27.03.2022
Timo Kaukolampi ja Tuomo Puranen ovat sangen monipuolisesti menestyneitä säveltäjiä, muusikoita ja visionäärejä. Herrojen taustalta löytyy monia mielenkiintoisia projekteja, kuten maailmalla mainetta niittäneet K-X-P ja Op:l Bastards -yhtyeet. Kaksikko on luonut myös musiikkia erilaisiin tv-produktioihin, joista viimeisin on Canneseries-festivaaleilta pääpalkinnon napannut Mister8-komediasarja.
Svart Records
Tuomo Puranen & Timo Kaukolampi väläyttivät jo tulevan ääniraidan kaupallisinta puoliskoa, kun sinkuksi nostettu DJ Sex – Rakkaus tulee -siivu lievitti elektronisella kuumuudellaan keskitalven hyydyttävää kylmyyttä. Tuolloin musiikillisia vertailukohtia saattoi etsiä jostain Fad Gadgetin kolkosta, hakkaavasta ja tanssittavammasta synapopista, mutta Mister8-kokonaisuudella tuo hedelmällinen linja on vain yksi reunapalanen tai päätepiste.
Äänikenttien keskusta muodostuukin tällä tilausteoksella toisenlaisista osasista, joilla viipyilevämmät äänipiirtelyt ovat enemmän vallalla. En tiedä mihin aikakauteen Krista Kososen ja Pekka Strengin tähdittämä sarja varsinaisesti ottaen sijoittuu, mutta ääniraita kaikuu 70-luvun lopun eurooppalaisten industrial, elektro ja ambient -maailmoiden tulevaisuuden viboja. Soundeja voisi kutsua jopa koleiksi, kun aikakauden kolho synapop ja (samaisen aikakauden mittapuulla) edistykselliset elektroniset äänikokeilut saavat runsaasti tilaa ääniraidalla.
Kun ääni on luotu kuvaa varten, on se ilman kuvan tukea tietysti vain puolet lopputuloksesta, jos sitäkään. Uskon kuitenkin, että riittävän laadukas musiikki voi elää aivan omaa elämäänsä kuvasta irrallaan. Tällöin ei periaatteessa pitäisi edes tietää, mihin kohtaukseen mikäkin raita on tarkoitettu, koska asiayhteys on kuitenkin jo katkennut. Niinpä kuuntelin aluksi musiikkia ilman mitään tietoa nimistä, ja yritin vielä häivyttää näyttelijätkin pois mielestäni.
Näin paketin nopeinta ja naksuvinta laitaa edustava Plastic Bead soundasi mielestäni hyvinkin sci-fille, retrolla tavalla. Syntetisaattoreiden lievästi säröinen ääni ja futuristista uskoa tekniikan riemuvoittoihin valavat kaikumaiset äänet olisivat voineet olla vaikka aliavaruusvastaanottimen tuiketta. Toiveikkuutta hohkava Iho iholla (Skin on Skin) saattaisi olla huoleton automatka halki kesäisten maisemien, varhaisen Kraftwerkin kiireettömien ja eteeristenkin äänilinjojen istuessa ratin takana. Kaikkihan on lopulta vain mielikuvia, ja jokainen löytää taatusti näistä äänipuistoista aivan omia salaisia paikkojaan.