19.04.2021
Mustelma aloitti uransa 80-luvun kouristellessa viimeisillään. Vuonna 1990 duosta trioksi laajentunut free punk -retkue räyhäsi aikansa kolmestaan, kunnes pari vuotta myöhemmin toinen kitaristi kasvatti trion kvartetiksi. Tuon ryhmän taival päättyi onnettomuuteen, jonka johdosta kaikki muuttui, ja noihin samoihin vuosiin keskittyy myös tämä massiivinen tribuuttiboksi.
Longkillah
Tiedätkö mikä on kokonaisperspektiivipyörre?
Se on eräässä fiktiivisessä kirjassa esiintyvä vekotin, jonka tarkoitus on osoittaa, kuinka pieni ja mitätön oletkaan universumin mittapuulla. Idean saaneella kirjailija Douglas Adamsilla leikkasi kieltämättä usein ja terävästi, eivätkä tämän koontityön tehneen Mikko Nissisenkään keinot liene vähäisiä. Massiivisen laitoksen tuottaja ja kustantaja on näet onnistunut haalimaan kasaan lähes kaksisataa muusikkoa/artistia, jotka ovat useampien vuosien aikana versioineet Mustelman materiaalia.
Jaa että mikä Mustelma?
Tuo kysymys nousi minunkin mieleeni, kun sain kunnioitusta herättävän boksin käsiini. Rimakauhu valtasi mieltä entisestään, kun messevän esiintyjäkaartin nimistä suurin osa oli täysin tuntemattomia. Mitä? Kuka? Miksi? Mistä? Sanotaan että kysyvä ei tieltä eksy, mutta edes googleplexin sähköaivot eivät löytäneet mitään tietoa monistakaan artisteista tahi bändeistä. Kuinka pieneksi ihminen voikaan tuntea itsensä toisinaan, kun päätyy henkilökohtaiseen kokonaisperspektiivipyörteeseen.
Okei, ryhdistäydytään.
Luultavimmin iso osa näpsäkästi nimetyistä comboista on kasattu vain tätä projektia varten, vaikkakin omasta puolestani Megamega voisi jatkaa Diskohain tuolle puolen. Mustelma ei ymmärtääkseni elektroniikkaan juuri luottanut silloin kasari-ysäri taitteessa, mutta tietysti Tekramütisch taikoo Nuhasta itsensä näköistä hämyilyä. Jossain nappidiskon välkkeessä leijuu myös Plastic Bitch jonka Miekalla rintaan miestä saa teknon tuikkimaan migreenin lailla päässä.