01.11.2023
New Model Army ei haasteita pelkää, eikä Sinfonia Leipzig kavahda isonkaan bändin rinnalla soittamista. Komean ja pitkän tien kulkenut rock-bändi ja 40-jäseninen sinfoniaorkesteri yhdistivät voimansa, järjestäen ainutlaatuisen tapahtuman Berliinin Tempodromessa. Kappaleiden uudelleensovittamisessa poikkeuksellisen vapaat kädet saanut Shir-Ran Yinon haastoi jokaisen osallistujan ylittämään itsensä ja näkemään kauemmas.
earMUSIC
Klassisen musiikin ja raskaan rockin yhdistäminen on kaikkea muuta kuin uusi idea, mutta tällä kertaa lopputulos on jotain paljon enemmän kuin vain viulujen liimaamista kovaa soittavan bändin kitaravallien päälle. Sovituksissa suoranaista magiikkaa ja alkemiaa käyttänyt Shir-Ran Yinon on kokenut kehäkettu suurten rock-nimien kanssa, joista ainakin Epica, The Eden House ja Evanescence kannattaa mainita tässä yhteydessä. Viulistinakin loistava Yinon tietää siis, kuinka käsitellä erilaisia elementtejä ja luoda niistä draamaa.
Avauksena kuultava Overture on ihka oikea sinfoniaorkesterin avaus, joka kutittelee jo Green and Greyn sävelillä, mutta lähinnä johtaa orkesterin isoja perkussiohartioita sekä bassoa hyödyntävän Devil’s Bargainin luo. Tässä ensimmäisessä varsinaisessa numerossa soundi on samaan aikaan iso, jykevä, vankkumaton – ja silti myös ilmava, kevyt, eteerinen.
Bändi pääsee soittamaan ’perinteisempää’ rockiaan, kun Devil ja Innocence kasvattavat show’ta nightwishmaisiin sfääreihin. Hieman myöhemmin Orange Tree Roads on myös mitä selvin myönnytys rock-puolueen suuntaan. Nyt torvet soivat komeasti ja bändi paahtaa lähinnä orkesterikuorrutuksella eteenpäin, mutta näitäkin numeroita tarvitaan kokonaisuudessa kontrasteja luomaan. Ja niitä kontrasteja saadaan todella runsaasti 20 varsinaisen raidan valaistessa pitkän uran tehneen bändin rikasta tuotantoa.
Vokalisti Justin Sullivan on ainoa yhtyeen jäsen, joka on alun Overturea lukuun ottamatta alati läsnä. Rumpali Michael Dean pysyttelee lähes yhtä uskollisesti patterinsa takana, mutta hiljaa soittamisen jaloa taitoa Dean ei taida koskaan löytää itsestään. Rummut paukkuvatkin niin, että ympärille pystytetty pleksikoppi vain kaikaa ja sekään ei täysin tilannetta aina pelasta, paranna tai korjaa, ihan kuulijasta ja jokaisen uniikista kokemuksesta riippuen.
Toistaiseksi uusimmalta From Here -pitkäsoitolta napattu Passing Through ja yli kaksi vuosikymmentä vanhempi Lullaby ovat muuntuneet huimasti Yinon sovitusten kautta. Samoin Winter-albumin nimikappale osoittaa suuren orkesterin kyvyn kääntää esiin ennenkokemattomia lehtiä. Rikkaat ja vivahteikkaat sovitukset luovatkin periaatteessa täysin uusia kappaleita, niin vaikeasti vanha on toisinaan tunnistettavissa. Enkä koe rohkeutta sovitus- ja muokkaustyössä mitenkään röyhkeäksi tai negatiiviseksi, sillä juuri uusia kulmia, näkemyksiä, ideoita ja ajatuksia yhteistyön soisikin tuottavan.