Ajankohtaista

Mothers Against Sex Association: Same Same but Different

05.09.2023Avauksena soiva Epileptic Girl toimii paljonkertovana ohjelmanjulistajana, venyessään albumin pisimpänä numerona lähemmäs kuutta minuuttia. Säröiset kitarat vaeltelevat siinä missä Mäntysen vokaalit, kaikkea leimaa tumma rauhallisuuden ja rauhattomuuden välinen köydenveto. Tuntuu kuin biisi haluaisi asettua haudan lepoon, osaamatta kuitenkaan pysähtyä. Kaikki on lievästi vinoa, poissa sijoiltaan, nyrjähtänyttä. Silti – tai oletettavasti osin tämän kaiken ansiosta – pohjalla kulkeva kuvio ja melodian puolihuolimaton koukku ottavat kiinni.

Hieman myöhemmin Change voisi muuttaa suuntaa, jos se vain antaisi mennä. Niin ei tietenkään tapahdu, sillä oletetun kitaramättövallin tilalle tuleekin kuulaampaa tunnelmointia, syvempiä vesiä. Hukattu tilaisuus kiilata korkeammalle listoilla huutavat markkinavoimat, loistava taiteellinen siirto toteaa ainakin allekirjoittanut. Tämä sama tyylillinen shakki leimaa koko levyä ja kiteyttää mielestäni jotain bändin sisimmästä olemuksesta mitä onnistuneimmin.Vulva säätää valot entistä himmeämmälle, viiden minuutin rajan lähestyessä jälleen, vaan tämäkin numero kestää varjojensa painon, kiitos rikkaan eläväisen soundimaailman. Kitaran, basson ja rumpujen peruskolmiota osataan ensinnäkin hyödyntää halki albumin loistavasti, minkä lisäksi koskettimet tuovat draamaa ja vaihtuvuutta.

Albumin sulkeva Mothers Against Sex Association on loistava loppuluku, kaiken koetun, nähdyn ja kuullun viimeinen summaus, joka uskaltaa ja voi olla jopa tarttuva mantramaisuudessaan. Bändi on poissa, mutta musiikkihan elää ikuisesti, eikä tämä todellakaan ole sitä samaa vanhaa kuten otsikkokin jo toteaa.

Mika Roth
Lukukertoja: 1002
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa my�s