15.03.2015
Vuosikymmenen vaihteessa perustettu rovaniemeläinen Ensio on vaihdettuaan laulukielen englannista suomeksi julkaissut kaksi EP:tä, joilla on herättänyt kiinnostuksen. Yhtyeen vaihtoehtorockia, punkkia ja hevimpiä sävyjä mukavan rosoisesti ja melodisesti hämmentävä keitos on jo tuottanut teoksia jotka ovat saaneet vertaamaan yhtyettä mm. kotimaiseen kulttisuosikkiin Sur-ruriin. Mikä on yhtyeen oma totuus?
Niin herrat, millä idealle alun perin lähditte musiikkia luomaan ja mihin suuntaan siitä on kuljettu? Onko Sur-rur-linkissä mitään perää? Entä muut musiikilliset verrokit tai esikuvat?
- Alun perin aloimme tekemään musiikkia sillä periaatteella että emme koita miellyttää ketään muita, vaan teemme juuri sellaista musiikkia mitä haluamme eikä välttämättä lokeroiduta yhteen tiettyyn genreen. Paketti pyritään kuitenkin pitämään kasassa ettei jokainen biisi kuulosta eri bändiltä vaan Ensiolta. Yksi keskeisistä asioista on myöskin ollut se että koitamme tehdä jotain erilaista, jotain mitä ainakaan Suomen kielellä ei ole kuultu. Tämä linja pidetään vieläkin ja sen myötä bändin soundi ja tyyli onkin muuttunut hieman ajan myötä ja varmasti jatkaa kehittymistään.
- Sur-rur vertaus on itse asiassa aika jännä, sillä kuulimme kyseisen bändin musiikkia ekaa kertaa vasta joulukuussa 2013 kun he tulivat Rovaniemen Grandeen keikalle. Sur-rur ei siis kuulu vaikuttajiimme, eikä itse nähdä suurta samankaltaisuutta mutta ei siinä mitään, ihan mielellään otetaan vastaan tämä vertaus kuitenkin. Suurimpia musiikillisia esikuvia ja vaikuttajia on mm: Nirvana, Sum 41, Oasis, Biffy Clyro, Foo Fighters, Blink-182, Billy Talent, Paramore ... niitä riittää ihan hulluna mutta siinä osa niistä.
Laulaja-kitaristinne Antti Alaruikka vastaa sävellyksistä, sanoitusvastuu jakaantuu Antin ja rumpali Ville Ukkolan välille ja sovituksista vastaa koko bändi. Millainen luomisprosessi teillä on? Kuka on se joka sanoo viimeisen sanan jos alkaa kuulostaa siltä että joku idea ei enää olekaan ensiomainen?
- Meillä ei ole mitään yhtä tiettyä luomisprosessia. Yleensä vaan jammailemme yhdessä reeniksellä ja heittelemme ideoita ilmoille johon mahdollisesti yhdistelemme sitten jotain vanhoja juttuja jotka eivät ole koskaan selvinneet mihinkään valmiiseen biisiin, tai Antti näyttää uuden riffin josta alamme rakentamaan biisiä. Sellaisiakin biisejä löytyy jotka Antti on tehnyt kokonaan rumpuja vaille valmiiksi. Yleensä sanoitukset ja laulut sovitetaan kunnolla vasta viimeisenä mutta tähänkin löytyy poikkeuksia. Teemme siis biisejä monella eri tapaa.
- Tuollaista tapausta ei ole tainnut tulla vielä edes vastaan että joku yksi joutuisi sanomaan viimeisen sanan, sillä jos joku asia kuulostaa hyvältä niin yleensä me kaikki pidämme siitä ja jos jokin homma ei toimi niin kaikki kyllä tajuavat sen. Sellaisetkin jutut ollaan saatu käännettyä ja kuulostamaan kaikkien mielestä toimivalta, jotka eivät aluksi välttämättä olleet ''tarpeeksi Ensiomaisia''. Teemme siis aikalailla kaikki päätökset yhdessä ja kaikkien mielipiteet otetaan huomioon.
Lapin kansan arviossa kehuttiin dynamiikkaanne. Se on meikäläisen korvaankin yksi keskeisiä tekijöitä - vaikka Ensio haastaa soitollaan perinteisimpiä kulkureittejä, kolmikkonne sulavan ja energisen paahdon vetovoimassa on silti riittävästi melodista koukkua ja kiehtovia käänteitä. En skippaisi yhtä ainoaa Nuorta Verta-EP:n kappaleista. Millä eväillä moinen dynamiikka syntyy?
- Emme tiedä itsekkään, ehkä se johtuu siittä että kuuntelemme tosi monipuolisesti kaikkea musiikkia ja että meillä on hyvä mielikuvitus, uskallamme kokeilla erilaisia asioita vaikka ne joskus olisivatkin ihan hulluja.
Millainen livebändi Ensio on? Teillä on vahvan grungemainen hevirytyytys mukana, vetääkö se koskaan soittoa puuroksi? Millaista palautetta livesoitosta on saatu? Liikkuuko jalka, lentääkö hiki, keräilettekö keikan jälkeen pikkuhousuja mikkitelineistä?
- Ensio on livenä energinen, aito, raaka sekä äänekäs. Pyrimme antamaan aina kaikkemme ja soittamaan niin lujaa ettei keikan jälkeen jää sitä oloa että ''oispa vetänyt vähän kovempaa''. Meidän keikoilla saa ja pitääkin tulla sinne lavan eteen/lavalle riehumaan. Keikkoja on tottakai ollut vähän laidasta laitaan esim. pienimmissä paikoissa soundi on joskus kuulostanut puurolta lujan soittamisen takia. Yhteissoittomme on kuitenkin alkanut muovautumaan todella tiukaksi kovan reenaamisen myötä, sekä olemme kehittyneet soittajina taas ihan hulluna viimeisen vuoden aikana. Suurin osa kuuntelijoistamme taitaa tykätä meistä enemmän livenä juuri näiden asioiden takia mitä levyllä ei kuule/näe. Keikan jälkeen keräilemme yleensä vain omia kamoja lattialta kun meno on yltynyt siihen pisteeseen että rumpusettiä/kitaroita paiskotaan miten sattuu keikan päätteeksi. Pikkuhousut ois siis ihan jees vaihtelua.
Millaisia tavoitteita teillä on ja miten aiotte ne saavuttaa? Mitkä ovat mieliin painuvimmat asiat jotka jo olette saavuttaneet?
- Tavoitteet on tottakai siinä että joskus toisi leivän pöytään musiikin avulla ja että saisi tälläistä musiikkia enemmän ison yleisön korviin täällä Suomessakin. Ois aivan mahtava saada esim. levytyssopimus ja päästä tekemään, julkaisemaan meidän kokopitkä debyyttialbumi ja sitten lähteä kiertään Suomea. Tämän saavuttamiseksi ei auta muuta kuin jatkaa samaan malliin, tehdä kovasti töitä ja jossain vaiheessa muuttaa etelään ku täältä Rollosta on niin vaikea lähteä sinne asti keikkaileen.