Kirjat

Toni-Matti Karjalainen: Pohjoisen laulut – Suomalaisen hevimetallin matka maailmalle

29.10.2021Suomalaisen metallin suuressa menestystarinassa kaikki lähti myös kovin pienistä ympyröistä. Ensimmäinen aalto, johon kuuluivat mm. Amorphis ja Sentenced, saivat kuitenkin jalkaa oven väliin, mikä osaltaan mahdollisti seuraavien tekijöiden nousun entistäkin korkeammalle. Näin syntyi ketju, jonka voi nähdä myös vaikkapa neljänä eri aaltona, ja aalloillahan on tapana kasvaa ainakin tiettyyn pisteeseen saakka.

Koska fokus on suurimmaksi osaksi suurissa vientiartikkeleissamme jäävät marginaali ja pienemmät genret auttamatta vähäisemmälle huomiolle. Kokeellisuudestaan uran tehnyt Waltari näyttäytyy tässä kaikessa ohimenevänä kummajaisena ja äärimetallin menestyjät sivuutetaan lähinnä nopeilla toteamuksilla, mutta johonkinhan se raja on vedettävä tutkimuksissakin.Koska olemme suomalaisia, meitä kiinnostaa aivan mahdottomasti se, mitä muut meistä ajattelevat. Karjalainen taustoittaa etenkin saksankielisen Euroopan ja Englannin tilannetta, mutta myös Pohjois-Amerikan markkinat vilahtelevat taajaan tutkaruudulla. Suomi on tuhansien järvien maa, pohjoinen äärilaita ja kylmyyden koettelema kansa omaa täten jotain sellaista, joka on muualta jo kadonnut. Tai tällaisen kuvan etenkin metallimediat ovat luoneet. Ja se kuva tuntuu sopivan myös suomalaisille, jotka ovat kaataneet vain lisää jäitä altaisiin.

Näin kattavaksi ja analyyttiseksi kirjaksi sekaan on livahtanut yllättävän paljon kirjoitusvirheitä, olisiko sitten oikoluvussa iskenyt kiire päälle. Vastavuoroisesti seassa on paljon haastattelumateriaalia ja on mielenkiintoista kuulla itse tekijöiden pohdintoja siitä, miksi kaikki kävi kuten kävi, ja kuinka he itse ovat maailmansa kokeneet. Mikä saa toiselta puolelta maailmaa kotoisin olevat henkilöt opiskelemaan suomen kieltä, ei kai nyt vain silkan musiikin takia? Miten heviturismi on syntynyt ja miten henkilökohtaisiksi jotkin tilanteet ovatkaan menneet, kun alussa luotiin vain musiikkia musiikin itsensä takia.Mutta ehkäpä juuri se on pohjoisen laulujen salaisuus. Kun ei yritetä miellyttää ketään, vaan tehdään asiat härkäpäisesti omin tavoin, niin pakkohan siitä on jotain uutta syntyä. Mielenkiintoinen ja hauskakin kirja, jonka lievä tieteellisyys luo toisaalta kaivattua vastavoimaa iänikuisille päihdetoilailujen listauksille. Ajat ovat muuttuneet, eikä mikään voi palata ennalleen, mutta aina vain löytyy uusia soita ja uusia Jusseja kuokkineen.

Mika Roth
Lukukertoja: 1756
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s