Pelle Miljoona & 1980 - eräs suomipunkin ikiklassikoista
10.02.2024
Suomenkielisen punkrockin ideologisen isän, Petri Samuli Tiilin, alias Pelle Miljoona n tuotantoon tutustumiseni alkoi Pelle Miljoonan & Avoimien ovien lähes klassikkotasoisesta albumista Rakkaudesta elämään ja Pelle Miljoona Oy:n toisesta pitkäsoitosta Matkalla tuntemattomaan, jotka molemmat edustavat vuosikertaa 1981. Pellen eri yhtyeistä lähitarkastelussa on vuoden 1979 aikana kaksi klassikkotasoista studioalbumia; pitkäsoitot Pelko ja viha sekä Viimeinen syksy julkaissut Pelle Miljoona & 1980.
Suomipunkin isähahmon Pelle Miljoonan yhtyeistä Pelle Miljoona & 1980 saattaa olla kaikkein legendaarisin. Sen ensimmäinen, syksyllä 1978 syntynyt kokoonpano oli tosin toiminut lyhyen aikaa nimellä Pelle Miljoona & 1978. Mainitulla nimellä yhtye soitti esimerkiksi kokoelma-albumin Pohjalta tiimoilta tehdyllä kiertueella.
Originaaliin kokoonpanoon muodostivat Pelle (laulu/rummut), Tumppi Varonen (rummut/laulu), Nisse Rikama alias Rubberduck Jones (kitara) ja 15. tammikuuta kuluvana vuonna 64-vuotiaana edesmennyt Ari Taskinen (basso). Vuosien 1978 ja 1979 taitteessa yhtye toimi hetken aikaa nimellä 1979, mutta jo alkuvuodesta 1979 bändin nimeksi oli futuristisesti vaihtunut Pelle Miljoona & 1980.
Alkuvuodesta 1979 yhtye nauhoitti esikoisalbuminsa, punkin tiivistymänä Suomessa pidetyn pitkäsoittonsa Pelko ja viha, jonka kappaleita se oli ehtinyt jo testata keikkakontekstissa ennen niiden nauhoittamista. Pelko ja viha -pitkäsoiton kappaleet edustivat yhtyeen omaa tuotantoa lukuun ottamatta Pellen suomennosta Bob Dylanin vuoden 1965 ikiklassikosta Like A Rolling Stone nimellä Enää itkeä voit. Albumin klassisimpaan tuotantoon lukeutuvat reggaekomppia hyödyntävä ja Rubberduckin upeasti kitaroima nimikappale Pelko ja viha sekä ärhäkkä Pelkistettyä todellisuutta, josta yhtye nauhoitti myös albumilla julkaistusta hienoisesti eroavan singleversion. Pelon ja vihan kappalemateriaalista Automaatti on Tumpin ja Mua valvotaan Rubberduckin käsialaa.
Ahkerasti konsertoinut ja suorastaan pyörremyrskyä muistuttavista keikoistaan muistettu Pelle Miljoona & 1980 julkaisi varsin keskeistä tuotantoaan myös singleformaatissa. Pelkistettyä todellisuutta -nelivitosen B-puolella on Tumpin intensiivisesti tulkitsema näkemys keskeisen detroitilaisen esipunkyhtyeen MC 5:n esikoisalbumin Kick Out the Jams avaavasta kappaleesta Ramblin' Rose. Yhtyeen kenties legendaarisin singlejulkaisu on silti Mulla menee lujaa / Rakastava voima. Sen paraatipuoli oli mukana vielä Pelle Miljoona Unitedin keikkasetissä. B-puolen klassikkotasoinen, melodisempi helmi on Rubberduck Jonesin sävellys.
Kesän 1979 alkajaisiksi Pelle Miljoona & 1980:n kokoonpanoa täydensi myös Problemsista tutuksi tullut kitaristi Stefan Piesnack ja samalla syntyi yhtyeen kuuluisin kokoonpano. Pelle Miljoona & 1980 julkaisi syksyllä 1979 ilmestyneen klassikkoalbuminsa Viimeinen syksy. Mainitun pitkäsoiton tuotannosta A-puoli on kokonaan Pellen vokalisoima.
