Kirjat

Laura Parkko: Ainutkertainen Sami Saari

19.02.2022Saari saapui ystävänsä vanavedessä Helsinkiin. Aika oli juuri oikea, sillä muutoksen tuulet saavuttivat viimein Suomenkin ja Suomi-soul, tai suomisoul, ihan miten vain, saattoi syntyä. Onkin tavallaan huvittavaa, kuinka Sirkesalo yritti aluksi pistää juuri Saaren esittämään tekemiään uusia soul-biisejä, mutta päätyi sitten lopulta esittämään ne itse, kun kukaan ei halunnut tarttua ’mahdottomaan materiaaliin’.

Joku voisi sanoa, että Saari menetti kultaisen mahdollisuuden, mutta tuo joku ei silloin muista Saaren kahta suurta levyä, jotka olivat jo kulman takana. Vuoden 1997 Do re mi ja kaksi vuotta myöhemmin julkaistu Samtheman nostivat miehen hetkeksi kotoisen tähtitaivaan korkeimmalla tasolle. Niiltä löytyy myös joukko kappaleita, jotka ovat sittemmin kasvaneet elämää suuremmiksi luvuiksi.

Hype tuli ja meni, mutta kaikki ei kuitenkaan loppunut siihen, kun myyntikäyrät kääntyivät laskuun. Sami Saari & Cosmosonic muuttui Sami Saari & Sonics muotoon ja kehitys jatkui kehittymistään. Sirkesalon kuolema vei Saaren hetkeksi kuilun reunalle saakka, ehkä jopa toisen jalan jo ylittäessä reunuksenkin, mutta musiikki toi lopulta hänet takaisin sieltäkin.Tai näin ainakin tulkitsen sitä, kuinka Saari on keksinyt itsensä yhä uudelleen nimenomaan erilaisten bändien kautta, minkä lisäksi Saari on tehnyt rohkeasti yhteistyötä myös seuraavien polvien tekijöiden kanssa. Räppärit, uuden soulin taitajat ja monet muut ovatkin huomanneet, ettei Saari ole nostanut itseään jalustalle, mikä on sangen ainutkertaista musiikin saralla.

En olisi ilman tätä kirjaa kaiketi päätynyt kuuntelemaan Sami Saari & Jazzpojat -bändin loistavaa albumia, joka ilmestyi vuonna 2018 ja suhahti allekirjoittaneelta(kin) ohi. Tässä samalla taas terveiset kaikille niille, jotka saarnaavat kroonisesti otsa rypyssä, ettei jazzista saa enää mitään irti. Ja jälleen kerran lopputulokselle antaa kruunun Saaren kyky muuntua ja muuttaa.

Jotain aivan muuta on myös juurevan bluesin alkulähteille porautuva Sami Saari & Bluesjuna, jonka alkuvoimainen musiikki avaa jälleen uusia reittejä, portteja ja ovia. Hattua pitää nostaa myös siitä, että Saari on aina esiintynyt suomeksi ja kääntänyt rohkeasti tekstin kuin tekstin, jolloin ne puhuttelevat kotimaisia kuulijoita aivan toisella tavoin.Kirjan sivuilta tihkuu innostus etenkin loppupuolella, kun Saari pääsee kertomaan viimeaikaisista tekemisistään. Tässä on eläköityminen todella kaukana, kun levottomat jalat vievät jo sankaria uusiin suuntiin. 60 vuotta on kunnioitettava ikä, mutta kun Saaren uraa, tekemisiä ja rakkautta eri musiikin tyylejä kohtaan tarkastelee, voi todeta matkan saavuttaneen hädin tuskin puolivälinsä. Samtheman onkin ainutkertainen niin monin tavoin, aivan kuten musiikin lahjakin.

Mika Roth
Lukukertoja: 2019
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s