Kirjat

Martin Popoff: Led Zeppelin

04.04.2019



Toki olen jo aiemmin osannut pitää basisti/kosketinsoittaja John Paul Jonesia kovana tekijämiehenä, mutta herran merkitys vain kasvaa kun syntyhistorioita pengotaan. Usein tuntuukin suorastaan epäreilulta, että Jones ei saanut kovinkaan moneen raitaan nimeään ja Led Zeppelin on myöhempinä aikoina henkilöitynyt tarpeettoman paljon Pageen ja vokalisti Robert Plantiin. Jonesin osa oli olla se hiljainen yhtiömies, joka oli alusta loppuun saakka vain ’töissä Pagelle’, noin karrikoidusti ilmaistuna.

Luonnollisesti legendaarinen rumpali John ”Bonzo” Bonham saa osakseen myös ylistystä, mutta eläimen lailla kannujaan takonut veturi näyttäytyy enemmänkin luotettavana ja raskaasti bilettävänä työhevosena, kuin minään varsinaisena säveltäjänerona. Bonhamin fillit ja temput käydään tarkkaan läpi, mutta häntäkin läksytetään etenkin uran loppupuolen hetkittäisistä lepsuiluista. Toki arkistojen aarteita koonneessa Codassa kuullaan Bonzo’s Montreaux, mutta rumpusooloista taitavat saada eniten irti vain toiset rumpalit.



Led Zeppelin tuli, voitti ja katosi Bonzon kuoleman myötä vuonna 1980. Tämä upeasti koottu ja runsaalla kuvamateriaalilla ryyditetty kirja tuo kuitenkin bändin studiotekemiset jokaisen ihailtavaksi ja ihmeteltäväksi. Ainoa ongelma on se, että kirjaa tekee mieli lukea ajalla, biisejä samalla kuunnellen ja kuulemaansa punniten, mutta rakenteensa ansiosta diskografiaa voi käydä läpi vaikka raidan kerrallaan, koska Popoff keskittyy jokaisessa biisissä aina itse pihviin ja jättää turhat jauhannat väliin. Todellinen tietokirja jota voi pitää malliesimerkkinä, kun lähdetään puhumaan oikeasti merkittävistä musiikkikirjoista joissa keskitytään itse musiikkiin.

Mika Roth




Lukukertoja: 3657
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s