Haastattelut

Dortmunder - rumempi rillumarei ja zydeco

15.12.2021- Kyllähän tuo jytäjemmarius tuntuu tiukassa istuvan ja olevan yhä edelleen se mistä minut tunnetaan, jos tunnetaan – mutta enpä minä valita. Suurin ero Dortmunderin ja Jytäjemmareiden välillä on se, että nykyisellään homma on enemmän mun varassa.

- Kun PMJJ loppui, niin mun pitikin yhtäkkiä olla itse myös se tuottaja, jonka vision ja harkinnan mukaan hommat tehdään. Totta kai Tapsalla on nykyisin todella iso rooli siinä miltä meidän levyt kuulostaa, mutta lopulliset päätökset jäävät pitkälti mun harteille. Onneksi oon löytänyt oivallisia miksaajia avukseni: aiemmin tein paljon Alangon Jussin kanssa hommia ja nyttemmin Masi Luoman.

Julkaisitte juuri Hold Your Horses EP:n, jolla pätkitään taas tuttuja biisejä kasaan. Kitara, haitari ja rummut, eikä juuri enempää tarvita – vai tarvitaanko?

- Tapsahan soittaa melkein mitä vain soitinta. Oli kerrassaan oivallinen sattumus ajautua duoon sellaisen hepun kanssa. Kahdestaan tekemillämme keikoilla hänellä on ollut ainakin kitara, haitari, mandoliini ja bajo quinto mukana. Studiohommissa skaala on ollut vieläkin laajempi. Haitari nousi varhaisessa vaiheessa leimaavaksi elementiksi Dortmunder-kuviossa.

Dortmunder Yhtyeen nimi on Dortmunder, mutta herrat eivät ole dortmundilaisia. Eikä nimi juonnu edes kyseisen nimisestä olut-tyypistä, vaan jostain aivan muualta.

- Nimi on lainattu dekkarikirjailija Donald E Westlaken luomalta John A. Dortmunderilta. Kepeän lennokkaiden seikkailujen perusta on se, että Dortmunder on maailman huono-onnisin murtovaras. Hän punoo toinen toistaan uskomattomampia ja monimutkaisempia suunnitelmia jenginsä kanssa. Lähes poikkeuksetta niiden toteutus kuitenkin onnahtaa ja menee jollain tapaa mönkään. Tekijät itse selviävät yleensä kuin ihmeen kaupalla suht ”kuivin jaloin” – ja hetken päästä onkin jo seuraava suunnitelma tulilla. Mielestäni tämä kuvasi todella hyvin bänditoimintaamme, vaikka lain puitteissa toki toimimmekin, ja mennyt vuosikymmen on osoittanut olettamukseni oikeaksi.

Niihin aikoihin, kun Aho tapasi Tapsan oli Artturi Ketola järkkäämässä Nääskantri-toimintaa. Näin syntyi uusia Tampere-aiheisia kantripiisejä kollektiivisesti Facebookissa. Mainio house band saatiin kasaan ja intoa oli, mutta ravintoloilta ei herunut kiinnostusta edes huokeammilla hinnoilla.

- Nyt Hold Your Horsesilla julkaistu Aivan kuin vierivä kivi on noita ralleja. Myös Tapsa oli ”wannabe-tamperelaisena” aktiivisesti mukana Nääskantreilla. Hän ehdotti Facebookissa, että voisikos siitä Metson edustalla pyörivästä kivestä tehdä laulun. Pyörät lähtivät pyörimään tuon kiven lailla ja teksti syntyi rivakasti. Mukana hääräili myös Turo´s Hevi Geen keulilta muistettava sananiekka Hara Laukkanen. Niputin kertyneet ideat laulutekstiksi ja tein piisin niiden taustalle. Kuvasimme Artturin ja Tapsan kanssa kappaleesta tuoreeltaan Youtube-videon Nääsgrääs Triona. Viime keväänä uutisoitiin pyörivän kiven poistosuunnitelmista, joten katsoin aiheelliseksi kaivaa kappaleen uudelleen esille. Teimme Tapsan kanssa uuden version pikaisesti. Siitäkin on video tulossa.

