18.04.2020
HENRIK! sai alkunsa noin pari vuotta sitten, kun yhden miehen projektina käynnistynyt juttu sai muita liittymään mukaan. Tekijän itsensä mukaan rekrytyö oli suoraviivaista ja nopeaa. Tarkoitus oli saada aikaiseksi jytää ja jyrinää, ja sitä myös syntyi.
Julkaisitte kaksi vuotta sitten Vanha Testamentti -albumin. Kuinka tuore Psalmit-levy eroaa edeltäjistään?
- Verrattuna Vanhaan Testamenttiin Psalmit on äänitetty studiossa ja siinä on koko bändi mukana, siinä missä Vanha Testamentti on äänitetty meijän entisellä treeniksellä (RIP DAHL) ja soitin about kaiken itte, muutamii kitarasooloi ja noiseja lukuun ottamatta, ja Ahti soitti viulut!
Viime vuonna oli sitten vuorossa HURMOS!-sinkku
- Hurmos oli vaa must nii hyvä biisi et piti julkaista. Teen siis näitten bändihommien ohella myös musaa jota ei esitetä livenä, sitä pusken enemmä bandcamppii, mut koen et sekin on kuitenkin HENRIK! musaa.
Kappaleiden pituudet ovat ainakin kasvussa. Psalmit pitää sisällään viisi raitaa, jokaisen ollessa aina edeltäjäänsä lyhyemmän. Oliko tarkoitus luoda levystä loppua kohden kiihtyvän, vai miksi valitsitte tämän muodon?
- Alun perin ajateltii sitä just toisinpäin, mut sit olin sillai et ei, ku luulot pois heti alkuu ja monsteri 32 minuutin biisi ekana. Skeittaa muutenki on kunnon krauttijytää!
Aloitusraita Me ei osata skeittaa, me ei olla punk on tosiaan melkoinen kummajainen. 32 minuuttia mittaa, kuten jo totesit, ja aineksissa on ainakin progen, punkin, krautin, noisen ja jopa ambientin palasia. Kuinka kappale sai alkunsa ja muotoutui tähän eeppiseen pisteeseen?
- Alunperin Skeittaa oli noin seitsemän minuutin styge, joka soitettii treeniksel sillai et mä olin tehy sen punkkialun, sit olin Kallelle sillai et soita tähä jotai ilosta, sit se soitti sen jamin skebariffin.
Seuraava rakennuspalikka oli munuaisissa tuntuva bassolinja.
- Äänitettiin siihen treenisdemoon siten, et soitin mun skebaa bassokaapin läpi. Sitten siitä tuli nii saatana hyvä, ja alettiin vaan livenä aina jammailee sitä biisii sillai, et jäätiin jumittaa sitä loppujamia. Sit se muodostu siitä ihan itsekseen. Se otto mikä tuli levylle on muistaakseni ensimmäinen, ja se oli paras. Raakaa tunnetta!
Toisaalta vaikka matkaa on toisinaan paljon, eivät energiatasot pääse missään kohdin notkahtamaan. Etenkin Musta tulevaisuus -kappale potkii mielestäni todella kovaa ja Rock n roll orgiat omaa puhdasta tarttumapintaa. Mitkä ovat tekijöiden lempilapsia ja miksi?
- Omasta mielestäni levyn kaikki biisit ovat tosi hyviä, mutta Musta tulevaisuus on aina ollut yksi suosikeistani, koska se on mielestäni todella aitoa taidekoulu paska rokkia. Tykkään! Aihe on vakava, mutta biisi on kunnon menoo.
Vallankumous NYT! kappaleessa laitapuolen kulkija käy ymmärtääkseni kertojaan käsiksi ja lyö tätä keskellä helsinkiläistä katua. Onko tämä oikeasti tapahtunut ja miten vallankumous liittyy kadulla lyödyksi tulemiseen?
