05.01.2017
Mainiosti nimetty Pässilauma puski vuoden 2016 lopulla pihalle kaksi EP-levyä, Sa-no-ja & Baltoskandia, vieläpä yhtäaikaisesti. Moinen pässinpäämäisyys herätti kiinnostuksen kera ihastusta, joten Desibeli haastatteli koko orkesteria. Vastaamassa siis (A)honen (kitara), (Ke)mppainen (kitara), (Ki)vilahti (rummut) ja (S)uuronen (basso). Mainittakoon vielä listauksen perään, että kaikki bändin jäsenet myös laulavat ja soittavat toisinaan muitakin soittimia, kuten koskettimet, mandoliini, rumpukone, kazoo jne.
Niin, harvalla bändillä on yhtä herkullista nimeä kuin teillä, joten pakko kysyä heti alkuun, että minkäslainen pässilauma oikein olette ja kuinka puskee?
Ki: - Pässilauma on ristiriitaisten ihmisten ristiriitainen orkesteri; emme ole kovin vakavasti otettavia, mutta emme myöskään erityisen hauskoja ihmisiä. Bändin ydinryhmä on tuntenut toisensa jo lapsuudesta asti, ja bändi onkin ollut yksi hyvä tekosyy kerääntyä kaveriporukalla juomaan kaljaa ja jauhamaan paskaa. Alussa meistä ei kukaan edes osannut oikein soittaa mitään, eikä tilanne ole ihan hirveästi parantunut vuosien varrella. Bändiin myöhemmin liittynyt Kemppainen toki soittaa ja laulaa koko muun bändin suohon.
S: - Malminkartanon opiskelija-asunnon kellarista lähdettiin, nykyään treenataan hipsterien kaupunginosassa Punavuoressa. Olemme musiikin soittamisesta tykkääviä IT-nörttejä kaikki.
A: - Joo, pääkaupunkiseudulta ponnistavia valkokaulusduunareita koko bändi, kovaa tahtia keski-ikäistyviä ja -luokkaistuvia.
Ke: - En ollut osallisena bändin nimen valintaan joten en tiedä siitä mitään.
S: - Itsellänikään ei ole mitään muistikuvia.
A: - Muistan, että olin nimivalintaa vastaan, mutta minut äänestettiin kumoon. Mitä tulee kysymykseen puskemisesta, niin yleensä treeneissä ja keikoilla puskee hikeä. Kylmää sellaista.
Kuten jo alussa ilmeni, yhtye julkaisi vuoden 2016 lopulla kaksi EP:tä samanaikaisesti. Nelikko ei kuitenkaan myönnä tämän olleen alkuperäinen tarkoitus, vaan vetoaa ajopuuteoriaan. Studioon mentiin, biisejä syntyi, niitä syntyi lisää ja vielä lisää. Lopulta valmiit raidat eivät mahtuneet yhdelle EP:lle, jolloin seuraava looginen(?) askel oli julkaista tupla-EP.
Kiekkojen saatteen mukaan ryhmä ei käytää turhan tarkkaa filtteriä biisien julkaisemisessa, mutta vaikka EP-kaksikon kahdeksan raitaa valittiin noin 15-20 käsillä olleen biisin joukosta, ei jatkoa ole enää näiden sessioiden helmistä luvassa. Suuronen kiteyttääkin asian osuvasti:
S: - Meillä on äänestyksiä paljonkin siitä mitä halutaan äänittää ja mitä halutaan unohtaa. Yleensä unohdetaan mitä piti äänittää, harmin paikka.
Ryhmän asenne on kiistattoman punk, vaikka musiikin vesiä sotkevat monet sivuhaarat punk-rock-postpunk-metalli-pop -akselilta. Pässilaumaa ei ole kuitenkaan perustettu mikään tietty karsina tai tyylilaji mielessä Ahosen mukaan linja on alusta saakka ollut reipas tekemisen meininki ja turhan nysväilyn välttäminen, mikä myös kuuluu tuoreella EP-duolla. Tämä vapaus on toisaalta heijastus siitä, että lähes kaikilla jäsenillä on muita, kenties asteen kunnianhimoisempiakin projekteja.
