04.12.2013
Metallican ensimmäisen virallisen kirjan ensimmäinen osa vie kalifornialaisen ryhmän pikkuklubeilta maailman estradeille. Suurin osa tarinoista on kuultu jo useaan otteeseen aiemmin, joten avainkysymys kuuluukin: onko opuksella lopulta mitään uutta annettavaa?
Suom. Juuso Arvassalo, Jere Saarainen
Like
Metallica on yksi kaikkien aikojen suurimmista rockyhtyeistä, jonka tarina on kerrottu jo useaan otteeseen myös kirjojen kansissa. Tällä kertaa kyniin ovat tarttuneet Kerrangin entinen päätoimittaja Paul Brannigan, sekä vähintään yhtä suuret kannukset toimittajaurallaan ansainnut Ian Winwood. Kumpainenkin herra on myös yhtyeen suuri fani, mikä ei jää satunnaiselta lukijalta taatusti huomaamatta.
Kirja on kaksiosaisen paketin ensimmäinen ja se kertoo bändin sekä sen jäsenten tarinan alusta aina vuoden 1991 Metallica-albumiin saakka, jonka myötä yhtye tuli räjäyttämään kaikki mahdolliset pankit joka puolella maailmaa. Kuten bändihistoriikeissa yleensä, myös nyt ensimmäiset kymmenet sivut ovat ne mielenkiintoisimmat. James Hetfieldin ja Lars Ulrichin hyvin erilaiset taustat tuodaan ansiokkaasti esiin ja kaksikon keskinäiset jännite onkin kirjan herkullisin vipu, jota vain käytetään harmillisen säästeliäästi. Herrat Mustaine, Hammett, Burton ja Newsted jäävät lähinnä kertomusta täydentävien statistien rooliin, sillä kulissien takana Metallica on ollut ja tulee nähtävästi aina olemaan kahden miehen show.
Hetfieldin vaikea lapsuus ja nuoruus sekä Ulrichin kultalusikan makuinen nuoruus sidotaan yhteen aikakauden ilmiöihin ja tarinat ensimmäisten bändiviritelmien ympäriltä ovat viihdyttävää luettavaa. Bändin siirtyminen Los Angelesista San Franciscoon ja näiden kaupunkien hyvin erilaiset ympyrät osataan myös tuoda eloisasti esiin, kun ”Alcoholica” löytää todellisen kotitantereensa. Hetfield & Ulrich kaksikon vaikea mutta tuottoisa musiikillinen yhteistyö olisi tosin voinut saada huomattavasti enemmänkin valaistusta, sillä esimerkiksi Master of Puppetsin ja … and Justice For All -albumeiden syntyhistoriat ohitetaan hävettävän nopeasti, kun taas parhaimmillaankin lähinnä keskinkertainen Kill ’Em All läpivalaistaan uuvuttavan tarkasti.