- Tapahtuma on oikea, ja tapahtui minulle keskellä Helsinkiä keskellä päivää kun menin kerrankin avaamaan suutani nistille joka vittuili. Vallankumous liittyy kuvioon siten, että kun menin kotiin, ja aloin miettimään mitä sitä tuli tehtyä, voimaannuin tapahtumasta paljon. Aloin ajatella asiaa enemmän että vittu, sain turpaan, mut kerrankin edes tein jotain. Eli nyt olis hyvä aika aloittaa se vallankumous, vallankumous NYT!
Levy on kansitekstien mukaan äänitetty viime vuoden puolella. Onko tuon jälkeen ollut jo uusia sessioita ja voiko tulevaisuuden suunnitelmia jo julkaisurintamalla paljastaa?
- Äänitimme samoissa Lammaskallion Audion sessioissa myös levymme UUSI TESTAMENTTI, joka tulee hyvin pian. (Levy on ilmestymässä 26. huhtikuuta)
Okei, eli julkaisua luvassa julkaisun perään. Entä keikkapuoli? Suunnitelmissa on ymmärtääkseni kesäkuun puolella tapahtuva tuplajulkkari, mutta mitä tuolloin oikein kuullaan ja missä?
- Ääniwallissa pitäisi olla tuplajulkkarit, jossa kuullaan koko psalmit ja koko UUSI TESTAMENTTI 26. kesäkuuta, mutta koska koronavirus jyllää ja tappaa kansakuntaa, on vaikea sanoa järjestetäänkö se.
Niin tai näin, keikkoja kyllä tulee bändille, ja HENRIK! esiintyy myös soolona. Soolot ovat tosin hieman erilaisia tapauksia, jotain jossa on kuuleman mukaan ”mieltä laajentava ääniaalto vyörytys” ja laserein luodusta sateenkaarestakin on puhetta. Sanat ovat kuitenkin vain sanoja, joten moinen tapahtuma kannattaa käydä todentamassa itse, sitten kun se taas on mahdollista.
Mitä muuta on seuraavaksi tulossa? Erikoisempia julkaisuja, musiikkivideoita, livestriimikeikkoja, yhteistyöproggiksia...?
- Livestreami keikka 24. huhtikuuta. Need money for records x Artlab hommassa. Musavideo olis kiva tehä, mut kaikki mun ideat vaatis iha hulluu massii ja toteutusta, niin niitä pitää vähän kattoon. Tykkään muutenki ku ollaan sillai aika mysteeri, annetaan musan puhua puolestaan. Tehtiin juuri Perussastamalan kanssa keikkasarja, jossa minä ja hän soitettiin 3 tuntisia noise keikkoja kolme kappaletta vapaan taiteen tilassa Kalliossa kolme päivää putkeen. Muitakin kollabeja saattaa olla tulossa, tykkään tehdä musiikkia niiden kanssa kehen luotan, musiikillisesti ja ihmisinä.
Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.
- On vaikea pukea sanoiksi, mitä on ei mitään. Näemme ympärillämme miten laaksomme, metsämme,
ketomme ja nummemme palaavat kukkaansa, ja elämä saa taas merkityksen olla olemassa. Tämä ainaiselta tuntuva aika on kuitenkin tuleva joskus päätökseensä, kun rauha on viimein täydellisesti saavutettu.
Silloin viimein on kuolema voitettu, kärsimys voitettu, ja olemassaolon tuska voitettu. Ulospääsyyn on tie kuoleman kautta, muttei sitä enää tarvita, sillä kaiken peittää ikuinen, rauhallinen, pyhä tyhjyys. Ei ole enää mitään, olemassaolon loppu. Ja tämä olemattomuus, se ei ole rumaa, eikä pelottavaa. Se ei tule kuin varas yöllä, vaan lipuu hiljaa kuin soutuvene tyyneen rantaan. Se peittää kaiken usvaansa, eikä jäljelle jää kuin täydellinen, muuttumaton ikuisuus.
Näitä viisaita sanoja pohtien Desibeli.net kiittää haastattelusta ja jää odottamaan luvatun UUDEN TESTAMENTIN ilmestymistä.
Haastattelu: Mika Roth, kuvat: HENRIK!