29.11.2021
Suomen rakastetuin ja karmein hirviö on päättänyt joukkoineen pistää ulos musiikkia hiukan enemmänkin. Peräti seitsemän levyllisen verran, jos tarkkoja ollaan. Vaan kuinka 4 tunnin ja kolmen vartin mittainen musiikkiannos toimii, kun kummitusjunan jokainen vaunu on erilainen? Seitsemän albumia, seitsemän genreä ja käsittämätön määrä omaksuttavaa – tästä se kauhujen talvi alkaa.
AFM Records
Lordi ei ole varsinaisesti pitänyt jarruja päällä viime vuosina julkaisurintamalla. Uusia pitkäsoittoja on ilmestynyt tasaisen tappavaan tahtiin ja vuoden 2020 Killection oli jo kymmenes albumi, joten paljon on ehtinyt tapahtua sitten niiden viisuaikojen ja suurimpien humun päivien. Kuinka siis Lordi on löytänyt aikaa seitsemän albumillisen kirjoittamiseen, treenaamiseen ja lopulta vielä äänittämiseen?
Kaikki punoutuu pandemian ympärille, sillä kun Killectionin tiimoilta buukatut kiertueet peruuntuivat, huomasi ryhmä kalenterinsa olevan täysin tyhjä. Lordin itsensä mukaan tylsin vaihtoehto olisi ollut vain uuden levyn julkaisu, joten mitä tehdä toisin – millä haastaa itsensä ja yleisönsä?
Kerrottakoon tässä välissä vielä sekin, että Lordi olisi alkujaan halunnut tehdä kymmenen levyn kokoisen jättiboksin, mutta levy-yhtiö ilmoitti katon tulevan vastaan seitsemän pitkäsoiton kohdilla. Suomalaiset hullut metalliheput ovat tietysti pitkään hämmentäneet maailmaa, eivätkä rockin oudommat juonteet ole näillä main vieraita, joten miksipäs ei?
Kuten todettua: jokainen levy muodostaa oman pienoismaailmansa, jotka on vielä sijoitettu omiin aikakausiinsa peräti vuoden tarkkuudella. Näin voidaan perustella kulloinkin käytetyt soundit, eivätkä lyriikatkaan tietenkään kuulosta eri maailmoissa täysin samoilta. Abusement Park on perinteisen ja melodisemman metallin sarkaa, eli Twisted Sister, Kiss ja kumppanit ovat kovassa huudossa. Pari astetta lisää AOR-tarttuvuutta ja ollaankin jo Humanimals-albumilla ja näissä kohdin Lordi on selvästi omimmillaan, kun se pääsee tekemään tuttuja juttujaan.
Huipputehokas Ghost Train kolisuttelee taatusti itsensä Lordin fanien sydämiin, Pinball Machinen robhalfordmaiset kirkaisut osuvat tonttiin ja tietysti joulufiilikset saa kattoon Merry Blah Blah Blah -sinkun avulla. Kimalteisempi Be My Maniac on myös mitä selvin ässäsyöttö, jonka vanavedessä Supernatural menee vielä syvemmälle AOR-soille. Häpeilemättömän tarttuvia biisejä, toimivia melodioita ja ykkösluokan riffejä – eli bändiä sen omimmilla vahvuuksilla.
Skelectric Dinosaur -levy toimii osin samoin konstein, mitä nyt aikalinjaa heivataan hieman kauemmas 70-luvun kultaisten hard rock -vuosien puolelle. Huippukautensa Kiss ja Alice Cooper käyvät verrokeiksi nytkin, kun lähimpiä vaikutteita punnitaan. Tarttuvia biisejä, toimivia melodioita ja sopivasti kimalletta rautarakenteiden päällä, mutta ei oikeasti mitään niin hirmuisen uutta. Abracadaver rankistelee thrashin aalloilla, mutta biisien rakenteet ovat edelleen suhteellisen suoraa Lordia. Tässä on hiukan sama jekku, kun noissa muissakin rock-levyissä. Eli ns. uusi genre enemmänkin maustaa jo aiemmista tilanteista tuttua soosia, mutta ei lähde keksimään pyörää uudelleen.