Sen tuotannosta tunnetuimpiin klassikoihin lukeutuvat avausraita Nuoret sankarit sekä puhutteleva reggaekappale Gabriel. Jopa heavyvaikutteista kitarointia sisältävät Juosten kohti elämää, Ajassa tapahtuu ja Tämä sukupolvi edustavat Rubberduck Jonesin sävellystuotantoa. Albumin ykköspuolen päättää sen unohdetun klassikon tittelin ansaitseva harvinaisempi helmi Uusi kuva ihmisestä.
Kakkospuoli käynnistyy Tumpin vokalisoimalla ja Taskisen käsialaa olevalla jättihitillä Tahdon rakastella sinua, johon tarjosi inspiraatiota Patti Smith Groupin kappale Because the Night. Seuraavat, tyylillisesti varsin Problems-henkiset raidat Näkymä avenuelle, Kaikesta täytyy maksaa ja Stadi by Night ovat niin ikään Tumpin vokalisoimia ja niistä ensiksi mainittu on lisäksi kokonaan hänen käsialaansa. Funkhenkinen Elä (kun olet nuori vielä) sisältää upeaa tuplakitarointia ja Viimeisen syksyn päättävälle albumin nimikappaleelle on annosteltu hienoisia jazzsävyjä.
Jo ykköspuolensa ansiosta Viimeisestä syksystä on muodostunut itselleni Pellen tuotannon tärkein albumi. Eräältä Pelle Miljoona & 1980:n viimeisistä keikoista taltioitiin Tavastialla 12. joulukuuta 1979 14 kappaleesta koostuva ja seuraavan vuoden toukokuussa ilmestynyt livelevy Näyttämökuvia. Samaisesta konsertista julkaistiin biisejä myös tripla-albumilla Metropolis, jonka muihin esiintyjiin lukeutuivat esimerkiksi Briard, Vaavi ja kymmenestä kappaleesta koostuvalla ja samalla kaikkein laajimmalla osuudellaan suomipunkin ikiklassikoihin niin ikään lukeutuva ja vuoden 1979 aikana Pelle Miljoona & 1980:n useammilla keikoilla kakkosbändinä soittanut Ratsia.
Pelle Miljoona & 1980 teki joitakin esiintymisiä vuosien 2004 ja 2007 välillä. Vuonna 2004 yhtyeen tuotannosta ilmestyi 20 kappaleesta koostunut kokoelma-albumi Vallankumous kulttuuriin, jonka kappalevalinnoista ja biisijärjestyksestä Tumppi vastasi. Helmikuussa 2005 Pelle Miljoona & 1980 oli eräs Pellen 50-vuotisjuhlassa soittaneista kokoonpanoista. Varsinainen Pelle Miljoona & 1980:n minikiertue ajoittui helmikuuhun 2007. Tuolloin tarjoutui tilaisuus todentaa ikilegendaarinen yhtye ikimuistoisella keikalla Kuopion Henry's Pubissa. Rubberduckia kuultiin kitaristina myös illan avanneen Suspenders-yhtyeen riveissä. 1980-setin päätteeksi Rubberduck heitti lippiksensä stagelle ja eräs roudareista lahjoitti sen allekirjoittaneelle. Lippis meni eteenpäin eräälle toiselle tosidiggarille, joka ei päässyt tsekkaamaan keikkaa.
Pellen eri kokoonpanoista etenkin Rockersilta ja Unitedilta on vuosien myötä tullut tsekatuksi koko joukko onnistuneita keikkoja. Ensimmäinen todentamani Pellen keikoista oli Stefan Piesnackin kitaroiman Linnunlaulu-yhtyeen konsertti vuoden 1989 Ilosaaripopissa. Mainitulla keikalla keskeisintä klassikko-osastoa edustivat Moottoritien lisäksi Juokse villi lapsi sekä Pelle Miljoona & NUS:in Väkivalta ja päihdeongelma. Pelle Miljoona & 1980:n Henry's Pubissa soittamalla konsertilla on ainutlaatuisuudessaan erityisasema kaikista todentamistani Pellen keikoista.
Vuosikymmenten myötä Pellestä on muodostunut itselleni kaikkien aikojen keskeisin suomenkielisen rockin edustaja, jonka tuotannon pariin tulee palattua säännöllisesti.