Kirjat

Raiko Häyrinen: Jaakko Ryhänen – minun matkani

02.04.2022Kim Borgin kanssa opettelu oli enemmänkin ’oppipoika kohtaa mentorin’ -touhuilua, minkä lisäksi Ryhästä opastivat ja auttoivat monet muutkin. Eikä opetettu istunut tietojensa päällä, sillä Ryhänen on myös itse opettanut lukuisia laulajia, mitä hän pitää selvästi tärkeänä ja merkityksellisenä työnä. Perintö jatkuu, opit siirtyvät, aivan kuten käsityöläisyydessä, mikä antaa kaikelle samalla enemmän merkitystä.

Ryhänen käyttää myös runsaasti aikaa kuvatessaan laulamisen eri puolia, joita erilaiset roolit ovat vaatineet. Näin satunnainen musiikinharrastaja saa samalla tavallaan oppitunteja laulamiseen, tekniikkaan ja kehittymiseen. Rooleja on uran varrella ollut runsaasti, mutta olisiko Don Carlos sittenkin se rakkain? Verdin tuotanto on selvästi myös rakasta ja mieluisampaa, eikä mitään tietenkään moitita.

Taiteilijat ovat aina persoonia, oopperalaulajat pistävät tuosta usein paremmaksi ja sitten ovat tietysti elämää suuremmat diivat. Näihin pohjoisen mies ei kuitenkaan koskaan kuulunut, vaikka oman arvonsa tunsikin ja päätyi mm. Suomen Kansallisoopperassa vääntämään pariinkin kertaan eri henkilöiden kanssa. Suuret äänet, suuremmat persoonat, suurimmat kitkat. Niinhän se menee, ja Ryhänen kuuluu kiistatta raskaaseen sarjaan, mutta työ on aina pidetty työnä, eikä se ole rikkonut välejä estradien ulkopuolella. Mehukkaita tarinoita irtoaa niin omista kuin toisten tekemisistä, mutta kaikkea leimaa aina positiivinen vire.Korona katkaisi Ryhäsenkin kohdalla esiintymisten ketjun, eikä hän mahdollisesti enää tule laulamaan suurille joukoille. Perintö on kuitenkin jo niin valtaisa, että hänet voi vaivatta laskea suomalaisten oopperalaulajalegendojen joukkoon.

Komeaa bassoa ei pitäisi koskaan kuunnella vaatimattomilla laitteilla, mutta Ryhäsen tapauksessa en voi olla mainostamatta herran kevyemmän musiikin puolta. Verkon soittopalveluista löytyykin runsaasti miehen äänittämiä kappaleita, joissa on iskelmää, joululaulua ja hengellistäkin materiaalia – oopperoiden lisäksi, tietysti.

Mika Roth
Lukukertoja: 1844
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s