17.06.2019
Perussastamala on Mikael Saastamoisen käynnistämä projekti, jonka ensijulkaisulla kuultiin silkkaa bassoa. Rajoja koetelleen startin jälkeen esikoisalbumi May Queen käänsi jälleen jyrkästi ruoria, kun mukaan liittyi Jussi Kannaste saksofoneineen. Desibeli.net haastatteli Saastamoista ja liikkeelle lähdettiin miehen henkilökohtaisen musiikkihistorian kertauksella.
Eli mistä ja miten Perussastamala sai alkunsa?
- Tarve tehdä soolobeissi meininkiä syntyi, kun olin 2015 kesällä Göteborgissa ja kuulin siellä kovia punkki ja noisekeikkoja. Semmonen "tunteella" soitto mitä siellä kuuli oli aika pysäyttävää ja sai miettimään omia motiiveja soittamiseen. Itse olin ollut pari vuotta Sibelius-Akatemiassa jazzosastolla opiskelemassa ja alko olemaan melkonen burn-out päällä. Piti palata juurille, eli metallimusiikkiin ja sähköbassoon.
Selvennykseksi vielä todettakoon, että Saastamoinen on soittanut kontrabassoa runsaasti ennen Perussastamalaa. Kysymykseen onko bändi nyt yhden miehen projekti vai bändi ei saada suoraa vastausta, mutta Saastamoinen korostaa nimikkeen antamaa vapautta. Niinpä tulevaisuus voi tuoda tullessaan osapuilleen mitä vain.
Uuden albumin nimi on May Queen, mutta toukokuun kuningatar ei ole vain yksi henkilö tai asia. Enemmänkin ehkä mielentila ja musiikin paikka, jonne albumi voi kuulijansa johdattaa. Ja musiikkinne on… miten sen voisi kuvata? Alkujaanhan basso oli kaiken ydin ja vapaan jazzin sekä avantgarden viitat taisivat olla ne selvimmät, mutta miten itse määrittelisit musiikkinne?
- May Queen on tuommoista ambient jazzia missä on progerokki vaikutteita. Ei se mitään vapaata jazzia todellakaan ole; paljon rakenteita ja sovitettuja juttuja siellä. Jussi kyllä improvisoi paljon sooloja. Meikän soolokeikat Perussastamalana on enemmän noise/sample/rock/metal/techno/pop/proge/avantgarde -perfomanssimeininkiä.
May Queenin syntyprosessi lähti liikkeelle siitä, kun Kannasteen opettama Saastamoinen halusi tehdä soittotunneilla jotain konkreettista. Biisejä syntyi läpi talven 2019.
- En lähtenyt arvioimaan biisejä missään vaiheessa vaan toin niitä vaan Jussille tasaisesti. Niitä jammailtiin ja sorvailtiin yhdessä sitten sopiviin muotoihin, kunnes ne heräs eloon.
- Haastetta toi rumpukoneen ja sähköbasson operointi yhtä aikaa. Helppohan niillä on improvisoida, mutta sitten kun on rakenteita…
- Freeze päälle tossa oikeella jalalle, vola pedaali feidataan vasemmalle...sitte samalla laitetaas toi snare tosta päälle, ja ainii se sointu just sillä oikeelle tatsilla vähä tallan lähellä ilmavalla plekusaundilla...
Näin teksti jää kaipaamaan kuvaa tuekseen, mutta uskon että olennainen välittyy. Studioon mentäessä paketti olikin niin tiukasti kasassa, ettei siellä tarvinnut enää hinkata rakenteita taksamittarin raksuttaessa. Kiekko äänitettiinkin kuuleman mukaan päivässä, miksaaja/äänittäjä Abdissa "Mamba" Assefa tuodessa oman tatsinsa ja soundinsa mukaan pakettiin.
Entä mitä tavoitteita asetitte itsellenne, kun albumia ryhdyttiin työstämään ja mihin sillä tähdättiin?
- Halusin, että kun biisit ovat kasassa niin levy äänitetään ja julkaistaan pian. Se ei voi venyä kesälle, koska tää on kevättalven levy. Optimaalisin mielenmaisema levylle on huhtikuu, kun on ruskeaa ja harmaata, lunta ja aurinkoa. Ehkä vähä sulanut jotkut vedet? Semmonen odottava tunnelma. Levy julkaistiin 10.5. mikä oli vähän liian myöhään hitto vie kuitenki.
Oliko jo alussa selvää, että ero esikoiseen tulisi olemaan niin selvä? Entä asetettiinko albumille jotain rajoja ja linjoja, vai saiko kaikki kehittyä omalla painollaan?
- Ekaan levyyn verrattuna halusin, että tässä on biisejä, hyvii melodioita, kivoja harmonioita, ei mitään noisefreejazzhommaa yök!!!