21.07.2003
Pekka Streng ehti ennen kuolemaansa saattaa valmiiksi vain kaksi pitkäsoittoa - yhdessä Tasavallan Presidentti-yhtyeen kanssa levytetty Magneettimiehen kuolema ilmestyi vuonna 1970 ja Strengin joutsenlauluksi jäänyt Kesämaa 1972. Levyjen pohdiskeleva ja hippi-ideologiaan tukeutuva ajatusmaailma on vuosien saatossa tuonut niille jatkuvasti uusia ystäviä, joista suuri osa ei ollut niiden valmistuessa syntynytkään. Tämä kertoo selkeää kieltään Strengin musiikin ajattomuudesta, vaikka avoimen naivistinen tekstipuoli onkin vuosikymmenten saatossa hieman siipeensä saanutkin.
Koska Strengin henkilöhistoriasta ei paljoa tietoa ole saatavilla, on ilahduttavaa lukea Suonna Konosen asiantuntevaa tekstiä levyjen uusiopainoksien yhteydestä. Tässä lyhennelmänä tärkeimpiä faktoja: Pekka Valter Matias Streng syntyi Sysmässä 26.4.1948, josta perhe hänen kouluiässään muutti kuitenkin Myrskylään. Kansakoulun jälkeen Streng suuntasi Mikkeliin, Paukkulan nuoriso-opistoon nuoriso-ohjaajaksi opiskelemaan. Armeijassa (1966-67) ollessaan Strengin säärestä löytyi syöpä, joka leikattiin. Raskaiden sädehoitojaksojen jälkeen Streng suuntasi Tampereelle draamaa ja lehtimiesoppia opiskelemaan, mutta melko pian matka jatkui edelleen Helsinkiin. Tuolloin Streng sai tuntumaa myös musiikin äänittämiseen, yhdessä Soulset-bändin kanssa. Laajempaa huomiota sai kuitenkin seuraava Strengin yhtye, Ellipsi, jonka levyttämää laulua Pieni juhlija mm. Love Recordsin pomo Atte Blom pitää ”eräänä suomalaisen kevyen musiikin helmenä”. Blom lienee toiminut välittäjänä Strengin ja Tasavallan Presidentin kohtaamisessa, sillä Konosta lainatakseni ”Se, että käytännössä tuntematon, Myrskylästä Helsinkiin muuttanut nuori taiteilija pääsi studioon levyttämään maan ykköskokoonpanon Tasavallan Presidentin kanssa, tuntuu edelleenkin hurjalta saavutukselta.”.
Magneettimiehen kuolemalta löytyy Strengin tunnetuin laulu, Sisältäni portin löysin, joka oli itselleni (ja taatusti monelle muullekin) ensi kosketus miehen musiikkin. Vaikka kyseinen kappale kuulostikin tuolloin äärimmäisen kiehtovalta, oli siinä myös jotain lapsekkaalla tavalla huvittavaa. En löytänyt sille mitään vertailukohtaa silloin, enkä löydä vieläkään. Toinen levyltä esiin nouseva kappale on Kylmä kaupunki. Se on ainoa hetki jolloin Streng yhtyeineen pääsee vauhtiin oikein kunnolla. Tähän kiteytyykin Magneettimiehen kuoleman ainoa heikkous. Strengin taustalla on yksi suomiprogen jättiläisistä, mutta täydellisiä osoituksia kyvyistään se ei pääse oikein kunnolla näyttämään.
Kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt Kesämaa on Strengin todellinen voimannäyttö. Jälleen Love oli hankkinut taustalle maamme kärkikaartiin muusikkoja (mm. Eero Koivistoinen, Olli Ahvenlahti, Hasse Walli, Pekka Pöyry), mutta tällä kertaa lähestyminen Strengin kappaleisiin oli astetta jazzahtavampi. Eeva-Liisa Mannerin tsekkiläisestä lastenrunosta suomentama Perhonen, vastustamattoman svengaava Puutarhassa ja upeana introna toimiva Mimosaneito ovat kirkkaimpia merkkejä Strengin kiistämättömästä lahjakkuudesta. Kesämaa on pitkäsoittona huomattavasti debyyttiä tasapainoisempi ja soundimaailmaltaan täyteläisempi. Todellisia täyteraitoja sille ei ole eksynyt, ainoastaan Kanttorinpoika Max kuulostaa hieman väärään paikkaan eksyneeltä.
Kesämaan ilmestymisen jälkeen Strengin vaiheista ei juurikaan ole havaintoja. Se tiedetään että mies matkusteli Eurooppaa ristiin rastiin ja teki vapaaehtoistyötä Emmauksessa. Syksyllä -74 Streng otti yhteyttä Atte Blomiin, aikeinaan aloittaa kolmannen pitkäsoiton työstäminen (biisimateriaali oli ilmeisesti valmiina), mutta nopeasti huononevan vointinsa vuoksi tämä sessio peruutettiin. Se, mihin suuntaan Pekka Strengin olisi tällä levyllä matkannut jäi ikuiseksi arvoitukseksi. Syövän uuvuttama Streng kuoli Helsingissä 11. huhtikuuta 1975.
Jari Jokirinne