Kirjat

Brian Johnson: Brianin elämät

22.11.2022Kirjan ehkäpä sydämellisin kohta koittaa, kun The Who -yhtyeen legendaarinen laulaja Roger Daltrey kutsuu Johnsonin kotiinsa päiväksi. Eikä kyse ollut siitä, että Daltrey olisi halunnut mitenkään brassailla negatiivisesti komealla tilallaan ja rikkaalla elämällään. Daltrey halusi vain ojentaa kätensä ja osoittaa: voit saavuttaa tämän, jos et anna periksi. Suurinkin muutos on mahdollinen, jos vain jaksat puskea eteenpäin, ja tuon opin Johnson on todellakin sisäistänyt kudoksiinsa.

Geordien hiipuminen selitetään yhdestä kulmasta, mutta Johnsonin näkemys on kiistatta vahva ja perusteltukin. Ensinnäkin Vic Malcolm syrjäytettiin perustamansa bändin keulalta, vaikka herra oli ainoa terävän biisikynän omaava soittaja koko orkesterissa. Lisäksi 70-luvun kimalteinen rock oli muuttunut vuosikymmenen edetessä vanhanaikaiseksi, eikä tuoreen biisimateriaalin laadun jatkuva luisuminen ainakaan auttanut asiaa.

Johnson huomioi tämän kaiken ja jos yhtyeen albumeita kuuntelee (mikä nykypäivänä on vain parin hiirenklikkauksen päässä), huomaa kahden ensimmäisen pitkäsoiton jälkeen tason pudotuksen olevan välittömän. Eivät biisit ja levyt varsinaisesti huonoja ole, mutta eipä niistä jää paljon mitään mieleenkään. Mielenkiintoista on sen sijaan Johnsonin äänen kehittyminen, sillä Geordiessa hän ei vielä laulanut niin korkealta kuin myöhemmin AC/DC:n riveissä.Kuten musiikin historia tietää, Johnson kiilasi yllättäen AC/DC:n laulajaksi ohi monien kovan tason ehdokkaiden. Tämä tarina on kuultu monesta eri kulmasta kerrottuna, mutta se on aina yhtä mielenkiintoinen. Kuka lopulta mitä sanoikaan, siitä ei voi olla täysin varmoja, mutta varmaa on se, että Johnson äänitti suhteellisen salassa bändin kanssa Back in Black -albumin Bahamalla.

Tuon levyn myötä rima kohosi, Johnsonin oli saatava itsestään irti korkeampia nuotteja ja samalla sanoitustyö lankesi uuden hepun harteille. Näissäkin kohdin Johnson tekee selväksi ihailunsa Bon Scottia kohtaan, jonka hän kertaalleen tapasikin ennen kummankaan AC/DC -pestiä.

Kirjan historialliset osat päättyvät suureen läpimurtoon Back in Blackin tiimoilta ja Johnson lupaa kertovansa loput myöhemmin, eli Geordie ja Geordie II -yhtyeiden vokalisti vinkkaa jo tässä vaiheessa jatko-osasta. Enkä voi valittaa, sillä Johnson osaa kertoa tarinoita ja värittää niitä siten, että ns. faktat ja puoli-fiktiot sekoittuvat iloisesti keskenään.

Mika Roth
Lukukertoja: 1123
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s