Haastattelut

The D.U.D.E.S. – rock’n’rollia tähtien takaa

17.02.2023Piano Dude: - Helpointa on kun ei taistele omaa tähtikuviota vastaan vaan röyhkeästi tekee niinkuin tuntuu! On se sitten päivä-pop, kuukausi-klubijumppa tai vuosituhat-valssi.

Vai että heittää sakki Oulun suunnalla Manowaria ja Bowieta roskikseen? Vaikuttaa siltä, että rock’n’roll -kasvatusta siellä ainakin kaivataan, joten onneksi tipahditte sinne minne tipahditte. Musiikkinne tyyliksi ilmoitetaan AOR, joka tässä tapauksessa tarkoittaa Alien Oriented Rockia. Kuinka rockin muoto löytyi ja oletteko tyytyväisiä tähänastisiin tuloksiin?

Piano Dude: - Alien Oriented Rock menee korvien lisäksi näköhermoihin. Se on värikästä settiä ja siitä täytyy kiittää myös Kyösti Rautiota joka uskalsi ottaa Ensimmäisen Kontaktin meidän soundiin ja puskea sitä eteenpäin.

Guitar Dude: - Joo, meidän saundi on tällanen. Se tulee varmasti elämään ja kasvamaan meidän mukana. Mut ehdottomasti ollaan tyytyväisiä tähänastiseen! Joskin persous kasvaa syödessä ja persaus lentäessä.

Tuloksista puheenollen, tuore tuplasinkkunne on melkoinen tapaus minkä tahansa lajin kriteereillä. Siellä on melodista ja klassiseksi laskettavaa rockin rouhintaa, eeppistä maalailua ja terhakasti tarttuvaa harmoniaa. Haistelin ainakin kanssa-alieni Ziggy Stardustin ja Rainbow'n mahdollista vaikutusta. Mitkä vaikutteet itse koette läheisiksi?

Piano Dude: - Matkoillamme Across the Universe, olemme törmänneet Ziggyn lisäksi Creatures of the Nightiin, Billion Dollar Babiesiin, Rocket Maniin, Ed Hunteriin, Fat Bottomed Girlseihin, Godzillaan...

The D.U.D.E.S. Hmm, Desibeli.netin toimituksessa näitä juttuja onkin jo epäilty oma aikansa. Hyvä että saadaan vihdoin vahvistuksia muutamiin avoimiin kysymyksiin rockin historiassa.

Guitar Dude: - Rainbow, Pirkka, Xtra - kaikkia näitä tuli kaatiksen kamoissa vastaan. Mä myös olen tarkastellut koppakuoriaisten, kotkien ja tyrannosaurus rexien toimintaa ja itseilmaisua.

T.Rex? Toivottavasti kyseessä on Marc Bolanin versio asiasta. Kuuleman mukaan esiinnytte jo yleisöllekin, kuinka keikat ovat sujuneet?

Piano Dude: - Todella hyvin! Telluksen ihmiset syttyvät keikalla tapahtuu! On tanssittu, tehty loitsuja, nähty Jeesuksen ja Joulupukin valomiekkataistelu, vilauteltu takapuolta, heiluttu nyrkkien kanssa - osa näistä lavalla ja osa ei!

Guitar Dude: - Joo ihmiset on ottaneet meidät tosi hyvin vastaan, vaikka me tullaankin muualta. Tai ehkä juuri siksi. Me näytetään oudoilta, mutta se kai on juuri yhteinen nimittäjä täällä. Tällä pallolla me ollaan kaikki tavallisia friikkejä, alieneita jotka on revitty tänne olosuhteiden sanelemana jostain muualta. Kohdusta, jos ei muualta.

Harmillisesti saapumisenne aikoihin lähes koko planeettamme joutui pandemian kourissa karanteeniin, kuinka se vaikutti The D.U.D.E.S.:in toimintaan?

Guitar Dude: - Joo, me jouduttiin piileskeleen poterossa yli vuosi (tätä Maan aikaa). Tarkkailtiin tilannetta rauhassa kun ei kiirettäkään ollut. Kelattiin dudejen kans että parempi venata että porukka ja yleisasetukset on valmiit meidän esiin kömpimiselle ja potkaistaan sitten ovi kertalaakista levälleen.

Ja noinhan siinä sitten kävikin, sillä kuten todettua: debyyttisinkkunne pistää avaruudenkin poimuttumaan. Tähän mennessä on julkaistu kaksi kappaletta, koska on luvassa enemmän ja kuinka isoa biisiarsenaalia vaalitte?