Jokin perusydin kaikessa silti allekirjoittaneen mielestä kulkee, sillä vaikka yhtye on kuuleman mukaan yrittänyt luoda jopa folkia, bluesia ja black metallia, on lopputulos aina enemmänkin Pässilauman punkhenkistä rytyytystä. Osasyy tähän on äänityssessioiden kolmen oton yläraja, mutta kumpuaa se punk varmasti jostain muustakin…
Biisinne syntyvät ymmärtääkseni hyvin spontaanisti, tai niin ne ainakin ikuistetaan. Mutta miten sävellykset syntyvät, kuka vastaa sanoituksista ja miten sovituspuoli toimii?
A: - Aikoinaan kaikki biisit syntyivät treenikämpällä noin vartin mittaisten aivoriihien tuloksena, ja tapahtuuhan moista vieläkin mutta harvemmin. Jonkin verran professionaalimpi ajattelu on hiipinyt viime aikoina tekemiseen.
S: - Jokainen miettii jotain riffejä tai sointukuvioita, joita sitten täydennellään vaikka lennossa.
Ke: - Omalla kohdallani lähes kaikki biisit jotka pässilaumalle olen tehnyt ovat syntyneet noin vartissa hyvän tai huonon idean pohjalta, ja sen jälkeen olen hirveällä kiireellä työstänyt idean ylös demoksi ja muille arvuuteltavaksi. Sanoitukset on yleensä hoitanut se joka on suostunut ottamaan biisin lauluvastuun, mutta muutamassa tapauksessa muistan kyllä, että lyriikoita on väännetty myös porukalla, jotta niihin saataisiin edes jonkinlaista tolkkua.
A: - Sovittaminen tapahtuu puolestaan edelleen treenikämpällä pitkälti siten, että arvotaan soittimet, katsotaan soinnut läpi ja aletaan rämpiä.
”Arvotaan soittimet”? No tuo jos mikä on punkkia! Julkaisitte reilu kolme vuotta sitten debyyttipitkäsoittonne, koska on luvassa toinen pitkäsoitto ja mihin suuntaan haluaisitte yhtyettänne viedä - noin musiikillisesti siis?
Ki: - Seuraavaksi luovumme kokonaan tahtilajeista ja länsimaisesta sävelasteikosta. Vokaalit hoitaa jatkossa ihan oikea pässi. Tai sitten julkaisemme cover-levyn Laila Kinnusen vanhoista hiteistä.
A: - Luultavasti jatkossakin pysytään EP-linjalla, mutta katsotaan nyt. Itse toivon, että julkaisutahti olisi reippaasti nykyistä tiiviimpi.
Ke: - Pitkäsoitto voisi olla kyllä seuraavaksi ajankohtainen. Riippuu aivan täysin siitä kuinka tuotteliasta porukka on. Oma näkemykseni olisi saada tuotua biiseihin vielä enemmän mukaan postpunk-elementtejä, mutta kuitenkaan unohtamatta menoa ja meininkiä. Fuzz tulee olemaan ainakin itselleni vahvasti läsnä uusia biisejä ja ideoita miettiessä.
A: - Itse haluaisin janglepop-kitaroita ja Vangelis-syntikoita.
S: - Jotain synajuttuja olisi kiva tehdä joo.
Ki: - Voi olla, että vanhat pässit eivät opi uusia temppuja, ja sama huutaminen ja räime jatkuvat myös tulevissa julkaisuissa. Mutta toivottavasti onnistumme yllättämään jotenkin edes itsemme, ja ehkä myös jonkun muun meitä kuuntelemaan eksyvän.
Suomi on pieni maa ja suomen kieli estää mitä luultavimmin tunnetun universumin valloituksen, joten onko suunnitelmissa kääntää musiikkia englanniksi ja esiintyä vaikka Goatsquad -nimellä. Vai riittääkö näissä maisemissa rellestys? Missä haluaisitte olla viiden vuoden päästä - ja missä ette missään nimessä haluaisi silloin olla?
