DVD

Oasis: Supersonic

16.05.2017Whitecrossille tarjoaa valtavasti vetoapua se, että Oasis oli ulkomusiikillisesti poikkeuksellisen kiinnostava. Dokumentaristi äityy dvd:n extroissa kehumaan Gallagherin veljeksiä "uskomattoman nokkeliksi", mutta siinä lienee jo jonkin verran värikynää ja kiitosta päähenkilöille, joiden sanailu hänen tarinaansa ohjailee. Dokumentti kertoo kuitenkin hienosti siitä, miten nimenomaan perheen sisäinen dynamiikka ajoi Oasis-nimistä laivaa - välillä karille ja lopuksi myös upottavaan haaksirikkoon. Laulaja Liam oli kateellinen Noel-veljen biiseistä, Noel veljensä lauluäänestä, ulkonäöstä ja keulakuvakarismasta. Kun normaalisti lähinnä pikkupoikien jakamaan huoneeseen rajoittuva kilvoittelu saa areenakseen koko maailman, on selvää ettei sirpaleilta tai kuhmuilta vältytä. Bändin isoimman myyntimenestyksen ((What's the Story) Morning Glory?) äänityksissä heilui krikettimailakin. Tämänkin dokumentin perusteella nämä roolit ja veljeshierarkia olivat olemassa jo kauan ennen Oasista.

Supersonic muistuttaa myös siitä yhteishengestä, joka bändin sisällä ja fanien välillä vallitsi. Kun lumipallo paisui, bisnes alkoi kuitenkin tulla yhteisen hauskanpidon ja ystävyyden väliin - kuten niin monesti pop-musiikin historiassa ennenkin. Knebworthin keikkojen kohdalla Oasis painoi ensimmäistä kertaa jarrua, ja päätti että kaksi esiintymistä riittää. Lippuja yritti lähes kolme miljoonaa brittiä. Uskallan kohtuullisen bootleg-kokoelmani perusteella sanoa, etteivät nuo konsertit olleet aivan yhtyeen parhaimmistoa. Mutta kuten Noel Gallagher asian kiteyttää, ne olivat viimeiset hetket kun ihmiset saivat kokea yhdessä jotain suurta ennen internetiä, kamerapuhelimia, tv:n laulukilpailuja ja sosiaalista mediaa.

Vielä kun se dokumentista ylijäänyt materiaali saataisiin koostettua esimerkiksi Queen-tyyliin pariosaista tv-versiota varten, jotta tarina ei jäisi kesken.

Heikki Väliniemi
Lukukertoja: 4445
Facebook
Artistihaku
Lue my�s n�m�
DVD-arvioissa my�s