21.06.2017
Georgios Kyriacos Panayiotou, eli George Michael kuten suuret massat hänet tunsivat, oli ristiriitainen persoona. 80-luvulla pop-ikoniksi noussut tyttöjen suosikki loi aluksi kevyttä hattarapoppia, jossa aurinko paistoi ja niin tytöt kuin pojat olivat täydellisen ruskettuneita. Siirryttyään soolouralle Michael omaksui valkoisen miehen soulin ja jatkoi bileitä, kenties liiankin rajusti. Herbert tarjoaa kirjassaan selityksiä Michaelin paikoin hyvinkin vaikealle käytökselle ja oudoille valinnoilla, mutta ovatko kaikki teoriat lopulta uskottavia?
Minerva Kustannus
Kun George Michael kuoli joulupäivänä 2016, en voi sanoa olleeni varsinaisesti yllättynyt suru-uutisesta. Olihan tuo kerran pop-taivaan kirkkaana tähtenä loistanut mies hölmöillyt lööpeissä vuosia, oikeudenkäyntien seuratessa toinen toistaan. Huhut miehen tolkuttomasta huumeidenkäytöstä ja suoranaisesta irstailusta antoivat myös ymmärtää, että vuoden 2004 Patience-albumi saisi tuskin enää jatkoa, ellei artisti tekisi täydellistä elämänmuutosta. Tuota muutosta ei koskaan tullut, mutta Michaelin kuoleman jälkeen selvisi, että miehessä oli myös toinen puoli, joka erosi jyrkästi julkisuuskuvasta. Ja tuohon kontrastiin pureutuu erityisesti Herbertin kokoama George Michael 1963-2016 (suom. Jere Saarainen). Runsaiden haastatteluiden ja kattavan taustatyön avulla laulajasta syntyy syvä kuva, jonka jokaista kulmaa ja sävyä on mahdoton ymmärtää.
Emme tule koskaan tietämään kuinka tarkoituksellisesti selvästikin itsetuhoinen George Michael piti yllä vaikutelmaa siitä, että häntä hävyttömämpää miestä ei ole ollut maan päällä sitten lordi Byronin, mutta ainakin luotu kuva oli vahva. Tuon panssarin takana Michael harrasti kuitenkin myös suurimittaista hyväntekeväisyyttä ja hänen hyvät tekonsa eivät rajoittuneet pelkästään ns. perinteisiin kohteisiin. Kummallisen lisäkulman asiaan tuo vielä se, että Michael ei käyttänyt tätä kilpensä kiillotukseen, vaan halusi pysyä nimettömänä hyväntekijänä. Etenkin tuo ”laupias samarialainen” -piirre sai minut myös kiinnostumaan tästä kirjasta, vaikken koskaan mikään suurempi Wham! tai George Michael -fani ollutkaan.