03.11.2023
Monien artistien mahdollisista musiikkiarkistoista ja valtaisista virtuaaliholveista liikkuu sitkeitä huhuja. Kellä on kymmeniä valmiita biisejä odottamassa julkaisujaan, kuka on tehnyt jo sarjan pitkäsoittoja täysin julkaisuvalmiiksi. Kotimaisista tekijöistäkin löytyy todellisia demokuninkaita ja kuningattaria, vaan mikä lienee totuus Jukka Takalon kohdalla? Uuttera artisti on raottanut arkistonsa ovea ja mitä sieltä paljastuu? Herkullisia sattumia, kokkareista sakkaa – vai kenties kumpaakin?
Valassaaret
Viimeiset vuodet vaikuttavat olleen hiljaisempia myös Takalon musiikkipajalla, varmasti monestakin eri syystä. Ensin oli tietysti pandemiaa, musiikkikentän ansaintasysteemit menivät siinä samalla sitten uusiksi ja maailmakin se jaksaa vain muuttua. Kaiken muun ohella on kuitenkin löytynyt aikaa penkoa arkistoja ja tyhjennellä pöytälaatikoita pölyttyneestä materiaalista, kuten niin kovin monet muutkin ovat näinä haastavina aikoina tehneet.
Saatesanoissa Takalo korostaa materiaalin keskeneräisyyttä ja demomaisuutta. Monia taatusti nolottaisi pistää ulos näinkin raakilemaista ja klimppistä kiekkoa, mutta kuten olemme jo vuosien saatossa saaneet toistuvasti huomata, Takalo ei olekaan ihan kuka tahansa. Kuuleman mukaan tulossa on peräti kolme uutta levyä (ties minkä kokoisista arkistoista poimittuina) ja Syntymättömien sielujen soulia -koosteelle kootut demot eivät vain sopineet enää mihinkään tulevaisuuden skenaarioon. Eli näitä poloisia ei tulla enää koskaan kehittämään eteenpäin ja niitä olisi odottanut vain hauta. Siispä ottakaa siitä, olkaa hyvät, toteaa myyntimies Takalo vino hymy suupielessään.
Ja kyllähän minä nyt ainakin kopin otan aina, kun pääsen musiikkiarkeologiaa harrastamaan. Olenhan myös suuri Sherlock Holmesin ystävä, enkä tarkoita niitä uudempia versioita paukkurautoineen kaikkineen, vaan viittaan menneisiin kirjoihin. Teoksiin joissa sivumäärä ylitti helposti luotien määrän ja painopiste oli ajattelulla, kuvailulla, tunnelman hitaalla kudonnalla. Maltti on valttia myös näiden demojen parissa, sillä reiluun kolmeen varttiin on mahtunut ventin verran raitoja, eli 21 kappaletta.
Takalon Vaarojen laulut ja sitä puolitoista vuotta vanhempi Suomen kuningas muodostavat yhä vahvan albumiparin, jolle tulevaa kelpaa rakentaa sitten aikanaan. Noiden kahden kiekon linjoja löytyy myös näistä demoista ja puoliraakileista kiistatta paljon, jos nyt suorat ryöstöt jäävätkin ymmärtääkseni puuttumaan.
Toki annettu vuosihaarukka pitää sisällään myös vuoden 2013 Maakinen mysteeri trio -pitkäsoiton, jolla Takalo tempoi itseään selvemmin kupletin puolelle. Suoraa kuplettia demoista ei löydy, tosin ruotsinsuomalaisuutta kaihoisastikin pohtiva Kesäks volvot Suomeen ajaa veistelee naapurimaiden eroista ja näkee kaikessa oman surumielisyytensä. Ruotsissa suomalainen, Suomessa ruotsalainen, aina muukalainen. Nimet ja paikat voivat muuttua, mutta tarina on aina sama maahanmuuttajien keskuudessa.
Kupletin lisäksi Takalo on veistellyt valtion suurista ja viisaista myös muissa yhteyksissä, eikä kritiikittä jäädä nytkään. Kylmäävä protestilaulu Murhaperjantai ei kerro mistään kauhuleffojen maskinaamaisesta silppurihirviöstä, vaan jossain palatsissa tuhansien kilometrien päässä helpon, mutta lopullisen päätöksen tekevästä tehtaanomistajasta. Tehdas kiinni ja ihmiset omilleen, tuosta vain. Ja näin on yksi, kaksi, kolme kylää yht’äkkiä murhattu, lopetettu. Realityä niin että hirvittää.