Kirjat

Michael Bleu - Haaverakkauksia

21.05.2022



Kuka oikeasti rakentaa tuokiossa koko mahdollisen tulevaisuutensa? Bleu nyt nähtävästi ainakin, ja jotenkin olen tykästynyt myös kertojan tähän ulottuvuuteen. Toisaalta kirjan kannessakin seisoo: Novellikokoelma rakkaudesta, sen haaveellisuudesta, saavuttamattomuudesta, hulluudesta ja järjettömyydestä. Hulluus ja järjettömyys ovat kunkin omia mittareita, mutta Bleun hulluus tuntuu olevan sittenkin enemmän siunaus.

Ihmiset kuitenkin muuttuvat ja kasvavat alati, minkä myös kirjan kertoja tekee. Toisinaan Bleun suuri rakkaus elokuvia kohtaan vuotaa sivuille ja saa fantasian siivet lennättämään tekstejä todella yllättäviin suuntiin. En halua spoilata mitään, mutta joissain kohdin sivuja on vain pakko niellä, jotta seuraava kurvi ja mutka tarinassa päästään pelaamaan kunnolla maaliin saakka. Eikä Bleu ainoastaan mukaile, vaan vie joitain juttuja vieläkin pidemmälle, kun kerran kertoja on.



Kirjan lyhyitä tarinoita on helppo napsia yksi kerrallaan, koska kokonaismittaa on strategisesti vain 99 sivua. Opuksen kyljessä kannattaa myös kuunnella Bleun musiikkia vanhemmiltakin päiviltä, siis aina vuoden 2016 herran itsensä mukaan nimetyn EP-levynkin ajoilta saakka. Rakkaus soi samaa puolittaista epätoivoa ja Postikortein riutuu etäisyyden riipimänä, kuin kirjan onnettomat kaipailijat. Onneksi postikorttien mukana tulee irti leikattu hiuskiehkura, joka antaa hieman lohtua tappavan kaipuun kourissa. Dramaattista? Kyllä vaan, mutta samaan aikaan myös aidosti nostattavaa.

Näin syviin tunteisiin tarvitaan nuori ja nälkäinen sydän, mutta imelien korniuden sudenkuoppien välttämiseen tarvitaan myös oikea kertoja. Onneksi Bleu on taidokas rakkauden saarnaaja ja Kielletty hedelmäkin saa romanttisemman hehkun ympärilleen, kun se vain tarjoillaan taiten.

Kiitos siis tästä pienestä kirjasesta, joka on jälleen yksi palanen suuressa tarinassa.

Mika Roth




Lukukertoja: 1582
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s