Haastattelut

Tatu & Tutkimusmatkailijat ojentaa pallon kuulijalle

04.05.2021



Mutta palataan tuohon muotoon, eli mistä musiikissanne on tyylillisesti kyse? Itse olen sijoittanut bändiänne progen ja rootsin välimaastoon, mutta harvat instrumentaalibändit flirttailevat näillä main jopa dubin kanssa. Miten kiteyttäisit yhtyeenne tyylin muutamaan lauseeseen?

Tatu & Tutkimusmatkailijat - Me ei tehdä tätä tutkimusmatkailua mitenkään genre-uskollisuus edellä. Tämän bändin nimellä halutaan viitata myös siihen filosofiaan, että kun tehdään tutkimusmatkaa niin ei etukäteen tiedetä mitä on vastassa ja se sama koskee tässä yhteydessä myös erilaisia tyylilajeja. Mutta toki meilläkin on vahvat juuret mistä ponnistetaan, vahvoina vaikuttimina on juuri proge ja roots. Tosin nämä kaksi genreä kun mainitsee niin tulee helposti väärinymmärryksiä, koska useat puristit haluaa nykyään änkeä sekä progen että rootsin tosi ahtaisiin laatikoihin, vaikka molemmissa tyyleissä on alkujaan mielestämme ihan erilaisesta filosofiasta kyse - roots ja blues on syntynyt nimenomaan erilaisten asioiden yhteentörmäyksistä ja sulautumisesta toisiinsa ja progen ydinfilosofia on kokeellisuudessa. Sen sijaan että pelkästään toistettaisiin täsmällisesti sitä mitä näissä genreissä on historiassa tehty niin halutaan ennemmin toteuttaa sitä samaa ajatusta mutta tässä ajassa ja omista lähtökohdistamme.

- Viimeisimmän levyn tyyli ollaan kiteytetty tähän tapaan: Tutkimusmatkailijoiden musiikissa sekoittuvat luontevasti bändin keskeisten vaikuttajien tyylipiirteet: Pekka Pohjolan sinfoninen jazz-rock, The Allman Brothersin ja Kingston Wallin blues-pohjainen proge-jammailu sekä maailmanmusiikin erilaiset virtaukset ympäri maailmaan Piirpauken tapaan.

Monet bändit ja artistit ovat päätyneet lykkäämään valmiiden levyjensä julkaisua. Tatu & Tutkimusmatkailijat huomasi kuitenkin mahdollisuutensa koittaneen juuri nyt, kun keikkakalenterit tyhjenivät ja vapaata aikaa oli yllin kyllin. Taloudellisesti ajateltuna levyn julkaisu toisen ja kolmannen aallon välissä oli silti kova veto.

- On ollut todella kovia taloudellisia haasteita eikä ole ollut keikkoja, joilla myydä näitä levyjä ja ennen kaikkea päästä ihmisten kuuluville. Tätä juttua tehdään kuitenkin niin erilaisista motiiveista ja meillä on niin kova palo toteuttaa itseämme tämän kautta, että se ei ole haitannut.

Albumin kannessa on melko huuruista otetta - mutta hyvällä tavalla. Nimet on ovelasti piilotettu näkyviin, mutta mitä tuossa keskellä kuvaa on, silmä? Minkälaista palautetta olette muuten kansitaiteesta saaneet?

- Kansitaiteet ovat tosiaan Tatun käsialaa, ne on syntyneet viime kevään tiukimpien lockdownien aikaa joten se ainakin osaltaan selittää tuota huuruista otetta. Palaute kansista on ollut tosi hyvää, ehkä vois sanoa että niihin saavutettiin ainakin persoonallinen ote.



- Suurin osa ihmisistä on tuon keskellä olevan kuvan nähnyt silmänä palautteen perusteella, mutta tähän kuvalliseen puoleen pätee sama asia kuin nimien osalta, että niissä on käytetty paljon symboliikka sekä mahdollisesti piilotettu erilaisia asioita ja merkityksiä. Sanotaan näin että silmä on ihan hyvä arvaus, mutta ehkä se on myös jotain muutakin jos oikein katsoo.

Tatu & Tutkimusmatkailijat Okei, siinä meni ensi yön unet. Jossain vaiheessa rajoitukset tulevat purkautumaan, mutta mistään virallisesti julkaisukiertueesta ei ole tietoa. Irtoesiintymisiä tulee kuitenkin varmasti, joten kannattaa pitää antennit herkkinä bändin suuntaan.

Venynyttä keikkailutaukoa ja karanteeniaikaa on käytetty myös hyödyksi siten, että toinen pitkäsoitto alkaa kuuleman mukaan olla pitkälti valmis äänitettäväksi. Alkukesästä Tatu & Tutkimusmatkailijat onkin jo matkalla takaisin studioon.

Ja studiosta puhuttaessa: kävitte taannoin äänittämässä studio-liven, jota ollaan nähtävästi julkaisemassakin jossain vaiheessa. Kertoisitko hieman enemmän siitä?