A: - Englanniksi bändin nimi olisi A Flock of Rams.
S: - Monesti ollaan heitetty ideana että lauletaanko englanniksi, mutta ei se oikein luonnistu.
A: - Itse asiassa jotain julkaisemattomia vanhoja biisejä on ainakin englanniksi, saksaksi ja jopa espanjaksi!
Ke: - En näe itse ainakaan tarvetta muuttaa bändin biisien laulukieltä. Näissä biiseissä pienikin lisäeksotiikka kuuntelijalle on vain hyvä lisä. Viiden vuoden päähän en halua vielä edes ajatella, tai oikeastaan edes ensi kuukauteen.
A: - Kulttisuosio Japanissa voisi olla aika hieno tila viiden vuoden kuluttua. Mutta jos nyt joku huomaisi Suomessakin, niin olisihan sekin jo melkoista edistystä.
Ki: - Todennäköisesti bändin hajottaa viiden vuoden kuluessa jokin kiista, jonka saa aikaiseksi täpärä häviäminen Norjalle Euroviisujen loppufinaalissa.
A: - Painajaisskenaariossa puolestaan joku bändin tyyppi on viiden vuoden päästä nolaamassa itsensä ja orkesterinsa Vain Elämää -ohjelmassa.
Ajatus kvartetin kasvattamisesta, edes keikkojen helpottamisen nimissä, saa täystyrmäyksen. Mutta jatketaan aiheen vierestä, eli keikoista. Eli minkälainen pässilauma on estradilla? Kannattaako tunkea eturiviin, vai tarkkailla tilannetta kädet puuskassa siellä miksauspöydän luona hipsteröiden?
A: - Sanotaan vaikka näin, että lavan eteen mahtuu yleensä joraamaan aika hyvin. Tervetuloa!
Ke: - Parit jallut alle ja eturiviin joraamaan ilman paitaa tahi housuja. Suositellaan myös vastakkaisen sukupuolen edustajille.
S: - Mä katselisin itse keikkaa vähän kauempaa, ettei osu kitaran tai basson kaula naamaan.
Ki: - pässilauman debyyttikeikka oli 2006 Suomen huonoin bändi -kilpailussa, jossa pääsimme jopa finaaliin saakka. Jos viimeisimpiä keikkojamme miettii, niin meillä voisi edelleen olla kyseisessä kisassa hyvät saumat ihan voittoon saakka.
Ke: - Kyllähän tuo keikalla olo pässilauman kanssa on enemmän semmoista hysteeristä paahtoa biisistä toiseen koko ajan peläten, että milloin tämä koko homma menee reisille. Mutta niinhän se menee, että ei se mitään rokkenrollia ole jos ei siinä pientä vaaran tuntua ole koko ajan ilmassa.
Ki: - Jos tykkää katsella katastrofielokuvia, tai on kiinnostunut lentoturmista ja liikenneonnettomuuksista, niin pässien keikka voi olla ihan viihdyttäväkin kokemus.
Jos pässilauma olisi rakennus, niin mikä, missä ja koska?
A: - Talvivaaran kipsisakka-allas; tämä touhu vie rahat ja terveyden, mutta ei vaan saada millään lopetettuakaan.
Ke: - Telakoidun edelliseen vastaukseen.
S: - Liikennevalotolppa. Vilkkuu päivin öin.
Ki: - Iloisesti maalatuista jämälaudoista rakennettu ulkohuussi, joka hajoaa välittömästi ensimmäisessä syysmyrskyssä. Tai kun joku heittää sitä kävyllä.
Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi sen aika.
Ki: - Jos et tykkää, tee itse parempaa!
A: - Ananas kuuluu pizzaan.
S: - Siistii duunata kavereiden kanssa musaa, se varmaankin on tämän koko homman pointti.
Ke: - Basisti voisi ehkä viimeinkin opetella soittamaan.
Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Hanna Hägglund