Klassikko

Creedence Clearwater Revival: Bayou Country, 1969

01.05.2023Bayou Countryn kakkospuolen avaa revittelevä näkemys Little Richardin Good Golly Miss Mollysta. John Fogertyn laulutyyliä on verrattu pikku Rikuun ja mainittu cover puolustaa mainiosti paikkaansa kokonaisuudessa. Oman tuotannon osalta raakasoundisinta parhautta Bayou Countrylla edustaa kitarisminsa osalta varsin vakuuttava Penthouse Pauper, josta southern rock-yhtye Molly Hatchet levytti onnistuneen coverin. Pitkäsoiton päätöskappale Keep on Chooglin' lukeutuu niin ikään Creedencen albumiraitojen terävimpään kärkeen ja Bayou Countryn avauskappaleen tavoin se edustaa albumin swamp rock-tuotannon terävintä kärkeä.

Bayou Countrylla on ainoastaan seitsemän kappaletta, mutta niiden joukkoon ei sisälly ainuttakaan täytebiisiä. Creedencen singlehittien lisäksi John Fogerty kirjoitti myöhemmin myös koko liudan muita upeita kappaleita. Silti Bayou Countrya voinee revittelevyydessään pitää jopa ainutlaatuisena albumina Creedencen diskografiassa. Rolling Stonessa pitkäsoitosta tuoreeltaan laaditussa arviossa sen parhaiksi kappaleiksi kohotettiin Born on the Bayou ja Proud Mary, mutta monista muista kappaleista todettiin puuttuvan persoonallisuutta. Bayou Countryn kappalemateriaalia ei arviossa toisin sanoen pidetty kokonaisuudessaan laadukkaana, mutta soitannollisesti Creedencen todettiin olevan vahva yhtye.Vuonna 2008 ilmestynyt ja myös muutaman bonuskappaleen sisältänyt Bayou Countryn 40-vuotisjuhlapainos vastaanotti kolme ja puoli tähteä viidestä mahdollisesta. AllMusicin Stephen Thomas Erlewine antoi albumille neljä ja puoli tähteä viidestä ja totesi Creedence Clearwater Revivalin löytäneen soundinsa kahden ensimmäisen albuminsa välillä.

Kovista kotimaisista Creedence-diggareista Eppujen Juha Torvinen on vuonna 1984 erään nuorisolehden haastattelussa maininnut Bayou Countryn olevan paras hänen kuulemansa albumi. Mainittu pitkäsoitto myi kultalevyksi joulukuun puolivälissä 1970. Tuplaplatinaa albumi, joka on päässyt mukaan teokseen 1001 Albums You Must Hear Before You Die, saavutti 20 vuotta myöhemmin.

Pertti Pulkkanen
Lukukertoja: 1140
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa my�s