- Levy-yhtiömme Eclipse Musicin Tapio Ylinen pyysi meidät studiolleen Tampereelle maaliskuun lopulla tekemään studio-liveä. Se oli mieleenpainuva reissu ja keikasta tuli ainutlaatuinen, siinä on aikamoista energiaa kun ei olla kukaan päästy aikoihin soittamaan. Lähdettiin matkaan Helsingistä kuusihenkisellä kokoonpanolla, keikkamatkalla sattui ja tapahtui, muun muassa paku hyytyi kesken moottoritien ja jouduttiin Riihimäeltä tulla takseilla lesliet ja muut kamat takseihin ahdettuna. Mutta hauskaa oli, voisi sanoa että se oli keikkamatka kaikkine vaiheineen.

- Keikan voi nähdä perjantaina 14.5. klo 19:00 keikalla.fi -palvelun kautta, liput ovat 9,90€. Tallenne on katsottavissa sieltä viikon ajan. Suosittellaan ehdottomasti osallistumaan tuolle ainutlaatuiselle keikalle kotisohvalta käsin, samalla pääsee tukemaan tietysti bändin toimintaa.

Linkki keikalle

Samaiselta reissulta kuvattiin paljon materiaalia, joka julkaistaan Markus Venehsalon YouTube kanavalla. Sieltä pääsee kurkkimaan lavasteiden taakse ja studionkin puolelle. Kuinka haastavaa on saada itsensä 'oikeaan moodiin' studiossa? Sehän kuitenkin eroaa merkittävästi oikean yleisön edessä esiintymisestä?



- Meille studiossa tekeminen on osoittautunut tosi antoisaksi tekemisen tavaksi. Sitä moodia mihin studiossa pääse vois verrata siihen kun laittaa lapset leikkimään keskenään johonkin hiekkalaatikolle tai metsään - siellä voi olla taas se pikkupoika joka uppoutuu totaalisesti siihen tekemiseen, saa leikitellä ja pallotella ideoilla toisten kanssa, tutkia omaa instrumenttiaan ja erilaisia saundeja, efektejä ja mikkejä. Koko ulkopuolinen maailma ja arjen kiireet unohtuu, se on yhdenlaista tutkimusmatkailua parhaimmillaan. Siinä on myös jotain todella maagista, kun musiikki jää talteen eikä ole vaan sellainen ohikiitävä virta jota se on livenä. Äänitetyn musiikin kuunteleminenhan on aina aikamatkailua. Jos resursseja eli lähinnä rahaa olisi enemmän käytettävissä niin me voitais varmaan asua studiossa.

- Toki se on ihan erilaista kuin elävälle yleisölle soittaminen, livemusiikissa on enemmän kyse siitä valtavasta energiasta, joka kumpuaa bändin ja yleisön vuorovaikutuksesta, flowsta ja improvisaatiosta joka syntyy siitä ohikiitävästä hetkestä ja siitä älyttömästä pärinästä jonka adrenaliini saa aikaan. Siihen varmasti kaikki esiintyvät muusikot ollaan addiktoiduttu ja se on ihan oma, erilainen maailmansa.

Tatu & Tutkimusmatkailijat siis rakastaa studiossa työskentelyä, eikä tuleva live ole mikään perusveto triona.

- Eclipse Jazz Club Studio livellä kuullaan meitä kuusihenkisenä kokoonpanona, ollaan saatu sinne mukaan meidän lempisoittajat. Toisessa kitarassa on Viktor Lepistö, koskettimissa ja hammondissa meidän levylläkin soittanut Harri Taittonen ja perkussioissa Jani Lehtioksa. Eli siellä kuullaan hammondin sekä leslien möyrintää ja myös slide laulaa ja perkussiot jauhaa palavasti menemään. Tässä on tosi hyvä kuuden hengen porukka jolla tullaan varmasti tekemään tulevaisuudessa keikkoja, mutta varmasti kuullaan lisäksi muitakin vierailijoita ja jopa eri soittimia livenä sekä tulevilla studioalbumeilla.



Tulevaa kesää värittää em. toisen pitkäsoiton äänitys, sekä muutamat suunnitteilla olevat keikat. Eli tilannetta kannatta seurata. Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Mikäli tutkimusmatkailu kotisohvalta käsin kiinnostaa niin meidän vielä suhteellisen tuoretta levyä on saatavana CD:nä ja ensimmäistä painosta vinyylistäkin löytyy vielä nopeimmille halukkaille. Levyä voi tilata joko suoraan meiltä tai esimerkiksi Levykauppa Äxistä tai levy-yhtiömme Eclipse Musicin sivuilta. Hyviä tutkimusmatkoja jokaiselle ja toivottavasti päästään pian törmäilemään livenä keikoilla!

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Olli Hude Huttunen




Lukukertoja: 4118
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös