Ajankohtaista

Victims of Ikuri: Valediction

24.10.2014

Seuranneillakaan aikaansaannoksillaan yhtye ei suostunut astelemaan tuttuja tai turvallisia reittejä myöten. Aure (2006) oli vastalause debyytin tarkkaan harkitulle rakenteelle – ja rakenneajattelulle yleensäkin. Vapaasti leijailevasta improvisoinnista otettu harppaus Anthropogoniaan (2011) jäi Plain Faden viimeiseksi luvuksi. Sinällään albumi on sellaiseksi varsin sopiva, sillä ainakaan yltiötaiteellisen rock-oopperoinnin saralla tuskin tuon pidemmälle voisikaan mennä. Toisinaan pohdin, mitä seuraavaksi olisi voinut tapahtua, mutta aivan suoraa vastausta pohdinnalle ei ole saatavilla. Yhtyeen sielu, laulaja-kitaristi Juho Koivuaho hävisi vuosi sitten pitkällisen taistelun lymfaattista leukemiaa vastaan.

Victims of Ikuri Koivuaho jätti kuitenkin jälkeensä musiikillisen muistokirjoituksen. Victims of Ikuri-nimellä julkaistava Valediction äänitettiin ystävien kesken herran viimeisen elinkuukauden aikana ja toteutettiin onnistuneesti joukkorahoituksena. Odotukset olivat korkealla, mutta ensitutustuminen hiukan oletettua karumpi tilanne. Pitelin levyn promokappaletta kädessäni reilu kuukausi lähiomaisen syöpään menehtymisen jälkeen. Sattumaa, johdatusta, olkoot mitä lie, mutta Valedictionista tuli automaattisesti osa henkilökohtaista luopumisprosessia. Osaltaan siksi kyseessä lienee Desibeli-vuosieni haasteellisin teksti, sillä en kykene sivuuttamaan tuota(kaan) seikkaa, vaikka miten objektiivisesti yrittäisin kokonaisuuden musiikillista sisältöä kuvailla.

Jo ennalta oli selvää, että Valediction tulisi olemaan laadukas ja kiinnostava paketti. Ilmaisussaan useimmiten jonkinlaiseen mahtipontisuuteen taipunut Koivuaho esittelee itsestään viimeisellä hengentuotteellaan uuden, ilmavamman ja keveämmän puolen. Kappaleet seurailevat laulaja-lauluntekijä –perinteitä, mutta ote on persoonallinen ja Plain Faden tapaan kaavamaisista rajoitteista vapaa. Äänimaisema herättelee usein mielikuvia utuisesta sunnuntaiaamusta, kun kaikki tuntuu pysähtyneisyydessäänkin kauniilta. Pysähtyneisyys loistaa musiikissa poissaolollaan, sillä tarjolla on nippu hyvinkin koukukkaita, monipuolisia ja kerrasta mukaansa vieviä lauluja. Eikä kokonaisuuis ihan silkkaa kyynelten nieleskelyäkään ole. Folk-vetoisten kappaleiden mukaan on ujutettu onnistuneesti sekä nilkuttavaa bluesia kera Michael Monroen räväkän huuliharpputyöskentelyn että myös orastavia pilkahduksia Koivuahon meriiteistä taiteellisesti korkealentoisen rockin saralta. Kaikki nivoutuu johdonmukaiseksi ja mitaltaan sopivaksi albumiksi, jonka kuunteleminen on vilpittömän tunteellinen kokemus.

Victims of Ikuri Muistokirjoituksen henkeen sopivasti Valedictionia leimaakin lämminhenkinen ajattomuus. Jopa tunnelman ollessa synkeimmillään tuntuu päivänselvältä, että Koivuaho halusi jättää itsestään tähän maailmaan jotain positiivista ja voimaannuttavaa. Se jo itsessään on kiihkeitä elämäntapoja ja kynttilän kummankin pään samanaikaista polttamista arvostavalla taiteenalalla huomionarvoinen asia. Heleässä lauluäänessä kuuluu vain elämän kauneudesta ja julmuudesta jotain suurta ja lopullista oppineen ihmisen haikeus. Sitä Valediction kunnioittaa ensisekunneista alkaen, ja kenties juuri siinä piilee levyn arvokkuuden suurin syy.

Teksti: Aleksi Leskinen
Kuvat: Punos Sound




Lukukertoja: 3577
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa my�s