Piano Dude: - Keväällä saatte kaksi uutta julkaisua. Pistäkää @planetofthedudes -seurantaan!

Guitar Dude: - Matskua olis jo toiselle albumille asti ja lisää syntyy enemmän kuin ehtii työstää. Me ollaan aika tuotteliasta ryhmää.

Jos yleisöstä pyydetään Starmania, tai mitä tahansa muutakin coveria, niin onnistuuko moinen? Vai soitatteko ainoastaan omaa materiaalianne?

Piano Dude: - Ei semmosia tarvi kun on niin paljon omaa sanottavaa. Lisäksi jokainen D.U.D.E.S. - olento on rämpytellyt avaruusbaarien nurkissa tuhansia ikivihreitä aivan tarpeeksi.Guitar Dude: - Joo, me pidetään oikeudet ohjelmistoon ja shouhun itsellämme. Me halutaan tehdä omia biisejä, koska toisten biisit on jo tehty.

Mikä on planeettamme kohtalo? Ja mikä vielä tärkeämpää rockin tulevaisuus?

Guitar Dude: - Me tiietään että tällä teidän planeetalla itsellään ei oo hätää. Se on nähnyt jo aika paljon ja tulee näkemään vielä lisää. Ja mikäli meillä on rockin tulevaisuuden kanssa mitään tekemistä, se ei tule kuolemaan. Jollain kaatikselta löytyneellä muovinpalalla joku nuori profeetta lauloi että "rock and roll is here to stay, it will never die". Vaikutti aika legitiltä steitmentiltä.

Piano Dude: - Tämä planeettahan on yksi vierivä kivi! Let it roll!

Onko rockin kiistaton kuningas Elvis yhä elossa, ja oletteko tavanneet häntä?

Piano Dude: - I didn't know we had a king! I thought we were autonomous collective!

Guitar Dude: - Mä en oo tavannut Elvaria kasvotusten, mutta mä näin sen unessa. Se sanoi mulle että "rip it up" ja "return to sender". Mä sanoin että okei mepä tehdään niin.

No niin, nyt tuli sekin selväksi ja Desibeli.netin toimituksessa vedonlyöntirahat tulevat vaihtamaan omistajia. Kauan eläköön kuningas, vaan mitä seuraavaksi? Mitkä ovat lähiaikojen liikkeenne ja suunnitelmanne?

The D.U.D.E.S. Guitar Dude: - Kokopitkä kiekko olis kiva tehdä. Vaikka ihan vaan itelle frisbeeksi. Sitä ootellessa me toivotaan päästä teidän ihmisten eteen ihmeteltäväksi ja laittamaan jengin sukat pyörimään ja suolaliuokset lentämään.

Piano Dude: - Siispä padat kiehumaan, kielet venymään ja savut ilmoihin.

Ja padoista sekä pannuista puhuttaessa: Mikä on reseptinne pangalaktiseen kurlauspommiin, vai tunnetteko vieläkin tujumpia nautintoaineita?

Guitar Dude: - Maapallon ilmakehässä tuntuu olevan jotain, mikä saa ihmiset reagoimaan ja suhtautumaan stimulantteihin aika... jännästi. Mä olen tutustunut tällä pallolla paikallisesta viljasta valmistettuun lager-juomaan. Yks kaks sellasta aika ajoin on ollut ihan nasta kokemus.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

Piano Dude: - Kärryillä pysytte kun etsitte The D.U.D.E.S. musiikkipalveluista ja painatte "Seuraa" -nappulaa. Ja @planetofthedudes -nimimerkillä löydymme somepalveluista.

Guitar Dude: - Me ollaan The D.U.D.E.S. ja meillä on teille mesitsi. Meillä on siitä biisikin - Message From The D.U.D.E.S.. Se on instrumentaali, mikä sanoittaa kaiken oleellisen. Ja kun me tulemme kaupunkiinne, vapauttakaa vaimonne, tyttärenne, miehenne ja poikanne. Itsenne kans. Muussa tapauksessa meidän pitää tehdä se musiikillamme.

Kiitos ja kumarrus The D.U.D.E.S. Let there be rock!

Haastattelu: Mika Roth
kuva: Henna Saarenketo, sarjis: Jussi Hukkanen
Lukukertoja: 3871
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös