28.02.2016
Sinful Society sai alkunsa reilu kaksi vuotta sitten, kun kitaristi Tape sai ajatuksen uudesta rock-bändistä. Ja rock on tosiaan se ainoa ohjenuora, jota ryhmä on alusta asti seurannut – ahtaat genre-looshit jääkööt muille. Sopiva basisti löytyi Topista ja rytmiryhmän toisen puolen muodosti nopeasti Santtu, jonka kanssa jamittelut alkoivat, mutta jotain bändistä vielä puuttui. Viimeinen palanen löytyi, kun Riina kiinnitettiin vokalistin tontille ja Desibelin kysymyksiin vastanneen Tapen mukaan kaikki onkin ”natsannut helvetin hyvin”.
Niin, Tape, esikois-EP on nyt ulkona, ja kova kiekko onkin. Ovatko nämä neljä kappaletta ensimmäiset rallinne, vai kuinka kovaa karsintaa käytiin levyä sorvatessa?
Tape: - Kiitti! EP:n rallit valittiin n. 8 biisin joukosta, eikä se oikeastaan tuottanut ongelmia. Alun perin lätylle piti tulla 5 biisiä mutta studioajan hyötykäytön maksimoinnin vuoksi päätettiin laittaa narulle nämä neljä. Muita biisejä voi kuulla keikoilla!
Soundit ovat tuhdit mutta kaikki soittimet erottuvat mielestäni erittäin hyvin, minkä lisäksi laulu on riittävän pinnassa. Oletteko itse tyytyväisiä kiekkoon ja miten sen työstäminen sujui?
Tape: - Ollaan todellakin tyytyväisiä, ei me sitä muuten oltais varmaan ikinä julkastukaan. Ennen studiota reenattiin helvetisti, mietittiin soundipuolta, otettiin ylös hyviä soundireferenssejä ja äänitettiin biiseistä frendimme Laaksosen Samun kanssa myös esituottarit, jotka lähetettiin Lappeenrantaan Astia-studiolle. Astian Anssi Kippo sai luomu-miehenä hyvin kiinni visiostamme ja ruuvasi meille erittäin luonnollisen kuuloiset soundit, joissa on potkua ja särmää mutta samaan aikaan myös tietynlaista korvaa miellyttävää pehmeyttä.
- Anssi on äänittäjävelho sekä buddhan tyyneydellä varustettu guru suoraan Lappeenrannan sumuisilta luomuvuorilta.
Työtä helpotti se, että kaikki kappaleet olivat valmiina studioon mentäessä, jolloin yhtye pystyi keskittymään olennaiseen. Kaikki biisit on muuten merkitty vain bändin nimiin, mutta miten ne itse asiassa syntyvät?
Tape: - Biisit syntyvät useimmiten niin, että tuon reenikselle biisin rungon, riffin tai jotain vastaavaa. Työstetään sitä niin kauan yhdessä, että pohja on kunnossa ja tämän jälkeen Riina tekee laulumelodiat ja lyriikat. Kaikki antaa oman panoksensa, sehän bänditouhuissa mahtavaa onkin. Moni aihio saa alkunsa myös ihan puhtaasta jamittelusta reeneissä. Spontaanisti jamitellessa saattaa tietyt energiatasot olla paremmin kohdillaan ja vangittavissa kuin yksin himassa nysvätessä. Tämä on yksi syy siihen, että reenataan säännöllisesti.
Totesin EP:n arviossa, että etenkin avausraidalla "jenkkimeno ja ruotsalainen rullaus kohtaavat kotimaisen tinkimättömyyden." Meneekö se lainkaan noin, vai olenko mielestänne ymmärtänyt jotain totaalisen väärin?
Tape: - Toi ”ruotsalainen rullaus” osui itse asiassa hyvin, sillä omia vaikuttajia länsinaapurista löytyy runsaasti ja arvostan ruotsalaisten tapaa tehdä musiikkia, oli tyyli mikä tahansa. Ruotsalaisten musiikintekijöiden tyylitaju on yleensä huippuluokkaa. Ja kyllä, kaikki me neljä ollaan tinkimättömiä!
Miten on vaikutteiden laita, eli mistä näette soundinne juontuvan - vai onko Sinful Society täysin oma saarensa, jonka rannat ovat vaikutteista puhtaat?
Tape: - Kuten äsken jo mainitsin, Ruotsista löytyy useampikin bändi joka toimii vaikuttajana ainakin itselleni. Omassa soittimessa pyörii paljon ruotsalaisia yhtyeitä niin rockin, metallin, punkin kuin hardcorenkin saralta. Otan nyt tämän Ruotsi-asian jalustalle koska länsinaapurin yhtyeitä kuunnellessa saa imettyä itseensä mielettömän määrän inspiraatiota: ”jos naapurit pystyy tekemään noin kovaa kamaa, pystymme mekin.” Se myös mainittakoon että Riinalle suuri vaikuttaja on mm. Janis Joplin ja sitä myötä musiikkiimme saattaakin paikoitellen tippua pieniä blues-vivahteita. Ollaan joillain keikoilla Joplin-coveria vedettykin.
Entä mihin suuntaan näkisitte soundinne ja tyylinne kehittyvän tulevaisuudessa? Entä onko ryhmän koko myös tulevaisuudessa aina nelihenkinen, vai onko luvassa kiipparistia, torvia ja taustalaulajia mikäli iskette hakkunne kultasuoneen?
Tape: - Ollaan jo ehditty väsäämään uutta matskua ja saman henkinen soundi pysyy, se on kuitenkin meille luonnollisin ilmaisutapa. Se, miten soundi tulevaisuudessa kehittyy jää nähtäväksi, mut noita torvia epäilen kyllä suuresti…
Mikä on rockin tarkoitus?
Tape: - Vapaus, rakkaus, särmä ja kapina. Ja vitun kovat keikat!
Seitsemän kuolemansyntiä ovat: ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo. Mutta mikä noista on suosikkisyntinne?
Tape: - Suosikkisynti on ehdottomasti himo ja se kuvastaa Sinful Societya parhaiten! Ja jos rehellisiä ollaan, niin ylensyönti on kyllä aika kärkipäässä.
Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt
Tape: Tule kevään keikoille, osta levy & paita ja katso video! Keikat löydät meiän FB-sivulta.
Levyjä saa ostettua Levykauppa Äxästä ja paidat omasta kaupastaan. Muista tarkistaa myös Spotify.
Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Sinful Society