Haastattelut

Kepa Lehtinen ja retro mutta ultrahifi sointi

04.05.2020- En ole lainkaan surullinen tai synkkä luonteeltani, päinvastoin. Tunteet, kuten surullisuus tai viha, eivät ole hyviä tai pahoja, vaan ne ovat normaali osa kaikkien elämää - tunteet tulevat ja menevät. Elämän synkkä puoli on tärkeää.

Lehtinen on tehnyt paljon musiikkia kuville, mutta syystä tai toisesta musiikkivideoita ei ole vielä omaan tuotantoon syntynyt. Tilanne on tosin kuuleman mukaan muuttumassa, mutta mitään sen kummempia aikatauluja ei ole lyöty vielä lukkoon.

Uuden EP:n biisijoukosta on vaikea nostaa esiin yhtä, mutta Forbidden Planet on kenties se suosikkini. Onko tuo hieman sci-filtä soundaava numero kenties kunnianosoitus Leslie Nielsenin varhaiselle elokuvalle?

- Juu toki, viksahtaneella tavalla hieno elokuva (ja soundtrack). Elokuva on sovitus Shakespearen Myrsky-näytelmästä.

Yhteneväisyyksiä on tosiaan paljon, mutta mainitaan nyt kuitenkin, että Forbidden Planetin käsikirjoittajiksi on merkitty alkujaan Irving Block ja Allen Adler. Mutta eteenpäin…Toinen todella tenhoava raita on mielestäni alussa kuultava nimibiisi. Voisitko hieman taustoittaa tätä kiehtovaa ja kenties hieman Wojciech Kilarinkin mieleen tuovaa numeroa?

- Levyn paras biisi omasta mielestäni. Lumettoman talven oivallus Helsingissä - on ihan ok olla nyt surullinen.

Soitinvalikoimaasi kuuluu olennaisena osana theremin. Kuinka olet päätynyt tämän erilaisen laitteen äärelle ja mitä sen avulla saat ilmaistua, mihin muut soittimet eivät pysty?

- Ajatus ihmiskehon pienillä liikkeillä kontrolloitavasta analogisyntetisaattorista on kaunis. Tosissaan innostuin (kuten monet muutkin) kun kuulin Clara Rockmoren soittoa. Thereminin rooli on muuttunut Playing theremin levyn soolo instrumentista uuden levyn soitimaisemia maalaavaksi elementiksi.

Kepa Lehtinen EP:n viimeisenä raitana kuuluva Sid plays serenade kaivaa arsenaalista legendaarisen Commodore 64 -kotitietokoneen. Miten ihmeessä tämä biisi syntyi ja kuka on otsakkeen Sid?

- Sid on siis Commodore 64:n äänipiiri. Omassa leipälaatikon näköisessä kuusnepassa on vanhempi piiri 6581. Sen sointi on todella karu ja tumma - yksi maailman kaunisäänisimpia syntetisaattoreita.

Kuinka kuvailisit omaa musiikkiasi? Onko tämä nyt retroa, elektronista, klassista, vai mistä aineksista ja millä suhteilla seos on syntynyt?

- Sävellykseni ovat selkeän melodisia. Klassinen elektroninen - ultrahifi retro?

Keitä ulkomaisia musiikintekijöitä ihailet, entä löytyykö kotimaasta varteenotettavia tekijöitä?

- Ryuichi Sakamoto on varmaan rakkain omasta genrestäni.

Takana on siis kolmen EP:n putki ja Lehtinen tulee omien sanojensa mukaan panostamaan täysillä kelpo vauhtiin päässeeseen soolouraansa. Pysytellään siis aktiivisina, vaikka livekeikkoja ei vielä olekaan luvassa. Verkossa tapahtuu aina kaikkea jännää, ties vaikka nettilivekeikkoja.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Tero Honkaniemi
Lukukertoja: 3268
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös