07.10.2022
Jukka Kuoppamäki on niitä artisteja, jonka suurin osa nykyisistäkin suomalaisista tuntee ainakin jollain tasolla. Hänen musiikkinsa on värittänyt eri vuosikymmeniä monin tavoin, reitein ja keinoin, kun noin kaksi tuhatta musiikkikappaletta kirjoittanut artisti on aina ilmestynyt ja taas kadonnut kotimaisilta markkinoilta. Kuoppamäen kappaleet kaikuvat lukemattomilla radioasemilla niin Suomessa, Ruotsissa, Saksassa kuin muuallakin maailmassa, eikä tällä liikkeelle ole näkymässä loppua. Hänen jälkeläisensä ovat tuoneet omia panoksiaan musiikin ihmeellisen maailmaan ja itse mestarinkin luomistyö jatkuu yhä, korkeassa 80-vuoden iässä.
Docendo
Ari Mennader ja Kaisa Rautanen kunnioittavat selvästi henkilöä, jonka elämäkerran he ovat koonneet. Yksistään valmisteleva ja pohjustava työ on ollut valtaisa, perustavanlaatuinen ja taatusti myös kestoltaan pitkä, mutta niinhän on Kuoppamäen urakin. 50-luvun lopulta asti aktiivisena toimijana häärinyt Kuoppamäki onkin tavallaan elänyt jo monta elämää. Alussa hän oli teini-idoli, siitä tie vei kansakoulunopettajaksi, poppariksi, indie-henkisen levytuotannon piirissäkin tuli tehtyä paljon, minkä jälkeen Kuoppamäki ryhtyi papiksi – Saksassa.
Kirjan alku rikkoo hieman totuttuja tapoja, sillä ennen perinteiseen kronologiseen kerrontaan siirtymistä käydään läpi Sininen ja valkoinen -kappaleen syntyhistoria, merkitys ja perintö. Aivan kuin 45 vuotta Saksassa asuneen artistin avain löytyisi juuri tuosta kappaleesta. Ja kenties se löytyykin, joten sinivalkoisen avauksen jälkeen voidaan vasta siirtyä luontevasti pitkän elon tien muihin lukuihin, koska kaikki tähän mennessä luettu perustelee ja alustaa kaikkea edessä olevaa.
Mennander ja Rautanen ovat kiistatta tehneet perusteellista työtä, ehkä tarpeettomankin perusteellista, sillä artistin juuristo käydään erittäin tiheällä kammalla lävitse. Luonnollisesti sukututkimuksessa painotetaan tiettyjä suuntia, kuten sitä faktaa että itsensä Zacharis Topelius on Kuoppamäen isoäidin isoisä. Kerronnassa onkin aistittavissa uskoa kohtaloon ja karmaan, joka on viitoittanut Kuoppamäen matkaa alusta saakka. Uskon asioista en lähde sen kummemmin taittamaan peistä, mutta kirjan yksi merkittävä puoli on Kuoppamäen vuosikymmeniä jatkunut pappisura Saksassa.
Suomalaisille musiikinkuluttajille tärkeämpiä palasia saattavat kuitenkin olla etenkin 70-luvun vuosien tarkka läpikäyminen. En aiemmin ollut kunnolla hahmottanut sitä, kuinka vahvaa DIY-asennetta Kuoppamäki harrasti pitäessään Satsanga Recordsia hengissä suurimman osan 70-lukua. Hartiapankin voimin oman musiikin julkaisu kun oli noihin aikoihin osapuilleen ennenkuulumatonta, eikä Satsangankaan tarina hyvin päättynyt. Mutta velkoja ja ongelmia tärkeämpää on se henki, joka samalla istutettiin niin kotoiseen musiikkikulttuurin, kuin ties kuinka monen levyjä kotonaan kuunnelleen artistinalun mieleen. Se on yksinkertaisuudessaan kyky saavuttaa vaikka omin voimin ja hartiapankilla haaveensa.