Mainittakoon tässä yhteydessä, että Aivan kuin vierivä kivi -biisistä julkaistiin juurikin tänään erittäin komea video, jonka on tehnyt Mika Melender. Melender on siis mm. kuvannut, ohjannut, suunnitellut, käsikirjoittanut ja editoinut teoksen, mikä jätti Dortmunderille lähinnä kameran edessä heilumisen vastuun. Desibeli.net onkin ylpeä, että video saatiin näyttää ensi kertaa sivuillamme.Pari joulua sitten julkaisitte Ihmisroskan joulu ja Kulahtaneet puolipohjat -biisit, jotka löytyvät siis Snadi joululevy -nimiseltä kiekolta. Voitko hieman taustoittaa noita rahdun erilaisia joulukipaleita?

- Myös Ihmisroskan joulu on Nääskantrien satoa. Kirjoitin sen syksyllä 2012 ja sekin julkaistiin tuoreeltaan Nääsgrääs-videona. Laulu sai alkunsa siitä, kun edeltävänä kesänä oli kaupunginvaltuustossa puitu Tampereen ydinkeskustaan pesiytyneen syrjäytyneen kansanosan siirtämistä pois silmistä. Valtuustokeskustelussa eräs kokoomuslainen lääkäri käytti tuosta ryhmästä nimitystä ihmisroskat. Asiattomaan ilmaisuun onneksi puututtiin, kohukin nousi ja minä tein piisin, joka Artturin kanssa viilattiin valmiiksi.

- Syksyllä 2019 Tapsa sanoi, että heillä olisi Jussi Raittisen ja Maria Hännisen kanssa suunnitelmissa slangijoululaulu, tehtäisiinkö se? Tehtiin ja julkaistiin Dortmunderin slangijaosto Gamlojen Skeggejen nimissä. Pohjasession alla ehdotin samalla vaivalla talteen riuhtaistavaksi yhä vain harmillisen ajankohtaista Ihmisroskan joulua. Se löysi uuden muotonsa vaivattomasti.- Myllykosken kanssa vuonna 2011 levytetyn Kulahtaneiden puolipohjien tuottajattomuutta hutiloidun äänimaailman fiksaamista olin suunnitellut jo jonkin aikaa, joten sekin päivitettiin samaan nippuun.

Dortmunder nousi esille myös taannoin lukemassani Jaetut retket, kerrotut tarinat -kirjassa, jonka kirjoitit yhdessä kahden muun Jytäjemmarin kanssa. Kantritohtori Myllykoski on poissa, joten miltä tuntui palata vanhojen juttujen pariin?

- Olimme kesällä 2019 tehneet periaatepäätöksen jo pitkään takaraivoissamme kummitelleen Pekka Myllykoski ja Jytäjemmarit -historiikin kirjoittamisesta. Homma oli lähtenyt verkkaisesti käyntiin, koska se oli pitkälti minun varassani ja oli olevinaan kaikenlaisia kiireitä. Koronan lopetettua isoimmat kiireet ja pistettyä kaikki stoppiin päätin käyttää lisääntyneen kotonaoloajan kirjaprojektin työstämiseen. Voinkin sanoa, että ilman koronaa Jaetut retket, kerrotut tarinat ei olisi vielä ilmestynyt. En tiedä olisiko ikinä.

Dortmunder - Kirjan kirjoittaminen oli järjettömän suuritöinen urakka. Se oli myös todella antoisa ja tunteikaskin matka menneisiin. Tuon savotan aikana palautui mieleen paljon unohtunutta ja sellaistakin, joka on vuosien saatossa jäänyt tyystin huomaamatta. Sijoittaessani tapahtumia aikajanalle en voinut kuin hämmästellä, että miksi sitä on pitänytkin noin silmittömästi joka suuntaan sepeillä. Myös vanhat kappaleemme nousivat ihan uudella tavalla mieleen. Innostuinpa niitä aikamoisen nipun julkkareita varten reenaamaankin. Mehän ei Pekan kanssa keikoilla Jemmari-piisejä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta soiteltu. Näin ollen kuvio oli yleensä se, että levyn ilmestymisen jälkeen sen kappaleiden pariin ei juuri tullut palatuksi.

