05.04.2016
Slap Betty! julkaisi taannoin punkahtavaa hard rockia tulvillaan olevan Nothing out of Nothing -pitkäsoiton, joka suorastaan uhkui energiaa. Bändin vokalisti/kitaristi ja teksteistä vastaava Teemu Ylinikka vietti hetken Desibelin kanssa ja kertoi kuulumisia.
Lähes kolme vuotta on kulunut uuden albumin ja edellisen, 94720, pitkäsoiton välillä. Mitä kaikkea tässä on ehtinyt tapahtua?
- Me alettiin kirjoittaa uutta levyä lähes heti 94720:n jälkeen ja studiossakin piipahdettiin jo 2014 kesällä. Tarkoitus oli mennä jatkamaan levy loppuun mahdollisimman pian, mutta alkusyksystä minusta tuli isä ja oikeat työt veivät koko orkesteria ympäri maata, joten levy mentiinkin viimeistelemään loppuun toisen studioviikon muodossa heti kesällä 2015.
Viivästyminen tympäisi ja turhautti yhtyettä, mutta jälkikäteen tarkasteltuna kulunut aika ainoastaan jalosti materiaalia, kun siivuja muokattiin ja paranneltiin. Nyt käsissä onkin sellainen lätty, jonka takana yhtye seisoo sataprosenttisesti. Biisienne kovin terä taitaa olla upotettuna teksteihin, joissa, ainakin allekirjoittaneen tulkinnan mukaan, on mukana myös satiiria ja ironiaa. Syntyvätkö tekstit ennen biisejä?
- Toisinaan on jotain yksittäisiä laineja tai rytmejä, joiden ympärille biisi ja riffit alkavat muodostua, mutta lähes aina meillä teksti kirjoitetaan biisiin. Tekstit ovat aina olleet todella tärkeässä osassa, ainakin minulle ja varsinkin viime vuosina olen satsannut niihin erityisen paljon. Kaljottelusta ja naisistakin on kiva lauleskella ja jossain haastattelussa taisin aikoinaan mainitakin, ettei minusta olisi kirjoittamaan mitään kantaaottavaa, poliittista, saatikka tunteellista, mutta niin ne ajat vaan muuttuu.
Teemu on tarkka teksteistään, eikä tuo muille näytille keskeneräisiä töitä. Joskus ryhmältä tulee parannusehdotuksia, mutta mitään sen kummempaa dramatiikkaa lyriikat eivät ole aiheuttaneet. Musiikki on puolestaan merkitty koko bändin nimiin, mutta miten biisit saavat alkunsa. Onko siivujen lähtökohta jameissa, demopinoissa, vai mistä rallit saavat alkunsa ja kuinka ne kehittyvät?
- Yleensä biisit lähtee joko minun, tai (kitaristi) Juhanan riffeistä, joita pyöritellään porukalla treeniksellä ja jokainen tuo soppaan jotain. Toisinaan myös jommalta kummalta tulee periaatteessa valmis biisi, jolle ei pientä hienosäätöä kummempaa kämpällä tehdä. Slap Betty! on kuitenkin neljän jätkän summa ja jokaisella jäsenellä on suuri vaikutus siihen, miltä bändi ja biisit soundaa. Tästä syystä ei olla lähdetty sen kummemmin kikkailemaan sävellys prosenteilla. Ne biisit ei kuulostaisi samalta jos tekisin niitä jonkin muun porukan kanssa.
Levylle päätyi kymmenen biisiä ja karsinta oli kovaa, sillä yhtye on tuottelias. Jotkin aihioista olivat kulkeneet mukana jo vuosia ja saavuttivat vasta nyt riittävän vahvan muodon. Esimerkiksi levyn avaava World We Leave Behind oli olemassa vuosia säkeistön osalta, mutta oikeat lyriikat ja loppubiisi puuttui kunnes tapahtui jotain.
- Katsoin teeveestä uutisia tai jotain, missä Stubb virnisteli vittumaisesti ja kirjoitin koko biisin samana iltana loppuun.
Biisintekoprosessi on myös jatkuvaa ja seuraavan kiekon materiaaliakin on ryhdytty kasailemaan jo hiljalleen.
- Kävin tuossa juuri pari viikkoa sitten läpi vanhoja demoja ja muistivihkoja sillä mielin, että löytyisikö sieltä jotain, jonka aika olisi nyt. Kyllä sieltä löytyi (naurua).
Soundissanne on mielestäni paljon ruotsalaista energisyyttä ja pohjoisamerikkalaista räimettä, joten kun esittelette musiikkianne sitä aiemmin kuulemattomille, sanotte olevanne...?
- Mä sanon yleensä, että me ollaan rokkia. Rehellistä ja hien hajuista rokkia. Tosin Dregen sanoi jossain Backyard Babiesin haastattelussa, ettei tiedä onko ne punkkia rakastava hard rock -bändi vai hard rockia rakastava punk -bändi. Sekin on ihan hyvä kuvaus!
Mitkä/ketkä ovat yhtyeenne esikuvia, niin musiikin kuin muidenkin taiteenlajien saralta?
- Minulla kaikki on lähtenyt bändistä nimeltä AC/DC. Se oli suurin syy siihen, miksi klassisen pianon soitto junnuna vaihtui kitaraan ja ensimmäiset haaveet rokkitähteydestä syntyivät. Guns N` Roses, Mötley Crüe ja Metallica olivat seuraavaa aaltoa ja niitä seurasivat Backyard Babies, Hellacopters ja Ruotsi-rokki ylipäätään. Niiden kautta punkkiin, Rancid, Social Distortion, Dropkick Murphys yms.. Mutta aina palataan noihin AC/DC pappoihin.