Kirjat

Stevie Van Zandt: Soulfire! – Minun tarinani

13.12.2021Bruce Springsteen pisti E Street Bandin takaisin kasaan vuonna 1999 ja kuinka ollakaan, noihin aikoihin Van Zandtin näyttelijäura oli myös ottamassa ensiaskeleitaan. Kirjan viimeinen osuus käsitteleekin pitkälti hänen seikkailujaan näyttelijöiden, tuottajien, TV-pomojen ja muiden kuvallisen puolen henkilöiden maailmoissa, joissa pitää ymmärtää nähdä kaikkien koukeroiden taakse. Rockin parissa omaksuttu suoruus ja rehellisyys.

Sydämen asiakseen Van Zandt otti myös rockin perinnön säilyttämisen ja välittämisen tuleville sukupolville, mikä tarkoitti aluksi ns. formaattiradioiden soittolistojen sijaan luotuja ohjelmia ja myöhemmin jopa koulujen opetussuunnitelmaan uuden ajan tiedon lisäämistä.

Näissä kohdin herran syke nousee toistuvasti huippuunsa, kun Van Zandt ensinnäkin muistelee nuoruuttaan ja rockin merkitystä koko sukupolvelle, sekä ihmettelee nykyajan lamaannusta. Hieman sääliksi käy viimeisten soolokiekkojen ja niiden pohjalta tehtyjen kiertueiden laimea vastaanotto, kun konserttia saapuu katsomaan vain sata ihmistä, jos sitäkään.Katkera on kuitenkin turha olla, sillä Pomon kakkosmiehenä hän voi edelleen saarnata rockin suuruuden puolesta asemassa jossa hän viihtyykin parhaimmin: tukevana puurtajana. Soulfire! – Minun tarinani on kulmikas ja monitahoinen kirja, jonka selvästi toisistaan irralliset osuudet eroavat huimasti toisistaan. Ns. oikean musiikkikirjoittajan virtaviivaistettu versio ei kuitenkaan olisi ollut läheskään näin rehellinen ja elävän oloinen, joten jälleen kerran: valitaan mieluummin aito asia.

Mika Roth
Lukukertoja: 1703
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s