Kirjat

Robert Hilburn: Johnny Cash

27.10.2014



Cashista ei kuitenkaan tullut maanjussia ja varhaiset bändikokeilut keittiönpöydän ääressä poikivat jotain, jonka perintö jatkuu yhä. Cashin luottomiehet Marshall Grant (basso) ja Luther Perkins (kitara) nostetaankin ansaitusti esiin, ja herrain panos omintakeisen soundin syntymisessä ei jää taatusti keneltäkään epäselväksi. Cashin ja taustabändi The Tennessee Threen yhteinen taival johti lukuisiin menestystarinoihin, joista kirja (kuten historiankirjatkin) nostavat merkittävimmiksi vankiloissa äänitetyt Johnny Cash at Folsom Prison ja Johnny Cash at San Quentin -albumit.

Uran hidas mutta pitkä alamäki 70- ja 80-luvuilla käydään läpi myös perinpohjaisesti, tosin mitäänsanomattomien albumeiden ja mahdollisesti vielä näitäkin turhempien gospel-levyjen sisältöjä ei lähdetä onneksi purkamaan raita raidalta. Kirja keskittyy näissä kohdin Cashin elämään, jossa musiikki jäi sivuseikaksi ja uskonto sai miehestä yhä vahvemman otteen. Samalla Cashin persoona saa aivan uudenlaisia ulottuvuuksia, kun aiemmin vaikeaksi ja joskus jopa itsekeskeiseksi äitynyt tähti löytää tasapainon sielulleen. Itse en aiemmin osannut edes aavistaa, kuinka monimutkainen ja lämmin persoona Cash lopulta oli ja Hilburn on riittävän tarkkanäköinen, jotta hän ei sorru tarpeettomaan ylistämiseen.

Musiikillisesti merkittäväksi Johnny Cash muuttui jälleen, kun tuottaja Rick Rubin otti isoilta levy-yhtiöiltä tipahtaneen Cashin oman American Recordingsin talliin. Yhteistyö johti aluksi neljään albumiin, joista viimeinen, American IV: The Man Comes Around, osoittautui ylittämättömäksi joutsenlauluksi. Hilburn kuvailee tuskallisen tarkasti niitä ponnisteluita, jotka ikääntynyt ja sairauksien runtelema Cash joutui kokemaan ja jotka viimein realisoituivat albumin nimikappaleessa juuri sillä tavoin, kuin tekijä itse oli halunnut.



Viimeisten kymmenien sivujen raskaus ei silti himmennä sitä tosiasiaa, että tämä kirja on rehellinen, syväluotaava ja vahva teos. Vaikka järkälemäiseen teokseen tarttuessa voi iskeä pieni epätoivo, ei kannata luovuttaa: ennen kuin huomaatkaan, olet jo mustiin pukeutuneen miehen matkassa ja myyttinen Amerikka on äkkiä myös omaa takapihaasi.

Mika Roth




Lukukertoja: 3961
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s