27.04.2003
Erään keskiviikon livemusiikkiantia ei oikein voinut kuin kehua. Yksi illan kolmesta loistavasta moottorista oli alunperin Hyvinkääläinen Hila, jonka mukavan positiivisesti kieroileva anti lämmitti vanhaa YUP –fania. Koska
näinkin toimiva neljän miehen ja viulistineitosen muodostama yhtye oli jäänyt ainakin oman tietoisuuteni ulkopuolelle, päätin toteuttaa tutkivaa journalismia. Hilan perustajajäsenet (Lauri, Jukka ja Olavi) kokoontuivat 19.4.2003 pohtimaan suuria kysymyksiä...
Eli millainen bändi on Hila ja mistä kaikki itse asiassa juontaa juurensa?
- Ajatus suomenkielisen muusikin luomisesta kiehtoi kahta hyvinkääläispoikaa jo loppuvuonna 1999. Basistivokalisti Lauri Luusuaniemi ja kitaristivokalisti Jukka Talvitie saivat päähänsä ryhtyä perustamaan orkesteria, jonka musiikkianti ei olisi sidottu mihinkään ennaltasovittuun kategoriaan. Laurin ensimmäiset kappaleet iskivät niinkin rajusti, että orkesteri päätettiin koota kasaan jo alkuvuodesta 2000. Rumpujen paukuttelijaksi ryhtyi Laurin suosittelema Olavi Töyli ja soolokitaristiksi Hannu Hoffren. Hilan alkuperäinen kokoonpano oli valmis. Bändin tielle oli kuitenkin luvassa hankaluuksia kuten esimerkiksi isänmaan tuomat velvoitteet. Niinpä orkesteri kypsyi hitaasti aina loppuvuoteen 2002 asti, jonka aikana bändi sai tämänhetkisen kokoonpanonsa ja lopullisen nimensä. Viulua soittamaan ryhtyi Susanne Troberg ja soolokitaraa vinguttelemaan Jussi Hietala. Hidas ja turvallinen kypsyminen on ollut oivallinen lähtökohta nykyiselle kokoonpanolle ja sille, että Hila on vihdoinkin päättänyt nousta kellarikuopastaan näytille.
Biisit vaihtelevat säröroketista hiljaisempiin hetkiin, pääsääntöisesti velmu oli kuitenkin se termi joka minun päässäni keikallanne pyöri. Oletteko te velmu yhtye? (velmuhan on semmoinen iloluonteisen ivallisen kiero tai jotain...)
- "Velmu" on allekirjoittaneiden mielestä erittäinkin osuva "kuvaelma" yhtyeen toimintamalleista.
Ivallista iloluonteisuutta kierosti velmuillen. Kuulostaa tutulta.
Tuota YUP-orkesteria tulikin jo sivulauseessa jollain kierolla tavalla liitettyä hengenheimolaisiin. Toinen mieleennouseva sukulainen voisi olla Absoluuttinen Nollapiste. Ovatko nämä mainiot yhtyeet toimineet
vaikuttajina? Kuinka lähellä sydäntä ovat Simpukka-amppeli ja Homo sapiens?
- Yhtyeen jäsenten musiikkimaut risteävät jonkin verran toistensa kanssa. Jokainen kyllä vahvistaa, että kyseiset yhtyeet kuuluvat suomalaisen musiikin kermaan. Korkeintaan niiden vaikutus näkyy innokkaimman fanin, Jukan, teoksien sävellysvaiheessa, mutta Hilaan kokonaisuudessaan ne tuskin merkittävästi vaikuttavat. Homo sapiens ja Simpukka-amppeli: upeita levyjä mutta ei meidän kaikkien suosikkeja.
Hilassa lauluääntä käyttää niin basisti kuin kitaristi. Ovatko esitetyt kappaleet myös aina laulajan tuotantoa? Ja mistä moinen vastuun jako?
- Kyllä ovat. Toisten säveltämien aiheiden tulkinta on usein yllättävän hankalaa ja näin ratkaisu on mielestämme luonnollinen. Uskomme, että se myös tuo liikkumavaraa ja syvyyttä yhtyeemme musiikkiantiin. Keikallakin on hauskempaa, kun voi vaihdella rooleja ja riehua vapaasti. Siinä ehkä yksi syy hyvän mielen tarttumiseen.
Miksei viulu soi koko keikkaa?
- Viulu on soitin, jonka onnistunut sovitus nopeisiin ralleihin on vaikeaa. Olemme todenneet viulun yksinkertaisesti epäsopivaksi useimpiin kappaleisiimme. Soitin on kuitenkin sen verran voimakkaasti osana yhtyettämme, että jatkossa se varmasti liitetään useampiin sovituksiin.
Onko Hila aktiivinen bändi vai kyhnäättekö vain treenikämpän nurkissa?
- Kuten alussa jo mainittiin Hila on jäsentensä elämäntilanteiden vuoksi vasta nyt päässyt ylös pimeästä kellarista, johon se oli lukittuna ehkä liiankin kauan. Olemme kokeneet tärkeäksi materiaalin huolellisen sovituksen, mikä myös osaltaan vaikutti siihen, että ovet pysyivät visusti suljettuina niinkin pitkään.
Millaisia tulevaisuudenkuvia näkyy Hilan horisontissa? Levytyssopimuksia, festarikeikkoja ja kansikuvajuttuja kenties?
- Kesällä julkaisemme jonkinmoisen tyylinäytteen levyn muodossa. Kappaleita on jo niin runsaasti, että niitä on pakko ryhtyä tallentamaan ennenkuin ne alkavat menettää arvoaan yhtyeen keskuudessa. Nyt olisi tarkoitus keikkailla Etelä-Suomessa ja samalla valmistella tulevaa lättyä. Kesällä 2004 ajattelimme haistella hieman suomalaista festarihuumaa.
Onko Hila –nimellä mitään tekemistä hilavitkuttimen kanssa? Are you HILArious?
- Hilavitkutin ei ollut ensimmäisenä mielessämme nimenjohtamisessa. Pahoittelemme. Tieteellinen kanta nimessä on ehkä lähempänä totuutta, mutta ei siitä sen enempää.
Vapaata sanaa...
- Koemme parhaaksemme hiljentyä.
Bonuskysymys tänne loppuun vielä. oletteko Hyvinkään melko onnettomassa musiikkielämässä ikuna törmänneet Melomania -orkesteriin silloin joskus? Siinä on ehkä myös jotain samaa...
- Melomania muistetaan hyvin ja se on kaikista tutuin Jussille, joka lähettääkin terveisiä kavereille ja kiittää hyvästä musiikista.
Ilkka Valpasvuo