Voiko musiikilla muuttaa maailmaa, vai kannattaako keskittyä ennemminkin sen kuunteluun ja oman rauhan etsintään?

- Ainakaan täältä marginaalista käsin ei asioihin juuri musiikilla pysty vaikuttamaan, mutta eihän mikään estä yrittämästä. Toisinaan tulee lauluja kirjoitettua päivän polttavista teemoista ja epäkohtiakin ruodittua. Hold Your Horses on siitä hyvä esimerkki. Kirjoitin sen jo vuonna 2011. Silloin oli nähtävissä, että ”hevosia olisi ehkä aiheellista hieman holdata”. Kuluneen vuosikymmenen aikana kappaleen sanoma ei ainakaan ole laimentunut. Nyt se on mielestäni ajankohtaisempi kuin koskaan – vuoden päästä luultavasti vielä ajankohtaisempi.

- Samalla tavoin koronan myötä peruuntuneiden keikkojen tuoma turhautuminen kiteytyi kappaleeksi nimeltä Väistämisvelvollinen. Levytimme sen pikaisesti etänä. Huhtikuun 2020 alussa tein ekan demon ja valmis piisi videoineen oli YouTubessa pari viikkoa myöhemmin.

Entä mihin suuntaan haluaisit suunnata tulevaisuudessa Dortmunderin kanssa? Onko jokin musiikillinen haave tai visio, jota kohden on jo lähdetty - tai tullaan mahdollisesti myöhemmin suuntaamaan?

- Ei Dortmunderin suhteen mitään varsinaisia muutoshaluja ole. Mielestäni se on varsin toimiva kuvio nykyisellään. Pitäydytään rumemmassa rillumareissä. Parhaillaankin on muutaman kappaleen äänitykset työn alla ja jokunen valmis rallikin sopivaa julkaisuväliä odottamassa.

Onko luvassa julkaisuja, keikkoja, striimattuja keikkoja tai jotain muuta huomioitavaa?- Nyt työstettäviä lauluja laitetaan luultavasti alkuvuodesta pihalle. Pari vierailevaa solistia on ilmaissut mielenkiintonsa yhteistyöstä, joten hieman spesiaalimpaa juttua saattaa olla tuloillaan. Sitä ennen joulukuun alkupäivinä ilmestyy uusi vinyylipainos Doctor´s Orderin 15-vuotisjuhlalevystä Mean Business, joka ilmestyi Maaseutumusiikki.fi:n kautta vuonna 2013. Nättilä halusi uuden version bonukseksi kolme Tohtoreiden ja Dortmunderin kimpparaitaa. En tietenkään vastustellut.

Entä onko pitkäsoitto aivan mahdoton ajatus?

- Monet ovat jo pitkään kyselleet Dortmunderilta pitkäsoittoa ja jossain vaiheessa sellaista useamman vuoden lupailinkin. Sittemmin olen lopettanut lupailun. Materiaalia kyllä sitä varten olisi ollut, mutta jotenkin vain luontevammalta tuntuu näiden pienipainoksisten viisi-kuusipiisisten pakettien julkaiseminen. Taloudellisestihan tällaisessa touhuilussa ei ole mitään järkeä, mutta eipä näitä hommia toisaalta talous tai järki edellä ole tähänkään asti tehty.

Desibeli.net kiittää ja rumempi rillumarei soikoon meidänkin puolestamme.

Haastattelu: Mika Roth
Mustavalkokuva: Mika Melender, kippiskuva: Sami Kamppinen, muut kuvat: Dortmunder
Lukukertoja: 3182
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös