24.07.2022
Tekramütisch, tuo maamme kahteen osaan jakautunut Syd Barrett, on täällä taas. Toppo Koponen ja Jukka Hyrkäs pistävät duunit puoliksi, samoin osan kuulijoiden aivosoluista kun 8. tuotantokausi kootaan pakettiin. Tämähän tarkoittaa 40 biisin mittaista outorock-annosta, jolla tekramütischmäisyys pistää knallit pyörimään päissä. Tarinoita arjesta ja yllättävän niukasti kalastuksesta.
Tekramütisch Music
Tekramütischin tapa luoda musiikkia tuotantokausittain on kiistattoman outo – ja nerokas. Jälleen yksi lukuvuosi on takana, ja arvatenkin seuraavan kauden ensimmäiset musiikit odottavat jo julkaisuaan. Mutta käännetään katse vielä hetkeksi menneeseen lukuvuoteen ja kerrataan kaikki se, mitä onkaan tapahtunut sitten viime kertauksen.
Uusimmalla tuotantokaudellaan duo julkaisi neljä albumia, joilla jokaisella on puolestaan kymmenen raitaa. Työt on jaettu niin tasan, että kaiken kokoavalla tuplakiekolla parittomat kappaleet ovat Koposen kirjoittamia ja parilliset on puolestaan kirjoittanut Hyrkäs. Toimivaksi todettu jako toteutuu tuplan kummallakin levyllä.
Sovituksethan ne vasta musiikin tekevät (tai rikkovat), ja ne on merkattu kummankin nimiin, minkä lisäksi tekniikan puoli on myös hoidettu hartiapankin voimin. Kannet on puolestaan laitokselle antanut Laiska Lajunen, ja kuvasta vastaa ”Tekratoimiston väki”, keitä he sitten ikinä ovatkaan.
Neljä albumillista tuplalevynä on siis homman nimi, eikä aiemmin julkaistuja albumeita ole tietenkään vain ladottu peräkkäin, sehän nyt olisi aivan liian helppoa. Ei, ei, ei. Kalastus kielletty on taiteellisesti kunnianhimoinen teos, joka on rakennettu käsillä olleista aineksista aivan omanlaisekseen kokonaisuudeksi. Tai näin ainakin itse ajattelin, kun pyrin purkamaan duon aivoituksia valintojen takaa. Tietysti em. parittomat/parilliset jako pakottaa jo tietyt raidat irti toisistaan, mutta valinnat vaikuttavat osuneen kohdilleen miellyttävän korkealla prosentilla.
Nypitään muutama rusina pullasta. Ostohousut ostetaan täällä välittömästi ja Üxviis uskaltaa olla kaunis pikku pop-balladi, josta löysin palasen David Bowien loistoa, ja ehkäpä jopa portin sisältäni. Alkuja ja loppuja, kiitoksia ja kunnianosoituksia useammallakin tasolla. Jekkujee! pöristelee barokkipoprockmaisen runsaalla soundilla, jossa saattaa olla torviakin seassa, kuka näistä tietää. Naapurina viisautta pohdiskeleva Tietäjät tietää leikkii tietysti sanoilla, mutta leikissä on vinha totuus mukana: mitä ne tietäjät muka tietävät?