04.06.2014
Kirjailija/toimittaja Paul Rees etsii miestä myytin takaa, mutta kuinka totuus voidaan löytää jos kohde ei suostu haastateltavaksi?
Suom. Jonna Joskin-Pöyry, Juha Arola
Like
Paul Rees halusi kirjoittaa Robert Plantin elämäkerran, mutta vokalistia itseään muistelu ei kuuleman mukaan kiinnostanut. Rees ei kuitenkaan luopunut ideastaan ja kuinka ollakaan, tällä kertaa teos taitaa jopa hyötyä siitä, että aihe itse ei ole juuri äänessä. Kirjaa varten on haastateltu lukuisia vokalistin lähipiirin ihmisiä ja niitä henkilöitä, jotka ovat tunteneet Plantin vuosikymmeniä. Hieman yllättäen myös Led Zeppelinin kaksi muuta elossa olevaa jäsentä saavat äänensä kuuluviin vain ani harvoin, sillä kirjan painoarvo on suurten spektaakkeleiden sijasta niissä pienissä nyansseissa, jotka paljastavat lopulta enemmän itse miehestä myytin takaa.
On totta, että yhdeksässä tapauksessa kymmenestä tällainen reunoilta aihettaan purkava lähestymistapa tuottaa vain pettymyksiä, mutta Rees pystyy uskoakseni pureutumaan Plantin ytimeen paremmin kuin kukaan muu aiemmin. Yksinkertaisesti nimetyn opuksen suurin arvo onkin juuri tässä yllättävässä henkilökohtaisessa suoruudessa ja Reesin kyvyssä tulkita kohdettaan.
Tekijä selvästi jumaloi Plantin tekemisiä ja ääntä, mutta kirjoittajan taipumus tuoda omat musiikilliset suosikkinsa etualalle, ja teilata siinä sivussa kaikki muu tuotanto, on sanalla sanoen hämmentävää. Toisaalta tämä voimakas oma näkökulma antaa kirjalle lisäpotkua, etenkin kun miehen suoranainen inho Jimmy Pagea kohtaan kasvaa aika ajoin häiritseviin mittoihin. Yllättäen Pagen soolovirityksiä ja jopa Coverdale/Page levyä puolustaakin juuri Plant, jonka sydän taitaa sykkiä aina kiivaammin kun hän pääsee kitaristitoverinsa lähelle. Näiden kahden herran monimutkaista suhdetta tämäkään kirja ei pysty selittämään, mutta tuskinpa miehet itsekään täysin ymmärtävät keskinäisen veto- ja työntövoimansa luonnetta. Ymmärtävätkö magneetin päätkään miksi ne käyttäytyvät kuten käyttäytyvät?