisen vaihtelevin tietopaketein varustettuna.
Lakeus ei osoita oikeaa tietä halki promoamisen sokkeloiden, tai kultaista polkua menestykseen, vaan antaa nytkin lukijan tehdä oivallukset, valinnat ja päätelmät osin itse. Kiteytettynä todettakoon, että tiedon päällä ei kannata istua, eikä moniakaan mestareita tulla hakemaan sieltä kotistudion uumenista ja/tai autotallin periltä. Promotyötä täytyy kuitenkin tehdä, mikäli haluat päästä radioon ja soittolistoille, niin se vain on.
Kirja keskittyy kotimaisten musiikkikenttien pelisääntöihin, mutta pohjoismaisuus tulee luonnollisesti mukana, kun markkinat sääntöineen ovat osittain limittyneet. Raha on myös luonnollinen seuraamus kaikesta tekemisestä, sillä kaikki maksaa aina jotain ja kertyneiden voittojenkin kanssa pitää ottaa huomioon omat sääntönsä. Radiosoiton ja livekeikkojen ulottuvuudet ovat monelle musiikintekijälle myös tuiki tärkeitä, mihin opas niin ikään ehtii tarjota muutaman vinkin. Ihan tässä itsekin yllättyi parista asiasta, vaikka kenttä on jo osin hyvinkin tuttu.
Musiikin julkaisijan opas on oivallinen ystävä indie-musiikin alkulähteillä toimiville tekijöille, jotka haluavat joko pitää langat käsissään, tai ojentaa niitä hallitusti jonkin toisen tahon pideltäviksi. Kirja voi olla kooltaan pieni, mutta tieto on tiivistetty ja asiallinen lähestymiskulma korostaa positiivista asennetta.
Mika Roth